Екскурзии и почивки в Шри Ланка

Вашата оценка 4 от 2 гласа
Екскурзия в Шри Ланка - история и лукс в едно!
Шри Ланка
Маршрут:
Коломбо – Ануратхапура – Дамбула – Сигирия – Матале – Канди – Ахунгала/ Бентота

Продължителност:
10 дни / 7 нощувки

Транспорт:
Самолет

Програма

ШРИ ЛАНКА – ИСТОРИЯ И ЛУКС В ЕДНО

10 ДНИ, 7 НОЩУВКИ, 7 ЗАКУСКИ, 7 ВЕЧЕРИ

Коломбо – Ануратхапура – Дамбула – Сигирия – Матале – Канди – Ахунгала/ Бентота

НАСТАНЯВАНЕ САМО В ХОТЕЛИ 5*

 

  

ДЕН  1/  София - Истанбул

Среща на летище София в 19.00ч  за полет до Истанбул в 21.25ч. Пристигане в Истанбул в 23.50ч.

 

ДЕН  2/  Истанбул – Коломбо / (Вечеря)

Свързващ полет за Коломбо в 02.10ч. Кацане в Коломбо 15.15ч. При пристигането на летище Коломбо ще бъдем посрещнати от представител на фирмата-партньор. Трансфер до хотелът ни в района на Коломбо.

Настаняване в Hilton Colombo 5*. Време за почивка от дългите полети. Хотелът е разположен в един от най-оживените райони на Коломбо и дава възможност за вечерна разходка до близките магазинчета и пазари.

Вечеря в хотела.  Нощувка.                                                                        

 

ДЕН 3/  Коломбо – Ануратхапура – Дамбула (Закуска и вечеря)

Закуска в хотела.

Днес се отправяме към Анурадхапура (трансфер около 4 часа) - първата столица на Шри Ланка и една от най-древните и велики цивилизации в света, чиито пик на господство продължава повече от 1300 години. Безспорен сапфир в короната на града е Шри Маха Боди – свещено дърво Бо, за което се твърди, че е част от истинското дърво, под което Буда постига просветление и е на повече на 2200 години. Разходката из свещените пътеки ще ни отведе до места като гигантската дагоба (полусферичен храм, в който са положени реликви) Руванвелисея, изкуственото езеро Басавакулама, статуята на Самадхи Буда и каменния храм Исурумуния, който символизира културата, наследството и превъзходството на най-могъщото кралство в шриланкската история.

Следобяд продължаваме към Дамбула ( трансфер 1 час). Ще разгледаме пещерния храм в града. Най-големият и най-добре запазен пещерен храм на острова, Дамбула е свещено място за поклонниците последователи на будизма от поне 22 века. Пещерният комплекс се състои от пет светилища, съществуващи като важни манастири още от 3ти век преди Христа. Първоначално пещерите са били убежище на крал Valagambahu през 1ви век пр.Хр. Връщайки се от изгнание на трона си в Анурадхапура той превърнал пещерите в прекрасен храм за монасите, които гоприютили. Защитаван и подобряван от следващите крале той продължава да бъде място от голямо религиозно значение и до днес. Скалният таван и вътрешните стени са покрити със сложни стенописи – това е площ от 2,100 кв.м., като някои от стенописите датират от преди повече от 2000 години.

Настаняване е хотел Amaya Lake Dambulla 5*  Вечеря и нощувка.

 

ДЕН 4/ Дамбула Сигирия – Полонарува (Закуска и вечеря)

Закуска. Днес ще посетим високата скала Сигирия, на върха на която има останки от крепостни стени.

Главната икона от историческото минало на Шри Ланка - огромната скална крепост на Сигирия, се издига високо над иначе равния релеф, заобиколена от всички страни от джунглата. Свидетелство за изобретателността на древните цивилизации, непробиваемата крепост на крал Касапа, ‘Sihagiri’ или Лъвската скала - както е била наричана тогава, днес се смята за 8-мото чудо на света.  Артистичността, архитектурата и инженерните решения на Сигирия продължават да впечатляват посетителите със своето пълно величие дори след хиляди години. Красиво оформени градини разпрострели се в подножието на скалата, гигантски лапи на лъв изсечени в скалата сочат входа на крепостта, гладка като огледало стена все още пази хаотичните писания на древни поети.

Продължаваме с организирана обиколка на руините в Полонарува. Едно от най-значимите кралства в историята на Шри Ланка, тази средновековна столица (11-12 век от н.е.) остава добре запазен град с древни ступи, лунни камъни, красиви паркове, масивни сгради и внушителни паметници. Руините на този древен град са разпръснати сред обширен район с гори и могат да бъдат разгледани в рамките на един ден. Градът е бил ограден от три концентрично разположени религиозни сгради, които защитават кралския дворец, религиозните сгради - наречени „Quadrangle“, са разположени в северната част и са много добре запазени и до днес. Тук са открити най-големите монументи, включително сградите на Menik Vihara, Rankot Vihara, Alahana Pirivena и манастира Jetavana, невероятните статуи на Буда на Гал Вихара, извисяващият се храм Ланкатилака, величествената сграда на Камарата на съвета на краля, ваната лотус - това са забележителности, които задължително трябва да се видят. И разбира се огромната статуя на най-великия крал на Полонарува - Паракрамабаху, и още по-голямото “Eзеро Паракрама”

Следобяд по желание или срещу допълнително заплащане - Джип сафари за наблюдение на слонове в еко парк Минерия- 55 USD на човек.

Минерия е национален парк с територия около 8889 хектара, където освен огромното разнообразие от растения и дървета, могат да се наблюдават 24 вида бозайници, 160 вида птици, 25 вида влечуги, 9 вида земноводни, 26 вида риба и 75 вида пеперуди. Местните наричат Минерия „Храм на слоновете”, а по време на джип-сафарито със сигурност ще наблюдаваме тези величествени животни.

Връщане в хотела.  Вечеря и нощувка.

 

ДЕН 5/ Дамбула – Матале – Канди (Закуска и Вечеря)

Закуска

Отпътуваnе за Канди (трансфер 2 часа) По пътя ще посетим градина за екзотични подправки в Матале. Ще разберете защо наричаме Шри Ланка "Островът на подправките". С подправките е свързана цялата история на колонизацията на острова. Ще се запознаете с огромното разнообразие от ароматни растения и процеса на отглеждането им. Ще видите демонстрации за използване на подправките в кулинарията и медицината (аюрведа техники), известни по цял свят.

След пристигането ни в Канди ще разглеждаме Кралската Ботаническа градина -  Перадения. Разположена на площ от 147 акра, градината е създадена през 1374 година като градина за удоволствия на кралете на Гампола и Канди. В момента тук могат да се видят повече от 5000 вида дървета и растения, както и някои изключително редки видове на тропическата флора. Градината на подправките и градината на орхидеите са сред най-предпочитаните за туристите, както и 5те палмови авенюта, сред които Royal Palm Avenue, засадено през 1905 година с кокосови палми от Сейшелските острови.

Последната ни спирка за деня ще бъде  Temple of the Tooth - най-важният религиозен храм в страната, тук се провежда и традиционният будистки фестивал Esala Perahera. Кралство Канди е последната крепост на синхалите, защитавали своя суверенитет дълго след падането им от Португалия, Холандия и Англия, запазвайки своите уникални обичаи и култура до последно.

Настаняване в хотел Amaya Hills Kandy 5*

Вечеря и нощувка в Канди.

 

ДЕН 6/ Канди – Чаена плантация – Ахунгала

Закуска. Днес ще имаме чудесна възможност за чаена разходка из плантации, изпълнени с килими от чаени листа. Или просто ще погледаме процеса на производство на един от най-

известните видове чай в света, а именно Цейлонският чай - традиция, която се е запазила през вековете. След като наблюдаваме и вдишваме дълбокият и неустоим аромат на чай цял ден,

последната стъпка в опознавателния процес ще бъдат чаените глътки, на които ще се насладим в края на приключението ни в чаената плантация.

Трансфер до Ахунгала ( около 4 часа)  Настаняване в Heritance Ahungalla 5* .  Вечеря и нощувка.

 

ДЕН 7/ Ахунгала (Закуска и вечеря)

Закуска. Свободен ден за почивка на плажа. Вечеря. Нощувка.

 

ДЕН 8/ Ахунгала (Закуска и вечеря)

Закуска. Свободен ден за почивка на плажа. Вечеря. Нощувка.

 

ДЕН 9/ Ахунгала – Коломбо (Закуска)

Закуска. Освобождаване на хотела и трансфер до Коломбо. Обиколен тур на Коломбо, столица на страната, чието име е дадено от португалците през 1517 година в чест на великия мореплавател Христофор Колумб. Колониалната епоха, старите будистки и хиндуистки храмове, шумните базари контрастират с многоетажните небостъргачи, модерните търговски центрове и транснационални хотели. Коломбо е известен и със своите ювелирни магазини. Бижутата със сапфири са признати за най-добрите в света. Отпътуване за Негомбо - град на 30 км от Коломбо, един от най-големите риболовни центрове на острова, с развита туристическа инфраструктура. Трансфер до летището за полет до Истанбул в 21.15ч.

 

ДЕН 10/ Истанбул - София

Кацане в Истанбул в 06.20ч. Полет от Истанбул за София в 08.35ч. Пристигане в София в 08.55ч сутринта.

 

Край на програмата!

 

 

Изпратете ни Вашите изисквания и желания за екскурзия и почивка в Шри Ланка на office@mywaytravel.bg, а ние ще изготвим за Вас най-добрата оферта!

 

 

 

Цените включват:

ü  Самолетен билет София – Истанбул – Коломбо – Истанбул – София

ü  1 нощувка със закуска и вечеря в Коломбо - Hilton Colombo 5*

ü  2 нощувки със закуски и вечери в Дамбула – Amaya Lake Dambulla 5*   

ü  1 нощувка със закуска и вечеря в Канди – Amaya Hills Kandy 5*  

ü  3 нощувки със закуска и вечеря в Ахунгала - Heritance Ahungalla 5*

ü  Посещение на пещерния храм в Дамбула

ü  Посещение на руините в Полонарува

ü  Посещение на Сигирия

ü  Посещение Ануратхапура – старата столица на Шри Ланка

ü  Транспорт по целия маршрут с комфортен автобус

ü  Входни такси за всички посещавани обекти

ü  Медицинска застраховка на стойност 10 000 евро

ü  Водач от България при минимум 10 туриста

 

Цената не включва:

ü  Джип сафари в Национален парк Минерия – 55 USD на човек

ü  Обяди или други хранения не споменати в програмата

ü  Лични разходи

ü  Бакшиши – около 50 USD за цялото пътуване. Заплащат се предварително.

 

Условия за резервация:

ü  Необходими документи за записване: копие/данни от задграничен паспорт, валиден минимум 6 месеца от датата на екскурзията;

ü  При резервация се внася депозит от 1000 лв на човек.

ü  Доплащане до 50% до 90 дни преди отпътуване.

ü  Пълно плащане се изисква до 45 дни от датата на отпътуване

 

Важна информация:

ü  Посочените цени са валидни при група от минимум 10 туриста.

ü  Посочените хотели са примерни, възможно е да бъдат променени преди заминаване