Почивки Тунис 2024 - My Way Travel

Вашата оценка 4.7 от 6 гласа
Тунис

ПОЧИВКА В ТУНИС

Ако търсите съчетание между екскурзионно приключение и релакс на плажа, то почивката в Тунис е идеална за вас. Разположена между Либия и Алжир в Северна Африка, страната е интересна смесица между африкански пейзажи, Средиземноморско крайбрежие, арабска култура и останки от велики древни култури. Въпреки сравнително малката си територия, Тунис може да се похвали с разнообразна природа. Затова докато се наслаждавате на прекрасните бели плажове на Хамамет, Сус или Порт ел Кантауи, не пропускайте да отделите малко време и да разгледате някои от най-интересните забележителности на Тунис, които наистина ще ви заинтригуват.

Със сигурност много от вас си задават въпроса „Какво да видя в Тунис?“ или „Защо да избера почивка в Тунис?“

Ето и най-интересните забележителности в Тунис, за да разберете защо според нас си струва да изберете тази дестинация за вашата следваща почивка.

 

Столицата Тунис

Повечето от основните забележителности са разположени в Медината. Това е старият град, изпълнен лабиринти от малки криволичещи улички, из които да се изгубите.

Малките дюкянчета с разнообразни занаятчийски изделия са на всеки ъгъл. Дворци, хамами и джамии са разпръснати навсякъде. Извън старата част не пропускайте да посетите националния музей Бардо, комплекс от вековни сгради, сред които и бейският дворец, който днес е превърнат в музей на древните мозайки. В него са разположени римски мозайки, които дават представа за древния северноафрикански живот. Изключително място, което наистина си заслужава.

Картаген е предградие на днешната столица Тунис и едноременно с това древният град, който доминирал цяла Северна Африка. Разположен на идеално стратегическо място в североизточен Тунис, градът е основан от морските финикийци и се превръща в изключително проспериращ пристанищен град. Финикийците управлявали моретата от стратегическото си пристанище в Картаген почти 800 години, но - след много епични битки - градът бил превзет от римския император Юлий Цезер. По-късно Картаген става римска провинциална столица и в рамките на 200 години се превръща в третият по големина императорски град след Рим и Александрия. 

Днес останките от Картаген са част от световното наследство на ЮНЕСКО и включват театри, бани, частни жилища. Амфитеатърът на Картаген все още е действащ и всяко лято е домакин на музикален фестивал.

 

Сиди Бу Саид е красиво като картинка синьо-бяло туниско селище, което привлича туристи от два и половина века насам, но все пак неговите тихи странични улички са съхранили своя непринуден чар.

Удоволствието се крие в простата възможност да се разхождате и да се наслаждавате на красивата архитектура на Сиди Бу Саид. Тук най-голямо впечатление правят ярките, варосани куполни къщи, обвити в бугенвилии, които цъфтят като луди.

Градът е също така приятно място за пазаруване, хапване в някои висококачествени ресторанти или посещение на музеи като двореца Ennejma Ezzahra или Центъра за арабска и средиземноморска музика, който от време на време е домакин и на концерти на живо. Една от основните причини да посетите Сиди са приказните гледки към Средиземно море, а в града има изградения няколко панорамни площадки за целта.

Сахара с нейните оазиси

Има едно място в южен Тунис, което местните наричат Вратата към Сахара. От портата на град Дуз започва всяко пътуване към тунизийска Сахара. Скромно място, което започва наистина да оживява, когато слънцето започне да залязва. През деня на гърба на камила можете да се насладите на обиколка на дюните около Дуз. Отправяйки се на юг, неизменно ще усетите приключенията, които може да ви предложи Сахара. Разходка сред необятността на пустинните дюни, посещение на бивак под звездно небе, вкусване на традиционния хляб на номадите, спиране за почивка под палми насред нищото ... всеки момент от посещението на Сахара е вълшебно изживяване.

Пътешествието ви няма да е пълно без посещение на някой от оазисите. Тозьор е един от най-големите със стотици хиляди палми, растящи насред пустинята. Неговата палмова горичка, една от най-големите в страната и също една от най-красивите. Около 350 000 палми, разположени на 2 000 ха, създават истинска джунгла, състояща се от три слоя растителност: културни полета, овощни дървета и палми. Трите планински оазиса Чебика(Шебика), Тамерса и Мидес определено ще бъдат връхната точка на престоя ви и са едни от най-добрите места за посещение в Тозьор.

Соленото езеро Шот ел Джерид, отдавна пресъхнало, пък е популярна туристическа дестинация, където се виждат миражи. Насред пустинята се намират и запазените декори от снимките на филма „Междузвездни войни“.


Матмата – домът на берберите

Матмата е друго известно тунизийско село, част от чиито жители все още живеят в подземни домове, вкопани в скалите. Сгушен под земята, градът все още е дом на повече от две хиляди души, които са успели да съхранят това древно общество в цялата му прелест. Матмата е създаден чрез издълбаване на пещери в камъните по хълмовете. Всяка яма, с множеството си стаи, се превръща в индивидуална къща, чрез отстраняването на скалите и различните стърготини. Това, което привлича туристите освен красотата на място, е неговото общество. Животът, семейната структура и културата са много различни от която и да е от околните общности. Въпреки че тази част на Тунис може да бъде много гореща през летните месеци, вътре в града е прохладно и чисто

Матмата е родното място на Люк Скайуокър от поредицата „Междузведни войни“, което му докарва световна известност. Някои от къщите са пригодени за хотели и може да се отсяда в тях.

 

Кайруан и Ел Джем

Кайруан е ислямската столица на Тунис. Градът е  почитан като четвъртият най-важен свещен град в мюсюлманския свят след Мека, Медина и Йерусалим

Кайруан  е определен и като обект на ЮНЕСКО за световно наследство.

Основната забележителност е внушителната Голяма джамия, построена преди повече от 1300 години. Тя е четвъртото по святост място за мюсюлманите в света, а за издигането й са използвани колони от по-ранни римски строежи.

Освен Кайруан, не пропускайте колизеума в Ел Джем с място за 35 000 посетители. Той е единствен по рода в Африка и достоен съперник по размери на този в Рим.

 

Плажове и курорти в Тунис

Тунис разполага с над 1200 км плажна ивица. Едни от най-популярните курорти са Хамамет, където има над 100 хотела, Сус и Порт ел Кантауи.

Пясъкът като цяло навсякъде е фин и бял. Хотелите предлагат предимно ALL Inclusive концепция на изключително атрактивни цени.

А всички наши оферти можете да разгледате най-отгоре. Не се колебайте да ни потърсите за съвети и допълнителна информация за дестинация Тунис!