Екскурзии в Мароко

Вашата оценка 4 от 7 гласа
Мароко
8 дни / 7 нощувки
от 2200

 МАРОКО

Дори и да имате опит с арабските дестинации, посещението на Мароко може да преобърне мирогледът ви. Решението за едно интересно едноседмично пътуване до Мароко, идва лесно особено когато това е една лесно достъпна дестинация, било то с организирана група или индивидуално.

Мароко граничи с Алжир на изток и югоизток. На запад страната има широк излаз на Атлантическия океан, на север – на Средиземно море и Гибралтарския проток, част от който контролира. На средиземноморското крайбрежие са разположени испанските територии Сеута, Малиля, Пеньон де Велес де ла Гомера, Алхусемас и Чафаринските острови.

Има няколко задължителни места, които трябва да включите във вашата програма из Мароко. На първо място, това са имперските столици.

Най-популярен е Маракеш. Градът е като излязъл от приказките за „1001 Нощ“. Повечето сгради и къщи са ниски в пясъчен цвят и заоблени покриви. Тук се намира небезизвестният площад „Джемаа ел Фна“, от където по криволичещите малки улички започва и Медината. Вечер площадът става най-оживеното ,място в града. Тук сергиите си са опънали продавачи на ядки, фрешове, плодове, дори и на месо. Един през друг се редуват жунгльори, танцьори, разказвачи на приказки, дресьори на маймуни и жени, рисуващи с къна. Тръгвайки из безбройните сергии, не забравяйте да се пазарите. Тук този обичай е на почит, а и можете да свалите цената до 70%. Най-разпознаваемият символ на града е впечатляващата джамия „Кутубия“, която се вижда отвсякъде и на върха си има четири медни глобуса. Кралските гробници на Саадинската династия пък се отличават с изящните си дърворезби и рисуваните плочки. 

Докато сте в Мароко, пътят ви неизменно ще мине и през Казабланка. Най-големият град в страната, често е свързван с култовия филм „Казабланка“ от 1942г. Градът днес е голям икономически и пристанищен център на Мароко. Тук е съсредоточен голяма част от бизнеса в страната. В Казабланка е една от най-известните джамии – джамията на Хасан втори (Hassan II Mosque). Тя е построена изцяло в океана, това можете да видите като се отдалечите и я погледнете от далече. Джамията е рядко действаща, посещава се основно от туристи, но е уникална по своята красота.

Бившата столица Фес, която е най-древният императорски град в Мароко, привлича със зашеметяваща архитектура. Медината в града е най-голямата в страната и е част от световното културно наследство. В нея се влиза по малки улички, които водят до лабиринт от пътечки, цветове, стълби и задънени улички, в които трудно прониква слънчева светлина. Този фантастичен свят се е оформил около джамията „Карауин“ с четиринадесетте порти, която може да събере до 22 000 поклонници.

В столицата Рабат се намира Кралският мавзолей и Кулата Хасан. Тя е строена за минаре на незавършена джамия през 1195 г. По онова време се е предполагало това да е най-високата сграда в ислямския свят. 

Търсещите по-екзотични усещания, ще открият много интересни места в Южно Мароко. Тук се намира Уарзазат – филмовата столица на Мароко. В Уарзазат са разположени най-големите филмови студиа в Мароко. Тук са снимани филми като Джеймс Бонд – „Живите светлини“ (1987), „Последното изкушение на Христос“ (1988), „Кундун“ (1997), „Легионер“ (1998), „Мумията“ (1999), „Гладиатор“ (2000), "Принцът на Персия - пясъците на времето ( 2010г) и много други.

Тингир се намира в област Уузуд на юг от Високия Атлас и на север от Малкия Атлас. Градът е заобиколен от красиви палмови дървета и цветни градини, които ще ви впечатлят. Из пазарищата се продават всевъзможни сувенири, а стените на къщите застлани с цветни килими правят картината още по-цветна и радостна за окото. От тук тръгват и много екскурзии. Една от най-популярните от тях е до каньонът на река Тодра. Пътуването е особено  живописно и преминава измежду надвисналите скални зъбери на Атласките планини. По пътя може да срещнете местни бербери, които се придвижват с магарета и водят стада с кози.

Вървейки на юг, ще стигнете и до Загора – Вратата към Сахара. От тук са тръгвали керваните по пътя на златото. Днес можете да си направите еднодневна екскурзия из пустинята, да се разходите с джипове и атв-та из пясъчните дюни, да пояздите камила, а ако сте по-авантюристично настроени, дори са пренощувате в палатков лагер в Сахара. Вечерите в пустинята ще ви срещнат с небе окъпано с безброй звезди, с весела музика и типичната мароканска кухня.

В Мароко има всичко, дори и за онези, които обичат да се излежават на плажа. Курортът Агадир, разположен в южната част на страната, на брега на Атлантическия океан, предлага 10 километрова пясъчна ивица. Градът е съвременен и динамичен, пълен с модерни хотели и кафенета в европейски стил. Средната температура през зимата е 21 -24 градуса и това го прави много подходящ за зимна слънчева почивка.

И така от необятното синьо на Атлантическия океан до всички нюанси на жълтото и оранжевото в пустинята Сахара Мароко ви предлага невероятно приключение. А ние можем да го организираме за вас, като ви включим в някоя от нашите групи или изработим за вас индивидуален маршрут за почивка или екскурзия, съобразен с вашите изисквания и бюджет. Очакваме вашите запитвания на office@mywaytravel.bg