Екскурзии и почивки в Коста Рика

Вашата оценка 4 от 2 гласа
Коста Рика
9 дни / 7 нощувки
от 2680
Коста Рика

 Полезна информация за Коста Рика 

Разположена в Централна Америка, Коста Рика не случайно е наричана „Бижу между два океана“. На изток бреговете й се мият от моретата на Атлантическия океан, а на запад на Тихия. Казват, че Коста Рика е място за авантюристи и любители на дивата природа. Тази  малка, но изключително природно богата страна привлича туристи от цял свят. През 1502г. самият Колумб открил страната и нарекъл новооткритата земя Неуво Картаго. Сегашното си име Коста Рика, което означава „Богат бряг” страната получава от испанските хронисти в средата на 16 век.

За мнозина столицата Сан Хосе (San Jose) е първото място, което виждат, пристигайки в живописната Коста Рика. Градът има население около 366 хил. души и може да предложи много и различни забавления, с които да откриете как живеят местните. Именно тук туристите могат да усетят истинския дух, нрави и култура на костариканците, преди да поемат към слънчевите плажове по периферията на страната. Задължително място за посещение е музеят на златото (Pre-Columbian Gold Museum), разположен в комплекса Сентръл Банк Мюзиъмс (Central Bank Museums). Там посетителите могат да разгледат разкошна експозиция от над 1 000 оригинални златни изделия. Музеят на златото, намиращ се в Сан Хосе, е един от малкото с подобни скъпи експонати в световен план. Други интересни забележителности са Националният театър (Teatro Nacional), Пощенската сграда, издигната в еклектичен стил и други.

На 90 километра от столицата се намира и страховитият активен вулкан Аренал(Arenal Volcano). Този млад и често активен вулкан е известен още с името „огнената планина“. Както и самото му име подсказва, вулканът е доста опасен, поради сравнително честите (през няколко десетки години) изригвания.

Естествените фойерверки и потръпващата земя привличат хиляди туристи годишно. Около вулкана се намира изкуствено създадено езеро. През 1973 година насипна стена прегражда течението на река Аренал и така се образува дълга над 30 километра водна площ за водни спортове, най-голямата в Коста Рика. Тук може да се наеме лодка, да се отиде за риба, да се кара сърф/ не липсва вятър / или просто да поплува човек, защото температурата целогодишно е 20 градуса по Целзий.

Коста Рика е една от малкото страни в света, в която повече от 1/3 от територията е заета от национални паркове и природни резервати. Тук природата е на особена почит и вместо площите на тези паркове да намаляват, от дърводобив или от друго, то те се увеличават с всяка година. Страната е истински екологичен рай и има стриктни закони за опазването на околната среда. Еко-туризмът е измежду първите 4 отрасъла на икономиката в страната.

Най-известен е може би Национален парк Тортугеро. Тук можете да надникнете в света на костенурките и да разгледате различни видове зелени морски костенурки. Най-добрият начин да го посетите е по воден път, с лодка – така ще успеете да разгледате и гнездата на костенурките. Паркът е бил вулканичен остров, но сега вътрешната му част е изпълнена с планини и блатисти местности. Намерени са зелени морски костенурки, които гнездят върху пясъка. Обилните валежи и свежият климат създават приятна атмосфера на това място.

Местните животински обитатели са зелените морски костенурки, видрите, различни ракообразни животни и очилат кайман (влечуго от семейство Алигаторови). В сладководните води се срещат около 50 вида морски обитатели, някои от които са: риби, костенурки, морски крави, червена бисер маймуна, паяци и маймуни капуцин. От пернатите обитатели представители са  амазонското синьо рибарче, чапла, папагали, водни бикове и тукани. Освен животни и птици, тук има и много насекоми. Едно от тях е синята пеперуда Морфо. Тази пеперуда обитава централните и южни части на Америка, а също и някои райони на Мексико. Това е най-уникалната и красива пеперуда. Крилата й са обагрени в син цвят и когато ги разпери за полет, те достигат до 15 сантиметра. Тези крила има защитна функция за пеперудите и ги предпазват докато летят или когато кацнат на лист или клонка през нощта. Синята пеперуда Морфо е широка приблизително 15 сантиметра.

Национален парк „Мануел Антонио отдавна е една от перлите, идилична комбинация от избуяла гора, бели пясъчни плажове и богати коралови рифове. Пазителите на тази красива пустош днес се опитват да овладеят нейната популярност чрез ограничаване на броя на екотуристите и отклоняване на част от тях към други, по-малко посещавани паркове. Паркът Мануел Антонио е един от най-малките в Коста Рика и един от последните хабитати на червено-гърбите маймуни саймири. Малко паркове се гордеят с крайбрежно местоположение, но тук възможности за гмуркане с шнорхел или акваланг (без неопренов костюм), сърфиране и риболов колкото щеш. След посещение до дъждовната гора, няма нищо по-приятно от скок в освежителния океан... 

Плажовете на Коста Рика също са изключително богатство. Въпреки неголямата си територия, страната може да се похвали с над 25 удивителни плажа. Най-популярен сред туристите е курортът Гуанакасте. Горещият климат и краткият дъждовен сезон превръщат Гуанакасте в отлично място за посещение на някой от безбройните прекрасни плажове като любимият на Валтер Карильо. Любителите на водни спортове, особено сърфистите, също се стичат тук, заради океанските вълни. При това Гуанакасте е само на 4-5 часа път с кола от столицата Сан Хосе. Особено много са посетителите през ученическите ваканции, около Коледа и Нова година.

Когато говорим за Коста Рика, няма как да не споменем, че тя е една от най-големите износителки на кафе в света. В Коста Рика се отглежда само кафе Арабика, тъй като отглеждането на кафе Робуста е забранено със закон. Основното пристанище за износ към Европа е Puerto Limon, на Атлантическия океан. Голяма част от икономиката на страната се гради на отглеждането, обработването и износа на кафе. Коста Рика има 8 отличителни кафе региона, като всеки един е със свой собствен микроклимат (а някои от регионите имат дори по няколко различни микроклимата). Спокойно може да се каже, че Коста Рика е една истинска Кафе Република! 

За днешния пътешественик това удивително място,  закътано  на север и на югоизток от Никарагуа и Панама, е истински рай с уникално красива природа, великолепни пейзажи и изключително богата флора и фауна, които са радост за окото на всеки нейн посетител.

Коста Рика е олицетворение на невероятна дива природа, прекрасни плажове, вулкани, джунгли и изобилие от животни и птици, които очакват своите приключенци.  Ако мечтаете за вашето Карибско пътешествие в Коста Рика, можете да разгледате нашите оферти или да ни изпратите запитване на office@mywaytravel.bgза да изготвим за вас програма по ваши желания и бюджет.