Почивки в Египет

Вашата оценка 4.7 от 6 гласа
Египет
Египет

 Забележителности в Египет

Ако затворите очи и се замислите къде са скрити почти всички исторически съкровища на Африка, в съзнанието ви ще изникне само едно име – Египет. Пирамиди, камили, горещи пясъци, сини морски води, пъстър подводен свят- всичко това е Египет.  

Потънала в пясъците на Сахара, галена от водите на Нил, Средиземно и Червено море, днес това е единствена по рода си туристическа дестинация, която никой турист не бива да пропуска. Точно затова в следващите редове ще ви запознаем с най-интересните места, които да посетите, докато сте на почивка в Египет. 

Столицата Кайро и Пирамидите в Гиза

Столицата на Египет – Кайро ( Cairo) е най-многолюдният мегаполис в Африка. Със своите над 22 млн. жители, градът е смесица от модерно строителство и хилядолетна история. Накъдето и да тръгнете из малките улички в старата част, ще видите как съжителстват мюсюлмани, евреи и християни. Задължителна спирка за всеки, който за пръв път е в Кайро е Египетският Музей ( Egyptian Museum). Той пази повече от 5000 години история на Египетската цивилизация, представени с безброй мумии, саркофази и антични предмети, събрани от гробниците на фараоните. Тук, в отделна част на музея се съхранява и златната маска, с която е погребан Фараонът Тутанкамон (The Golden Mask of Tutankhamun). В покрайнините на Кайро се намира платото Гиза, на което са построени и запазени и до днес Египетските пирамиди. Хеопсовата пирамида (Pyramid of Cheops), пирамидите на Хефрен и Микерин (Pyramids of Chephren and Mycerinus) и пирамидите на цариците (Queen’s Pyramids) привличат милиони туристи всяка година. Дори и да не се увличате по история, няма как да ги пропуснете.  

Долината на царете в Луксор (Valley of the Kings) са били мястото, където в продължение на близо 500 години са погребвали египетските фараони Най-известна тук е гробницата на Тутанкамон, която води до разпространяване на слуха за проклятието на фараоните. Досега са разкопани 63 гробници, но вероятно в недрата на земята се крият още много. Докато сте тук не пропускайте и долината на Цариците с храмът на Хатшепсут (The Temple of Hatshepsut) единствената жена фараон, управлявала Египет в продължение на 20 години.

Храмът Карнак е строен в продължение на 1500 години и повече от 30 фараона оставят следа в него. Най-голямото религиозно светилище на древността, Карнак е свързван от 3 километрова алея край Нил със своя двойник на юг, храмът Луксор. Храмът има 14 огромни колони, които са високи по 23 метра и около 10 метра в основата си. 

Почивка в Хургада

Ако Кайро е град от приказките за Шехерезада, то Хургада е място за приказна почивка. Разположен е на брега на Червено море, градът има стара и нова част, а през нощта десетки барове и дискотеки предлагат разнообразни забавления. Ако търсите широки плажове, луксозни All Inclusive комплекси, богат и цветен подводен свят, то това е мястото за вашата почивка. В Хургада ще намерите хотели, както за семейна почивка, с много басейни, аквапарк, анимация и т.н. така и такива за двойки, търсещи повече спокойствие край морския бряг. Денем тук на почит са водните спортове, уиндсърфинга, разходки с яхта и гмуркане. Почивката в Хургада предоставя различни възможности за екскурзии из района. Едни от предпочитаните места за шнорхелинг са островите Парадайс (Paradise Island) и остров Гифтън Giftun Island. Тук ще можете да се насладите на цветните коралови рифове, пъстри рибки, плуващи навсякъде и на кристално сините води на Червено море. Неслучайно много разпространени са лодките с прозрачно дъно или дори екскурзия с подводница, за да наблюдавате разнообразните видове, живеещи в тези води.

Джип сафари в Сахара

Един от най-вълнуващите начини да опознаете Сахара е да почувствате адреналина на истинско джип сафари. Ще имате възможност да пояздите камила, да се качите на АТВ из пустинята, а вечерта да усетите атмосферата на арабски нощи, под звуците на ориенталска музика.

Круиз по Нил

Ако искате да се потопите в света на Египет и да разберете защо древните египтяни са боготворили Нил, най-добре е да изберете Круиз по Нил. С него ще видите много повече от историята и бита на страната, ще достигнете до южната граница и град Асуан, ще можете да се докоснете до храмът на Рамзес II и още много интересни места, които повярвайте ни, не са за изпускане.

Ако се чувствате готови за ново приключение, потърсете ни на office@mywaytravel.bg или на 0877995633, а ние ще ви помогнем да изберете най-добрата за бас почивка в Египет.