Екскурзии в Мадагаскар

Вашата оценка 4 от 3 гласа
Мадагаскар

 

 Мадагаскар – осмият континент

 

Ако някога сте се чудили как ли би изглеждала природата на Земята, ако беше тръгнала по друг път на развитие, идете в Мадагаскар!

Това е четвъртият по големина остров в света. Разположен във водите на Индийския океан близо до континенталната част на Африка, Мадагаскар притежава  най-уникалните флора и фауна на Земята. Около  80 % от растенията и животните, които живеят на острова, се срещат само и единствено на него. Според някои научни теории, островът представлява отломка от старият континент Лемурия, съществувал някога на мястото на Индийския океан. При потъването на континента животните оцелели само на Мадагаскар.

Остров Мадагаскар е известен още като „Островът на лемурите“. Тук живеят 36 вида лемури, като някои от тях не се срещат никъде другаде по света. От елегантната и пъргава разновидност с дълга раирана опашка до мишия лемур (лемур джудже), чиято големина (колкото човешка длан) го прави най-малкият на света. Раираноопашатите лемури са един от няколкото разновидности на това животно, защитени и зследвани от учените в частния резерват "Беренти", разположен в южната част на Мадагаскар. Повечето от лемурите са активни през нощта, от където идва и името им, което на латински означава дух. П

Национален парк Раномафана е известен най-вече с откриването на редкия златен бамбуков лемур през 1986 г. и крайно застрашения голям бамбуков лемур. Името на парка означава „гореща вода“, заради термалните извори, намиращи се на територията му. Паркът се простира на повече от 41600 хектара, покрити с тропически гори и е дом на голямо разнообразие от животни и птици.

Националният парк Исало представлява планински масив, в който се откриват великолепни пейзажи към каньони, които приличат на постинни, но в дълбините им се крият оазиси със зеленина и водопади, вливащи се във великолепни естествени езера.

В Мадагаскар се намират най-големите защитени паркове с баобаб, както и варовиковите масиви край град Морондава. От осемте вида баобаб, растящи на планетата, шест се срещат на острова (останалите два са – единият в Африка, другият в Австралия). Стволовете на тези дървета функционират като водни резервоари.

Алеята на баобабите в Мадагаскар би била просто един прашен път, ако там не бяха разположени няколко уникални, редки, антични дървета. Точно на тях е кръстена тази пътна артерия, свързваща градовете Морондава и Бело Тсирибихина. Тези дървета са така грандиозни и внушителни, че привличат туристи от цял свят, които копнеят да запечатат невероятния залез на техния фон. Нещо повече – Алеята на баобабите е толкова известна, че е на път да се превърне в първият официален, природен паметник в Африканската държава.

Това разбира се не е изненада, тъй като баобабите са не просто един от символите на Мадагаскар, а  негова гордост. Тези гигантски дървета са впечатляващи не само с изящната си осанка, но и с възрастта си. Някои от тях са на повече от 800 години. Смята се, че преди време са били част от красива гора, но настъпването на модерната цивилизация и увеличаването на населението в района, са довели до обезлесяването й. Така днес тези баобаби са останали като самотни, могъщи исполини, борещи се с хората и технологиите и напомнящи за миналото време.

Друго изключително по рода си място в Мадагаскар е „Каменната гора“, позната като Цинги. Разположен в природния резерват „Бемараха“ в източен Мадагаскар, този природен феномен предизвиква спиращи дъха гледки. Името Цинги идва от малгашката дума “mitsingitsignia” или място, на което човек не може да ходи бос. За резервата Бемараха са характерни карстовите пейзажи и варовиковите образувания, врязани в скалните върхове. Каменната гора е изградена от остри варовикови кули по протежението на река Манамболо. Непокътнатите зъбери и езера са естествена среда за редките и застрашени лемури и птици.

Около Мадагаскар са разпръснати множество малки рифове, лагуни и  островчета идеални за подводните спортове.

 

Нози Бе е най-големият и оживен туристически курорт, разположен на отделен малък остров северно от бреговете на Мадагаскар. Тропическият му климат и удобно местоположение, го превръщат във великолепна плажна дестинация, след дълги обиколки из Мадагаскар. На местен език името му означава „голям остров“. Тук можете да откриете разнообразие от хотели, дори All Inclusive комплекси, които не отстъпват по качество на някои от най-известните туристически дестинации.

 

Остров Sainte Marie (Ил Сент Мари) на изток от Мадагаскар е едно от неговите бижута. С белите си плажове, обвити в палми, усамотени заливи и тюркоазено чисти води, островът е едно от най-подходящите места за екзотична почивка на плажа. Тук през месеците юли и август се организират наблюдения на китове.

Ифати е малък курорт в югозападната част на Мадагаскар, където също можете да останете, за да отпочинете за няколко дни.

Изолираността на Мадагаскар в продължение на милиони години, е създала там неповторима биосфера, каквато няма никъде другаде по света. Островът е огромен био резерват, в който съжителстват уникални растителни и животински видове.  Туристите, които идват на острова привлечени от неговата дива природа и етнически запазена култура, остават омагьосани от видяното тук. Опитайте и вие, няма да съжалявате!

Осмият континент е само на един клик разстояние. Пишете ни на office@mywaytravel.bg и ние ще се погрижим за всичко, като се съобразим с вашите предпочитания и бюджет.