Исландия и Гренландия - пътуване за смелите

Вашата оценка 5 от 2 гласа
Исландия и Гренландия - пътуване за смелите
Гренландия
Маршрут:
София - Рейкявик - Илулисат

Продължителност:
6 дни / 5 нощувки

Транспорт:
Самолет

Цена от: 3145 €
Програма

 Ден 1 София - Рейкявик

Пристигане в Исландия. Трансфер с автобус до хотелът ви в Рейкявик.
Ingolfur Arnarson е първият заселник на Исландия, построил фермата си на полуострова, на мястото на днешен Рейкявик.

Градът е получил името си "Смоуки Бей", след като колоните от пара, издигащи се от горещите извори в района направили силно впечатление на първите заселници.

Свободно време за разглеждане на града. Нощувка в Рейкявик.

Ден 2 – Илулисат – част от наследството на ЮНЕСКО

След закуска, трансфер до летището за сутрешен полет до Гренландия. Пристигане около обяд до живописния град Илулисат. Той има прекрасно местоположение в устието на дълъг фиорд, изпълнен с огромни айсберги от най-продуктивният ледник в северното полукълбо.

Водач от Гренландия ще ви посрещне на летището и да ви отведе до хотела. След регистрация в хотела, ще получите кратко въведение към вашите обиколки в Гренландия и допълнителни дейности, които може да поръчате. След това ще се насладите на приблизително 2 часа пешеходен тур в центъра на града с местен екскурзовод и ще научите за съвременния начин на живот близо до Полярния кръг.  Градът е общински център на Диско бей, най-голямата туристическа дестинация на Гренландия, разположен е на около 40 км от ледената покривка на Гренландия. Илулисат е името на града и на фиорда. Град Илулисат е третият по големина град в Дания, който е относително млад, възникнал след основаването на пощенски клон. В него се намира известната църква Зион от края на 18 в., която е била най-голямата постройка за времето си. Живописният град става прочут по света обаче не с нея, а със своя фиорд Илулисат, който го превръща в една от най-посещаваните туристически дестинации в Дания. Връщане обратно в хотела за вечеря. Нощувка.

Ден 3

Закуска в хотела.

Днес ще можете да се насладите на една пълна обиколка на ледника Eки (турът е между 6-12 часа, в зависимост от лодката която се използва).  Ледникът Еки, който плува във фиорда, на 80 км от Илулисат, е най-красивото място в Гренландия. Можете да се приближите до ръба на ледника с лодка, докато корабът обикаля наоколо в продължение на час. В предната си част ледникът е широк 3,4 километра, а височината му достига 80 – 90 метра. Звукът, който издава ледникът, наистина е забележителен, докато гледката на айсберга, издигащ се над водата, спира дъха. Ще обядваме на борда, заобиколени от величествените ледени айсберги. Чрез круиза, ще видим как големи парчета от тежкия лед се откъсват от ледника и се движат интензивно във водата. Гледката и звука на разбиващи се айсберги са впечатляващи. След това се връщаме обратно към хотела. Нощувка.

Ден 4

След закуска, се отправяме  към долината Сермермиут. Старото селище Сермермиут се намира на километър и половина от Илулисат и е заобиколено с красивите айсберги на Илулисат. Различни инуитски култури са живели тук през последните 4 000 години и днес все още можете да видите останките от древни времена. Ще научите за местната история и традиции от преди идването на европейците.

Следобедът е свободен за допълнителни турове, предлагани на място. По желание полет с хеликоптер над айсберга и други. Свободно време. Вечеря в хотела. Нощувка.

Ден 5

Закуска в хотела. Тази сутрин е свободна. Последна възможност за пазаруване на топилак (най-разпространеният сувенир в Гренландия) и други ръчно изработени сувенири или съзерцание на айсбергите. Трансфер до летището за полет до Рейкявик.

Пристигане в Исландия и трансфер до хотела. Нощувка.

Ден 6

Закуска в хотела. Трансфер до летището за полет към София. В зависимост от часа на излитане е възможно посещение на Синята Лагуна.

Цената включва:

 • 2 нощувки в Рейкявик
 • 3 нощувки в Гренландия
 • Закуски (с изключение на ден пристигане)
 • Трансфери между хотел Рейкявик и Летище Рейкявик
 • 3 дневна обиколка с екскурзовод по маршрут в Гренландия
 • Двупосочен полет до Гренландия, Илулисат с летищни такси
 • 2 вечери в Гренландия (ден 2 и 4, местен екскурзовод присъединява към група по време на вечеря)
 • Пешеходна обиколка в град Илулисат, 2 часа
 • Круиз екскурзия до ледника Еки с обяд на борда, 6-12 часа
 • Туристическа обиколка на стария град, Сермермиут.  
 • Екскурзоводско обслужване на английски език
 • Медицинска застраховка

Цената не включва:

 • Самолетен билет София – Рейкявик – София – около 1200 лв.
 • Лични разходи
 • Входна такса за Синята лагуна
 • Застраховка „Отмяна на пътуване“