Екскурзия в Узбекистан

Вашата оценка 5 от 1 глас
Узбекистан - Великият път на коприната
Узбекистан
Маршрут:
София - Ташкент - Самарканд - Айдаркул - Гиждуван - Бухара - Хива - София

Продължителност:
10 дни / 8 нощувки

Транспорт:
Самолет

Цена от: 2107 €
Програма

Узбекистан  - Великият път на коприната

 

10 дни / 8 нощувки

 

14 октомври – 23 октомври 2024

 

 

ПРОГРАМА

 

ДЕН 1 София-Истанбул-Ташкент

 Отпътуване от летище София с полет на Турски авиолинии в 21:10 ч. за Ташкент през Истанбул.

 

ДЕН 2 Ташкент

 Пристигане на летище Ташкент в 07:40 ч. Посрещане от агенцията-партньор и трансфер до хотел Al Anvar 4* ( или подобен). Настаняване и закуска. Кратка почивка. Следва туристическа обиколка на Ташкент: Комплексът Хазрати-Имам, където се съхранява Коранът на Усман — най-старият ръкопис на Корана, оцелял до наши дни, обагрен, както се смята, с кръвта на третия халиф — Усман; площад Амир Тимур, Исторически музей на Тимуридите (отвън); Музей на приложните изкуства; площад на Независимостта; комплекс в памет на жертвите на репресиите; Паметник на храбростта; Театрален площад.

Вечеря и нощувка.

 

ДЕН 3 Ташкент-Самарканд

 Ранна закуска и освобождаване на хотела. Трансфер до жп гарата в Ташкент. Отпътуване за Самарканд с високоскоростен влак Афросиаб. След пристигане, туристическа обиколка на Самарканд. „Самарканд — сайкали руи замин аст…“, което означава, че Самарканд е красотата на лицето на Земята… Добре дошли в Самарканд, град с над 2500-годишна история. Посещение на мавзолея Гури-Емир (гробницата на Тамерлан). Свободно време за обяд. Продължение на обиколката из Самарканд: комплекс Шах-и-Зинда (мемориалът е създаден през ХII-XIV век от н.е. Появата му се свързва с името на Кусам-ибн-Абас, братовчед на пророка Мохамед, и много принцове и принцеси от династията Тимуриди, които също са погребани тук).

Обсерватория Улугбек (една от най-старите и значими обсерватории в Централна Азия, построена през 1424-1428 г. от внука на Амир Тимур (Тамерлан) Улугбек върху хълма Кукхак. Настаняване в хотел Silk Road Empire 4* (или подобен).

Вечеря и нощувка.

 

ДЕН 4 Самарканд

 Закуска. Продължение на обиколката из Самарканд: площад Регистан — символ на град Самарканд, който включва медресе Шердар, медресе Тиля-Кари, медресе Улугбек; Медресе Биби-Ханум (медресе, построено в чест на най-обичаната съпруга на Амир Тимур). Посещение на ориенталския базар Сиаб за закупуване на сувенири, подаръци, зеленчуци, плодове и сушени плодове. Свободно време за обяд. Посещение на работилница за копринена хартия от Х век в с. Конигил, както и на фабрика за изработка на знаменитите самаркандски килими. В 18:00 ч. — посещение на колоритен музикален спектакъл в театър Ел-Мероси, който разказва за развитието на узбекската национална носия.

Вечеря и нощувка.

 

 ДЕН 5 Самарканд-Айдаркул

 Закуска. Oтпътуване към езерото Айдаркул (244 km). Обяд на брега на езерото. След обяда — почивка, плуване, запознаване с фауната и флората на Айдаркул. Пристигане в юртовия лагер към 17:00 ч. и настаняване. Яздене на камили.

Вечеря в лагера и нощувка.

 

ДЕН 6 Айдаркул-Гиждуван-Бухара

Закуска в юртовия лагер. Отпътуване за Гиждуван (180 км). Пристигане в Гуждуван около 13 ч. Посещение на керамичната работилница в къщата на майстор по керамика 7-мо поколение Алишер Нарзулаев. Кратка демонстрация на изработката и оцветяването на керамични изделия. Участие на цялата група в мастър клас по приготвяне на узбекското национално ястие — плов. Вечеря в дома на майстора по керамика. Отпътуване за Бухара (52 км). Пристигане в Бухара вечерта, настаняване в хотел Asia Bukhara 4* (или подобен).

Нощувка.

 

ДЕН 7 Бухара

Закуска. Начало на обиколката в Бухара: Добре дошли в най-древния град на Централна Азия — Бухара, който, подобно на Самарканд, притежава 2500-годишна история. Историческите паметници, построени през различни епохи, пазят невероятни истории, които представляват интерес за всички гости на столицата на древна Согдиана. Програмата включва посещение на следните исторически паметници: Мавзолей на Саманидите (IX век). Това е един от архитектурните шедьоври на Централна Азия и перла на световната архитектура. Мавзолей на Чашма-Аюб (XIV век). Съществува легенда за този паметник, свързан с пророка Йов (Аюб), за когото се твърди, че е пътувал като проповедник през земите на Бухара. Комплексът Боло-Хауз е архитектурен ансамбъл, разположен на регистана (централния площад) на Бухара, състоящ се от джамия, минаре и хауз (водоем). Крепост Арк от IV в. — център на бухарската държавност. Тук са били разположени двореца на емира, джамии, съкровищница, правителствена служба и затвор. Свободно време за обяд. Продължение на обиколката из Бухара: комплекс Калян и минаре Калян от XII век — главен символ на свещена Бухара. Това е символ на силата и мощта на духовенството на страната, както и на медресето Мир-Араб, единственото действащо медресе в съветската епоха и наши дни. Посещение на покритите пазари на Бухара, които съществуват от времето на Великия път на коприната — Токи-Заргарон (ред бижутери), Токи-Сарафон (ред килими, национални дрехи), Токи-Телпакифурушон (ред производители на шапки). В 18:00 ч: фолклорен спектакъл в медресето Надир Диван Беги.

Вечеря и нощувка.

 

ДЕН 8 Бухара-Хива

Закуска. Разглеждане на Летния дворец на емирите на Бухара Ситорай-Мохи Хоса. Отпътуване за Хива през пустинята Къзълкум (480 км). Обяд в крайпътно кафене. Пристигане в Хива и настаняване в хотел Erkin Palace 4* (или подобен).

Вечеря и нощувка.

 

ДЕН 9 Хива

Закуска. Следва туристическа програма „Музей под открито небе”. Архитектурният комплекс на Ичан-Кала е миниград и обиколката ще се проведе пеша. Историята на област Хорезм се корени толкова далеч в древни времена, че малко цивилизации могат да съответстват на възрастта му. Ще видите дворци с богати мозайки, уникални красиви минарета, медресета и джамии като мавзолей Пахлавон Махмуд (XVII-XIX в.), дворец Тош-Ховли (Харем на Хива Хан) (1830-1836 г.), крепостта Куня-Арк (1868-1888 г.), минарето Калта-Минор (1855 г.), Медресе Шергази-Хан (1830-1836 г.), комплекс Алла-Кули-хан (XIII-XVIII г.), кервансарай (XVIII г.), минаре и джамия Ходжа-Ислям (1908-1910), дворец Ала-Кули-хан (XIX г.) и други. Свободно време за обяд. Продължение на обиколката из Хива. Прощална вечеря в местен ресторант, съпроводена с изпълнение на местна фолклорна група.

Нощувка.

 

ДЕН 10

Ранна закуска (сух пакет) и трансфер до международното летище Ургенч. Отпътуване за София с полет на Турски авиолинии през Истанбул в 08:15 ч. Пристигане на летище София в 14:55 ч.

 

ПАКЕТНИ ЦЕНИ

 

Турист в двойна стая

Турист в единична стая

Възрастен на допълнително легло

4 129 лв. / 2 107 евро

4 529 лв. / 2 311 евро

4 129 лв. / 2 107 евро

 

 

ПАКЕТНАТА ЦЕНА ВКЛЮЧВА

       ·        Самолетни билети с включени летищни такси *(582 лв към 01.03.2024), чекиран багаж 30 кг и ръчен багаж 8 кг. * При промяна на цените на горивата и увеличение на летищните такси е възможна корекция в цената!

·        1 нощувка със закуска в хотел Al Anvar 4* (или подобен) в Ташкент + ранно настаняване

·        2 нощувки със закуски в хотел Silk Road Empire 4* (или подобен) в Самарканд

·        1 нощувка със закуска в Юртов лагер в Айдаркул

·        2 нощувки със закуски в хотел Asia Bukhara 4* (или подобен) в Бухара

·        2 нощувки в хотел Erkin Palace 4* (или подобен) в Хива

·        1 допълнителна закуска при пристигане в Ташкент

·        обяд в юртов лагер

·        всички вечери

·        транспорт с комфортен автобус по маршрута

·        туристически обиколки на Ташкент, Самарканд, Бухара и Хива с местен екскурзовод

·        посещение на колоритен музикален спектакъл в театър Ел-Мероси в Самарканд, който разказва за еволюцията на узбекската национална носия

·        майсторски клас за готвене на узбекското национално ястие — плов в ден 6

·        фолклорен спектакъл в медресето Надир Диван Беги в Бухара

·        посещение на работилница за копринена хартия от 10 век

·        посещение на фабрика за изработка на знаменитите самаркандски килими

·        ЖП билети за високоскоростен влак по маршрута Ташкент-Самарканд (ден 3)

·        входни такси за историческите паметници по програмата

·        екскурзоводско обслужване от местен екскурзовод

·        опитен водач от туроператора, който е живял в Узбекистан

 

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА

       ·        обеди: около $ 120 на турист (заплащат се на място)

·        заплащане за фото- и видеозаснемане в исторически паметници

·        допълнителни услуги, които не са посочени в програмата

·        бакшиши

·        застраховка „Отмяна на пътуване“

 

Условия за резервация:

       ·        При резервация се заплащат 1 500 лв.

·        Пълно плащане до 45 дни преди датата на отпътуване.

·        Условия за анулация:

·        до 70 дни преди отпътуване — без неустойка

·        от 69 до 46 дни преди отпътуване — депозита

·        от 45 дни преди отпътуване — 100 %

 

Условия за пътуване:

       ·        За пътуването е необходим международен паспорт с валидност 6 месеца от датата на пътуване.

·        Няма визови, санитарни и медицински изисквания за пътуване до Узбекистан.

·        Деца под 18 г., пътуващи с 1 родител е необходимо да имат нотариално заверено пълномощно от другия родител. По време на пътуването е необходимо и фотокопие на пълномощното.

 

Забележки:

·        Минимален брой туристи за осъществяване на програмата:

·        20 Срок за уведомление за несъбран минимум — 30 дни, преди заминаване.

·        Промяна на цената е възможна при: промяна на транспортни разходи (гориво), летищни и др. такси; промяна с повече от 3% на валутния курс в периода между датата на сключване на договора и отпътуването; непредвидено покачване на цените от страна на партньорите ни, както и в други обективно наложителни случаи.

·        Посочените пакетни цени са калкулирани при курс на лев към долара 1.00 USD = 1.85 BGN.

·        Авиокомпанията си запазва правото за смяна на часовете на излитане и кацане, за което туроператора ще информира своевременно потребителите.

·        Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Възможно е да настъпят промени. Туроператорът си запазва правото на промени в изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти. Екскурзията не е подходяща за хора с намалена подвижност.