Екскурзии в Япония и Южна Корея

Вашата оценка 4.5 от 2 гласа
Корея и Япония – Традициите и философията на далечния Изток
Корея
Маршрут:
Сеул – Пусан – Кьонджу – Осака – Киото – Нара – Химеджи – Кобе – Такаяма – Ширакава Го – Фуджи – Нико – Камакура – Токио

Продължителност:
15 дни / 12 нощувки

Транспорт:
Самолет

Цена от: 4355 €
Програма

КОРЕЯ И ЯПОНИЯ – ТРАДИЦИИТЕ И ФИЛОСОФИЯТА НА ДАЛЕЧНИЯ ИЗТОК

Дати: 19.10.2023 – 02.11.2023
15 дни / 12 нощувки

Маршрут:
София – Сеул – Пусан – Кьонджу – Осака – Киото – Нара – Химеджи –
Кобе – Такаяма – Ширакава Го – Фуджи – Нико – Камакура – Токио – София

Когато говорим за страната на изгряващото слънце винаги я свързваме с нещо мистично и съвършено. Дали това, което говорят за Япония и Корея е истина? А как точно изглежда тази истина? Защо ни е трудно да разберем философията на Изтока? Как живеят хората там, защото, да, чували сме от познати и приятели, че е съвсем различно, някакси ... извънземно. Ако искате да намерите отговори на въпросите, ако искате да научите дори повече, то ние ще дадем всичко от себе си, за да получите това, за което сте си мечтали.

 

ДЕН 1, 19.10.2023 София – Доха

Среща на летище София, терминал 2 в 10:40 за полет в 13:40 за Сеул през Доха. Избрали сме за вас полети с най-добрата авиокомпания в света за 2022 г., защото комфорта и удобството са основа за нашето добро настроение и запомнящи се приключения.

 

ДЕН 2, 20.10.2023 – Сеул

-/-/-

Пристигане на летище Инчеон в Сеул в 16:55 ч. Ще бъдем посрещнати от нашия местен екскурзовод и ще се отправим към Migliore Hotel Myeongdong 4* хотел или подобен. Настаняваме се и имаме свободна вечер за първи впечатления от столицата на Южна Корея.

 

ДЕН 3, 21.10.2023 – Сеул

закуска/-/-

След закуска в хотела ще се срещнем с нашия екскурзовод за полудневен тур на корейската столица Сеул. Нашата обиколка включва двореца Гьонгбокгунг, Националния музей и храма Джогиеса.

Обиколката ни ще започне с двореца Гьонгбокгунг, построен през 1395 г., основна резиденция на кралете от династия Чосон. Дворецът е разполагал със 7700 помещения и около 500 постройки, и е изграден на площ от 40 хектара. Типично корейската му архитектура го прави много красив с изящните орнаменти на сградите, обширни дворове и красив мост над изкуственото езеро в близост до един от основните павильони на дворцовия комплекс. Разрушен по време на Имджинската война (1592-1598, войната с Япония), през XIX в. е възстановен в първоначалния си автентичен вид.

Ще видим и богатата колекция на Националния музей на Сеул, който ще ни разкаже интересната история на тази вълшебна земя.

И накрая ще спрем в най-важния будистки храм в Сеул – Джогиеса. Първоначално храмът е бип издигнат през XIV в. по време на династия Корьо, управлявала Корея в периода 918 –1392 г. Известен е като последната крепост на корейския будизъм по време на окупацията на Корея от Япония.

След посещението на храма, нашата организирана обиколка на Сеул приключва, за да имаме време да разгледаме други интересни местенца, самостоятелно. Препоръчваме да се разходим по улицата на занаятите Инса-донг и да отидем до зоната за отдих Чонгичон, известна с едноименния поток,  да разгледаме магазините в района на Миангдонг, и да си изберем място за вечеря в някой от уютните ресторанти.

 

ДЕН 4, 22.10.2023 – Сеул – Пусан

закуска/-/-

Закусваме в хотела и освобождаваме стаите. С помощта на нашия местен екскурзовод ще се отправим към гарата на Сеул, за да се качим на KTX влака до Пусан. Това пътуване е нещо повече от обикновено преживяване – ще се запознаем от първа ръка с високите технологии като ще се движим съвсем неусетно със средна скорост от 305 км/ч.

След малко повече от два часа и половина пристигаме на гарата в Пусан. С нормален влак бихме пътували двойно повече време, но с влаковете стрела преодоляваме разстоянието по-бързо, отколкото със самолет.

Ще бъдем посрещанати от нашия гид на място и ще започнем веднага с опознаването на града. Ще посетим храма Хедонг Йонгунгса, който е единственият будистки храм в Корея разположен на брега на морето. След като слезем по 108-те стъпала, пред нас се открива прекрасната гледка, както и четирите основни структури на храмовия комплекс в пъстри цветове, заедно с четири етажна пагода, заобиколена от 4 лъва.

По пътя обратно към центъра на града ще преминем покрай един от най-хубавите плажове в Пусан Ханде, който е един прекрасен курортен район на града. Тук има много хотели, заведения за развлечение и казина, които да разнообразяват престоя на туристите.

Ще минем и през централния търговски и шопинг район Нампо-донг преди да стигнем до културното селище Гамчеон. Тук ще се разходим по малките улички на няколко нива, чийто лабиринт криволичи между яркооцветените къщички, възстановени специално като атракция за туристите, посещаващи квартала.

Настаняване в Felix by stx 4* или подобен. Нощувка.

 

ДЕН 5, 23.10.2023 – Пусан – Кьонджу

закуска/обяд/-

Сутринта ще се срещнем отново с нашия екскурзовод и ще отправим към един от най-атрактивните туристически райони на Южна Корея – старата столица на древното кралство Шила – град Кьонджу.

Нашата обиколка ще ви запознае с най-вълнуващите и красиви места като ще посетим храма Пулгукса, пещерата Сеогуран, астрономическата обсерватория Чомсонгде и комплекса на кралските гробници Тумули и археологичният комплекс Анапджи.

Град Кьонджу е една от старите столици на Корея и най-голям град от времето на кралство Шила (57 г. пр.н.е. – 935 г. н.е.). В периода между VII и IX в. градът е процъфтяващ и е четвъртият по големина в света за своето време. Самият град е нещо като музей на открито, където могат да се видят едни от най-красивите храмови компекси в страната – храмът Пулгукса, най-старата оцеляла обсерватория в Корея, а може би и в света, археологическият парк Анапджи и комплексът на кралските гробници, всички датиращи от времето на управлението на кралство Шила.

Ще започнм деня си с посещение на храмовия комплекс Пулгукса. Каменните пагоди в храма, големите, изящни бронзови камбани и елегантните позлатени бронзови орнаменти отразяват творческите стремежи и високото майсторство на занаятчиите от епохата на кралство Шила. Част от комплекса е и пещерата Сеогуран (изградена през 771 г.), в която може да се видят едни от най-красивите будистки скулптури в света.

В момента, в който започнем да усещаме умора, ще се отпуснем за обяд в местен ресторант (вкл. в цената).

Ще продължим обиколката с комплекса на кралските гробници Тумули, където могат да се видят пет надгробни могили. Някои от гробниците още не са проучени. Тук ще научим повече за могъществото и разцвета на управлението на кралство Шила.

Продължаваме към най-добре запазената и досега древна обсерватория в света – Чомсонгде, изградена по време на управлението на кралица Сондок (632-647 г.), която служи след това като пример за изграждане на обсерватории в Китай и Япония.

Накрая ще спрем в археологичния комплекс Анапджи, който е изграден около красиво езеро през 674 г. Мястото е било използвано от тогавашните крале като втора резиденция. Комплексът е красив с дванадесетте малки хълма и три езерца, които днес са любимо място за провеждане на церемонии и различни събития.

Привечер се връщаме в хотела в Пусан. Нощувка.

 

ДЕН 6, 24.10.2023 – Пусан – Осака – Химеджи – Кобе – Осака

закуска/-/-

Сбогуваме се с Корея и се отправяме към страната на изгряващото слънце, за да продължим нашето пътешествие из далечния изток.

 

Пристигаме в Осака в 10:35 ч., където ще ни посрещне представител на нашия партньор в Япония. Ще се отправим към нашия хотел Mielparque Osaka 4*, където ще оставим багажа си и след кратка почивка ще се отправим към гарата, за да направим нашето първо пътуване с впечатляващия влак-стрела до град Химеджи (около 45 минути).

От гарата в Химеджи ще се отправим пеша през централната улица на града и след около 20 минути (1 км) ще стигнем до главната ни цел за деня – замъка Химеджи.

В Япония има точно 12 оригинални замъка оцелели до наши дни и Химеджи е един от тях. Наричат го „Замъкът на бялата чапла“ заради неговия изящен вид. Нещо повече – счита се, че това е най-красивия замък в Япония. Никога не е бил разрушаван от войни, земетресения или пожари. Поддържа се от държавата като национално богатство, а в същото време е и обект на световното културно наследство.

В исторически аспект замъкът е построен на стратегическо място на запад от столицата Киото. Първите укрепления тук са се появили около 1400 г. и постепенно са били надграждани през вековете от различни кланове, владели региона. Комплексът, който виждаме днес е бил построен през 1609 г. и е съставен от около 80 постройки, свързани с поредица от врати и коридори.

След като отдадем заслуженото внимание на това величествено творение, ще се отправим обратно към гарата, за да се качим на влака към Осака. По пътя имаме възможност да спрем в град Кобе, за да се потопим във вечерната атмосфера и да опитаме в някой от многобройните местни ресторанти прочутото телешко от Кобе (срещу допълнително заплащане). Това е рядка възможност да разберем защо този деликатес е толкова известен по света директно от източника.

Прибиране с влака-стрела до Осака (36 мин.). Нощувка в хотела.

 

ДЕН 7, 25.10.2023 – ОсакаКиото – Осака

закуска/-/-

След закуска в хотела ще се отправим към гарата и ще вземем влак до Киото за нашия целодневен тур на града на хилядата храма, както наричат старата японска столица (от 794 до 1868 г.).

Ще започнем деня от южната част на Киото, където е разположен един от най-красивите шинтоистки храмове – Фушими Инари. Прочут е със своите над 10 000 тори портали, които някои от вас може би са гледали във филма „Мемоарите на една гейша“. Тези тори образуват мрежа от пътеки зад основните сгради на храма и водят към горските масиви на свещената планина Инари (233 м н.м.в.), част от земите на храма. Фишими Инари е най-важният от няколко хиляди храмове, посветени на Инари – шинтоистката богиня на ориза. Лисиците се счита, че са вестители на Инари поради което из територията на светилището ще срещнем много статуи, изобразяващи тези животни.

След като се насладим на красивите гледки и се заредим с енергия за деня, ще се върнем към гарата на Киото, където ще се качим на нашия частен транспорт и ще продължим към замъка Ниджо-джо и двореца Ниномару. Ниджо-джо е бил резиденция на Токугава Йеасу – първия шогун от Едо периода (1603-1867 г.). Построен през 1603 г., замъкът е разширяван през следващите 23 години като са добавени нови постройки от наследника на Йеасу – шогун Токугава Йемитсу. След падането на шогуната през 1867 г. замъка за кратко е служил като императорски дворец.

След това ще продължим към мястото, което всеки от нас е виждал поне на снмимки и което неизменно се свързва с Киото – Златния павилион или на японски Кинкакуджи. Вярваме, че красотата и хармонията, които са в основата на всички градини в Япония, тук ще ви заредят с енергия и ще оставят спомен за цял живот.

Продължаваме с нещо съвсем различно – един от най-красивите дзен-будитски храмове Риоанджи, в който ще се насладим на красивата каменна градина, която по един практичен начин ще ни покаже, че ние като човешки индивиди не сме съвършени и трябва цял живот да работим за своето усъвършенстване.

Следва около час свободно време, което можем да използваме за обяд (за собствена сметка).

След обяд ще продължим с основните забележителности на Киото. Стигаме до източната част на града, където с цялото си великолепие се издига Храмът на чистата вода или Киомизудера. Основан е още през 780 г. от сектата Хосо, която е една от най-старите школи на японския будизъм. През 1965 училището формира своя секта Кита Хосо. Тази част от историята върви ръка за ръка с красотата на мястотото и на самия храм. Известен със своята дървена тераса, направена от дървени сглобки без нито един пирон, храмът предоставя едни от най-красивите гледки към Киото. Вишневите и кленовите дръвчета допринасят за съвършенството на картината особено през пролетта и есента. Зад основната зала на храма се намира светилището Джишу, посветено на боговете на любовта. Затова понякога наричат Киомизудера – Храм на любовта.

Следващото типично за Япония преживяване е чаената церемония. В зависимост от свободните часове и възможности, ще се включим в тази характерна за самураите традиция, за да научим повече за нея.

След чаената церемония ще ни остане свободно време да се разходим в квартала Гион, да вечеряме или да се приберем в хотела в Осака.

Нощувка в Осака.

 

ДЕН 8, 26.10.2023 – Осака – Нара – Осака

закуска/-/-

Днес ни предстои още един вълнуващ ден. След закуска ще посетим най-голямата забележителност на Осака – замъка на местния даймио. Ще се запознаем с историята на замъка и града. Ще се разходим и в парка около замъка.

Следва придвижване до гарата, където ще се качим на влак и ще се отправим към първата постоянна столица на Япония – Нара. Преди Нара да бъде определена за столица, главния град се е сменял при всеки император, който встъпва на трона. През 710 г., обаче, е основана сто­ли­цата при Хейджо, градът известен днес като Нара. Това е продължило до 784 г., когато вслед­ствие на силно нарастналото влияние на будистките манастири и храмове и тяхната намеса в управлението, управлението е било изместено надалеч – в Нагаока, а 10 години по-късно – в Киото.

Пристигаме на гарата в Нара и ще се отправим на приятна разходка по улиците на града като постепенно ще преминем от новата част на града към центъра, около който са разположени повечето забележителности.

Знаков за Нара е храмът Тодайджи. Построен през 752 г. като главен храм на всички провинциални будистки средища, той става толкова могъщ, че именно заради него столицата е била преместена както вече споменахме. Но не това го прави толкова забележителен. Главната зала на храма, в която е разположена една от най-големите бронзови статуи на Буда (Дайбудсу) с височина 15 м, е обявена за най-голямата дървена постройка в света при това след последната й реконструкция през 1692 г. тя е едва на 2/3 от оригиналния размер.

В съседство на Тодайджи е централния градски парк на Нара, където свободно се разхождат около 1300 елени и сърни. Ще имаме възможност да ги нахраним, ако си купим специалната храна за тях, която се продава в парка. Внимание! Не е разрешено да им даваме друга храна освен специалните крекери! За нас е странно да видим диви животни в центъра на града, които по никакъв начин не се страхуват от хората. И все пак като се забавляваме е необходимо да имаме предвид, че те могат да бъдат и агресивни, особено мъжките по време на размножителния период през пролетта. За собствениците на магазини около парка сърните и елените са истинско бедствие – необезпокоявани, те влизат в магазините и си взимат за ядене каквото им хареса, но тъй като са считани за вестители на боговете, никой не смее да ги гони или нарани.

Преминавайки през парка на Нара достигаме до Касуга Тайша, най-прочутото светилище в Нара, построено по времето, когато града става столица на Япония. Посветено е на боговете защитници на града, а също е било настойнически храм на най-могъщия фамилен клан по времето на Нара и Хейан периодите – Фудживара. Касуга Тайша е прочут със своите фенери, дарени от поклонници.

В Нара има още забележителни красиви места и в зависимост от времето бихме могли да видим още някои храмове и места с красиви гледки.

В края на програмата ни за деня ще се отправим към JR гарата на Нара, за да се качим на влака обратно към Осака.

Свободна вечер в Осака за допълнителни забавления. Препоръчваме за вечеря типичния местен специалитет – окономияки.

 

ДЕН 9, 27.10.2023 – Осака – Ширакава Го – Такаяма

закуска/-/-

След закуска ще изпратим основния си багаж за Токио (вкл. в цената по един багаж на човек), за да можем да продължим към японските Алпи само с багаж за един ден в раница.

След това ще се отправим към гарата, за да хванем влак за Каназава (2:40 ч.). Добре е да си вземем напитки и нещо за ядене във влака. На гарата в Каназава ще ни чака местния екскурзовод и с него ще се качим на нашия бус към Такаяма. По пътя ще направим спирка за около 2 часа в едно от най-красивите японски планински села – Ширакава Го.

Сгушено в сърцето на японските Алпи, Ширакава Го се простира в долината на река Шогава. Заради традиционните фермерски къщи в стил Гашо, някои от които на над 250 години, селото е обявено за обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1995 г. Стилът Гашо означава „построени като ръце, сключени за молитва“. Покривите са направени от оризова слама и изглеждат точно като ръце на будистки монах, който се моли. Този стил е съобразен с особеностите на климата и суровите зимни месеци тук. Покривите, освен че издържат на тежкия сняг, пазат и топлината от огъня, който подгрява въздуха в къщата. Подпокривното пространство се е използвало за отглеждане на копринени буби. Това може да видим, ако посетим една от къщите, превърната днес в музей. В Ширакава Го има и музей на открито, който може да се посети с допълнително заплащане и при наличие на достатъчно време. Препоръчваме също и изкачване до близката площадка с панорамна гледка към долината – там стават наистина прекрасни снимки.

След като се насладим на природата и красотата на японския бит, ще продължим към нашата крайна цел за деня – старинния град Такаяма в японските Алпи, префектура Хида. Това място е особено чаровно с добре запазената си стара градска част. Първи впечатления можем да придобием веднага след като се настаним в нашия хотел и излезем на вечерна разходка по малките провинциални улички. Тук може да се вечеря телешко от Хида, което е също толкова вкусно, макар и не толкова прочуто по света като телешкото от Кобе (за собствена сметка). За ресторант за вечеря тук е наложително да се прави предварителна резервация.

Нощувка в Такаяма в хотел Takayama Ouan 4* (японски стил стая) или подобен.

 

ДЕН 10, 28.10.2023 – Такаяма – Токио

закуска/-/-

Ще закусим в хотела и ще освободим стаите. След това ще се отправим на обиколка в центъра на Такаяма както го правят японците. Тук всяка сутрин хората излизат на Сутрешния пазар Миягава, за да си напазаруват или просто да изпият едно кафе в приятна компания на приятели и съседи. Ние можем да опитаме от типичните японски сладки изкушения или закуски, да си намерим на много добри цени традиционни сувенири и да направим страхотни снимки.

Ако имаме време и желание можем да влезем и в Такаяма Джиня – старото кметство на града, днес превърнато в музей. Ще разгледаме и стария град с чаровните улички, където можем да намерим типични специалитети от провинция Хида, да си купим или просто да опитаме местно саке.

Добре е да си вземем и нещо за обяд, тъй като след като приключването на обиколката ще се качим на влака до Нагоя, където ще се прехвърлим на шинкансен до Токио. Ще пристигнем на гара Шинагава в Токио вечерта и ще се настаним в хотел Shinagawa Prince 4* или подобен.

Свободна вечер за самостоятелна вечерна разходка.

 

ДЕН 11, 29.10.2023 – Токио – Камакура – Токио

закуска/-/-

Днешният ден е добра възможност да се посети Камакура (на около 1 час път с влак), където ще открием едно малко красиво градче, пълно с исторически съкровища. Градът е бил политически център на Япония в края на XII в., когато от тук е управлявал Минамото Йоритомо, основател и пръв шогун на правителството на Камакура. Заради храмовете, светилищата и историческите паметници понякога наричат Камакура „Киото на Източна Япония“.

Ще посетим храм Хасадера, с една от най-големите дървени статуи в страната – статуята на богинята на милосърдието Канон с 11 глави. Храмът е построен на склон и към него се влиза през прекрасна японска градина.

След това продължаваме към храма Котокуин, в който се намира втората най-голяма статуя на Буда в Япония (11,4 м), символ на Камакура. По-голяма от нея е само статуята в храма Тодайджи в Нара. Статуята е направена през 1252 г. и първоначално е била вътре в храма, но впоследствие постройките са били разрушени от тайфуни и цунами и статуята остава на открито.

Следва свободно време за разходка и обяд на атрактивната улица Комачи, където можем да намерим много малки магазинчета за дрехи, сувенири и вкусни изкушения.

Ще завършим със най-важното шинтоисткото светилище тук – Цуругаока Хачиманго. Храмът е основан през 1063 г. от Минамото Йорийоши, а през 1180 г. е разширен и преместен на днешното си място от шогун Минамото Йоритомо,

Следобяд се връщаме в Токио и след кратка почивка в хотела ще се отправим на вечерен тур с нашия водач в кварталите Шинджуку и Шибуя – два от най-атрактивните и интересни райони на мегаполиса, които са особено чаровни с вечерното си осветление, сградата на кметството и най-известното кръстовище в света, което някои познават от филма „Бързи и яростни – Токио дрифт“ и на което се намира статуята на кучето Хачико от едноименния филм.

 

ДЕН 12, 30.10.2023 –Токио – Нико – Токио

закуска/-/-

Днес ще закусим рано, защото ни чака дълъг и изпълнен с впечатления ден. Ще тръгнем навреме, за да посетим Национален парк Нико, намиращ се непосредствено до град Нико.

Преди да стигнем до храмовете, ще направим едно малко отклонение и ще спрем при езерото Чузенджи, ще направим красиви снимки и ще вдишаме от енергията на водопада Кегон. Точно в този период на годината дърветата започват да се оцветяват в своите есенни багри и ако имаме късмет ще се насладим на природното съвършенство. Ще отделим и време за обяд, така че всеки да може да си купи нещо по собствен вкус, след което ще продължим със същинската част на нашето посещение.

Една от най-големите забележителности на Нико е храмът Тошогу със своята изключителна декорация, както и мавзолея на Токугава Йеасу, основателя на шогуната Токугава и обединител на Япония.

Нико е бил място за молитви и уединение, център на шинтоистки и будистки храмове много векове преди 1600 г., когато е бил построен Тошогу. Храмът е типичен пример за това как в Япония шинтоистката и будистката религии съществуват заедно и в симбиоза като се наблюдават и двата стила декорации. По време на Мейджи периода двете религии са били разделени – будистките елементи са премахнати от шинто храмовете и обратно. Обърнете внимание на дърворезбите и историите, изобразени по фасадите и стените, декорирани със златно фолио – такива не се срещат често в Япония.

Ще направим кратко посещение на храм Риноджи и шинтоисткото светилище Футурасан.

Като привършим с разглеждането на Нико, ще се отправим обратно към Токио като ще се насочим направо към квартал Одайба – една от най-новите части на града с футуристична архитектура, построена на изкуствен остров в Токийския залив. Одайба е свързан с центъра на града чрез един от най-красивите мостове в Токио, особено впечатляващ с вечерното си осветление – Рейнбоу Бридж. В Одайба може да видим и знаковата сграда на Fuji TV, както и местния вариант на Статуята на свободата.

Връщане в хотела и нощувка.

 

ДЕН 13, 31.10.2023 – Токио – Фуджи – Токио

закуска/-/-

Днес отново ни очаква дълъг ден и ще направим ранна закуска в хотела в Токио. Веднага след това се отправяме към емблематичната за Япония и най-висока планина – Фуджи (3776 м).

Фуджи е активен вулкан и за последно е изригвал през 1707 г. Като се има предвид, че изригванията са му приблизително на всеки 400 години, то може да се очаква, че в скоро време може да изригне отново. Конусът има перфектна форма и почти през цялата година върха е покрит със снежна шапка. Всъщност рядко можем да видим върха на Фуджи безоблачен – почти винаги облаците скриват гледката от нашите очи и му придават една тайнственост заради която японците го почитат като свещена планина. Дали ще имаме късмет да видим планината свободна от облачната си маскировка? Шансовете ни са по-големи през студените месеци на годината, както и в ранна сутрин и късен следобед. Изкачването на планината е разрешено официално през месеците юли и август по няколко точно маркирани маршрута и изисква добра физическа форма.

Ако искаме да видим Фуджи е най-добре да посетим района на петте езера, които заобикалят конуса. По програма планираме да спрем при езерото Кавагучико, което е най-голямото и от където гледката е най-достъпна и красива.

Ще пристигнем в района на Фуджи и ще се спрем първо в музея на открито Ошино Хакай. Това е място, на което някога е било разположено шестото езеро, което впоследствие е пресъхнало и сега е превърнато в музей.

След като се насладим на хубавите гледки ще посетим и храма Аракура Сенген където се намира пагодата Чурейто. Това е може би най-доброто място за снимане на Фуджи и не случайно фотографи от цял свят идват точно тук, за да опитат да направят най-добрия кадър. За да стигнем до площадката с панорамната гледка към градчето Фуджийошида и вулкана Фуджи ще трябва да изкачим около 400 стъпала, но усилието със сигурност си заслужава. Най-добра е гледката по време на цъфтежа на японските вишни (сакура) и през първата половина на ноември, когато есенните цветове украсяват природата като с вълшебна четка.

Ще завършим посещението със свободно време на брега на езерото Кавагучико, където се надяваме да направим красиви снимки на планината, а гладните да си купят нещо за ядене. Ще можем и просто да релаксираме с лека разходка по променадата на езерото.

След изпълнения с впечатления ден ще се приберем към Токио и ще можем да продължим опознаването на града с помощта на нашия водач. В Токио има какво да се види, дори ако останем цяла седмица, но ние ще се фокусираме върху най-доброто.

 

ДЕН 14, 1.11.2023 –Токио – Доха

закуска/-/-

Закусваме в хотела и освобождаваме стаите. Ще оставим багажа на рецепция. Последният ни ден в Япония е посветен на опознаване на Токио като ще имаме и свободно време за шопинг, посещение на музеи, забележителности или просто разходка по собствен план.

Ще се придвижваме с изключително добре организирания градски транспорт и ще се възползваме максимално от услугите на нашия местен гид.

Започваме със сутрешно посещение на Източните императорски градини, част от които е и градината Ниномару. Това е частта от Императорския дворец на Едо, която е достъпна за посещение. Същинския дворец се използва и днес, така че в него влизането е забранено.

Ще се разходим по една от най-луксозните и атрактивни улици в Токио – Гинза.

Следва посещение на Императорския шинтоистки храм Мейджи и тъй като се намира в квартал Хараджуку, то няма как след това да не минем и по улица Такешита – място, на което се събират млади японци с екстравагантни модни вкусове. Тук има и магазинчета, където ще намерите причудливи дрехи, каквито вероятно не бихте могли да откриете другаде. В квартала се намира и бул. Омотесан, токийския „Шанз елизе“.

Следобяд ще стигнем до квартал Асакуса, където се намира най-стария храм в Токио –  Сензоджи и впечатляващата търговска улица Накамисе, която води до него. Тук ще се разделим с нашия местен гид и ще имаме свободно време, за да обядваме набързо, след което ще продължим с нашия водач.

Недалеч от Асакуса, в квартал Сумида, се намира и една от най-високите кули в света (634 м) и знакова за града Tokyo Skytree. В основата й има търговски център и много хубав обществен аквариум, а на 350 м и на 450 м има две площадки за панорамна гледка към града. Втората е най-високата подобна в Япония. Ще имаме свободно време за посещения по желание до 18:20 часа, когато ще се срещнем и върнем обратно към хотела.

В 19 часа трябва да се съберем обратно в хотела, да си вземем багажа и да се подготвим за полета към дома. В 20:30 ч. ще се отправим към летище Ханеда за полет в 00:05 ч. на 3 ноември за Доха.

 

ДЕН 15, 2.11.2023 – Доха – София

Кацаме в Доха в 6:40 ч. и в 7:45 ч. се качваме на полета за София. Пристигаме на летище София в 11:50 ч.

 

КРАЙ НА ПРОГРАМАТА!

 

Хотели по програмата

Пансион

На човек
в  двойна
стая

На човек
в  единична
стая

Migliore Hotel Myeongdong  4*

или подобен в Сеул

Закуска

4355 евро  / 8518 лева

4885 евро  /

9554 лева

Felix by stx 4* или подобен в Пусан

Закуска

Mielparque Osaka 4* или подобен в Осака

Закуска

Takayama Ouan 4* или подобен в Такаяма

Закуска

Shinagawa Prince Hotel 4* или подобен в Токио

Закуска

 

Цената е на човек в двойна/единична стая и включва:

ü  Самолетни билети София-Сеул и Токио-София с АК Qatar Airways с включени летищни такси и багаж до 25 кг. Сумата на самолетните билети се препотвърждава при записване.

ü  Самолетни билети за международен полет Пусан-Осака с включени летищни такси, ръчен багаж до 10 кг и чекиран багаж до 20 кг. Сумата на самолетните билети се препотвърждава при записване.

ü  Билети за влак-стрела от Сеул до Пусан;

ü  Индивидуална едноседмична карта за японските железници JR Pass.

ü  Карти и билети за градския транспорт по програмата в Осака и Токио;

ü  Куриерска услуга по 1 бр. багаж на човек от Осака до Токио;

ü  Екскурзионна програма в Южна Корея както следва:

o   полудневна обиколка на Сеул;

o   полудневна обиколка на Пусан;

o   целодневен тур до град Кьонджу с включен обяд от Пусан;

ü  Екскурзионна програма в Япония както следва:

o   целодневен тур до замъка Химеджи с опция за вечеря в Кобе;

o   целодневен тур на Киото;

o   посещение на замъка Осака;

o   полудневна обиколка на гр. Нара;

o   посещение на етнографско селище Ширакава Го;

o   полудневна пешеходна обиколка на Такаяма;

o   целодневен тур до Камакура;

o   целодневен тур до Нико;

o   целодневен тур до Фуджи;

o   целодневен тур на Токио;

ü  Настаняване в хотели 4* по програмата:

o   2 нощувки със закуски в Сеул в хотел Migliore Hotel Myeongdong  4* или подобен.

o   2 нощувки със закуски в Пусан в хотел Felix by stx 4* или подобен.

o   3 нощувки със закуски в Осака в хотел Mielparque Osaka 4* или подобен.

o   1 нощувка със закуска в Такаяма в хотел Takayama Ouan 4* или подобен.

o   4 нощувки със закуски в Токио в хотел Shinagawa Prince Hotel 4* или подобен.

ü  Хранения по време на програмата общо: 12 закуски, 1 обяд.

ü  Участие в чаена церемония в Киото.

ü  Всички трансфери с луксозни автобуси.

ü  Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро на човек.

ü  Входни такси за всички посещавани обекти по програмата.

ü  Местни екскурзоводи на английски език в Корея и Япония.

ü  Представител на туроператора от България при минимум 10 човека.

 

Цената не включва:

ü  Вечеря в Кобе – приблизителна цена за цяла порция от 8000 до 30000 йени на човек (заплащане на място);

ü  PCR тестове, в случай, че са необходими. При наближаване на пътуването туроператорът ще даде подробна информация за това какви са изискванията за влизане в страната, ако има промяна в условията.

ü  Хранения извън посочените по програмата.

ü  Входни такси на обекти, които се посещават извън задължителната програма или по желание.

 

Необходими документи за издаване на виза за Южна Корея:

ü  Български граждани могат да посещават без виза Южна Корея с цел туризъм до 90 дни като за целта се изисква попълване на онлайн регистрационна форма. Туроператорът поема ангажимента да съдейства при получаването на K-ETA ауторизация за влизане в Корея.

 

Необходими документи за издаване на виза за Япония:

ü  Българските граждани пътуват безвизово до Япония с цел туризъм при престой до 90 дни.

 

Условия на записване:

ü  Цената е валидна при група от минимум 15 туристи.

ü  При 10-14 човека пълноплащащи туристи – доплащане в пакета (подлежи на препотвърж­дение).

ü  Краен срок за уведомление за събран минимален брой участници за осъществяване на пътуването: 30 дни преди заминаването. 

ü  Доплащането става в срок до: 04.09.2023 г.

ü  Необходими документи за записване – копие или данни от международен паспорт /валиден минимум 6 месеца от датата на заминаване и с поне 4 празни страници/, подписан договор за организирано пътуване.

ü  Депозит в размер на 2800 лева на човек при записване.

ü  Доплащане до 100 % до 04.09.2023 г.

ü  Плащането се извършва по банков път.

ü  Цената на екскурзията е калкулирана при курс на японската йена 100 JPY = 1.30 лв. При увеличение или намаление на курса в рамките на 3% агенцията си запазва правото да преизчисли посочените цени по курса към момента на крайното плащане.

ü  Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;

ü  Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.

ü  Застраховка „Отмяна на пътуване“: Туроператорът предоставя възможност за сключ­ване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма със ЗД Евроинс, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Застраховката се сключва най-късно до 5 календарни дни, считано от датата на внасяне на депозит. Повече информация в офиса на фирмата.

 

Пътуващите имат право да прекратят едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на следните анулационни суми, в случай на отказ от пътуването, фирмата възстановява заплатената сума при следните удръжки:

ü  до 60 дни преди датата на пътуване: без неустойка;

ü  от 59 дни до 45 дни до датата на пътуване: неустойка платения депозит;

ü  при по-малко от 45 дни от датата на пътуване: 100% от целия договор;

ü  самолетните билети, след закупуване, подлежат на условията за анулация на авио компаниите.

 

Анулации без неустойка и връщане на суми:

ü  При анулация на пътуването от страна на ТО, сумата се възстановява в рамките на 7 дни от деня на анулацията.

ü  Сумата на издадените самолетните билети подлежи на връщане спрямо условията на тарифата на авиокомпанията, по която са издадени.

 

В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметка.

 

ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетни билени по международни полети и не по-късно от 19.09.2023 г., като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с евентуалното преиздаване на билетите.

 

Информация относно здравните изисквания към 20.06.2023:

1.    Няма задължителни медицински и санитарни изисквания при пътуване до Южна Корея и Япония.

 

Общи условия при застраховка „Отмяна на пътуване“, включваща и отмяна на пътуването поради COVID-19:

ü  Ако застрахованото лице се разболее от COVID-19 или е поставено под карантина поради съмнение за заболяване и следователно трябва да отмени планирано пътуване, застраховката покрива възстановяването на разходите за анулиране на пътуването.

ü  Заболяването на съпруг/а или близък роднина, който не пътува, също се счита за причина за анулиране на пътуването, при условие че лицето има живото­застрашаващо състояние поради COVID-19 и се нуждае от интензивни грижи в болница.

 

Други причини за отмяна на пътуването, покрити от застраховката:

ü  Включват медицински и немедицински причини, съкращаване от работа и др. доказуеми причини описани в Общите условия по застраховката.

 

Важно уточнение:

ü  Издадени предупреждения за пътуване, страх за предприемане на пътуване или груба небрежност остават като изключени събития.

ü  Пандемия и епидемия продължават да съществуват като изключения в Общите условия. Например ако пътуването бъде отменено от туроператора заради COVID-19, това събитие е изключен риск по застрахователното покритие.

 

Събития изключени от обхвата на застраховката са:

ü  Пътуване до държави/райони, за които властите са издали официални предупреждения за пътуване (степен 5 или 6).

ü  Страх от предприемане на пътуване.

ü  Отказ за спазване или несъобразяване с правила и разпоредби в съответната дести­нация.

ü  Груба небрежност и умишлено заразяване с COVID-19.

 

Вид използван транспорт: самолет, автобус, влак, метро.

 

Преди заминаване туроператорът ще информира туристите за евентуални изисквания, проце­дури и препоръки касаещи влизането и престоя в Япония и Южна Корея.

 

Пътуване на лица с ограничена подвижност: Пътуването като цяло НЕ Е подходящо за лица с ограничена подвижност.

 

Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №: 0650000273/ 001 на ЗД „Евроинс”.