Забравената Монголия

Вашата оценка
Забравената Монголия
Монголия
Маршрут:
София - Истанбул - Улан Батор - резервата „Хустай“ - Хархорин - манастира „Тихон“ - водопада Улан - Цутгалан - долината Орхон - Национален парк „Найман Нуур“ - Езерата Найман Нуур - Хонго Хан - Улан Батор - Истанбул - София

Продължителност:
11 дни / 9 нощувки

Транспорт:
Самолет

Дати на отпътуване:


Цена от: 2188 €
Програма

ДЕН 1 23.08.2017. Отпътуване със самолет от София

Среща на летище София, Терминал 2 в 08.00 ч. Отпътуване с редовен полет на Турски авиолинии  по маршрут София – Истанбул в 10 ч. Кацане в турската столица в 11.25 ч. Полет до Улан Батор в 19.10 ч. 

 

ДЕН 2 24.08.2017. Пристигане в Улан Батор

Кацане на летището в 11.05 ч. Посрещане от фирмата партньор. Трансфер  до хотела и настаняване. По обед започва обзорната обиколка на столицата Улан Батор. Ще имате възможността да се  потопите  в един различен свят, опознавайки историята на тази велика някога империя с посещение на Национално-историческия музей, приютил сведения и артефакти от Праисторията, от времето на Великата монголска империя на страховития Чингиз хан, до периода на доминация на СССР. Следва пешеходна разходка по Централния площад и Парламента. Вечерта ни очаква традиционно фолклорно шоу на  ансамбъла „Тумен Екх“ с начало 18.00 ч. Нощувка в хотела.

Настаняване   -  Hotel Nine 3* или подобен (http://hotelnine.mn/)

ДЕН 3, 25.08.2017. Среща с конете Пржевалски (дивите коне тахи)                      (Маршрут: Улан Батор-Национален парк „Хустай“, 130 км)

Закуска. Следва посещение на будисткия манастир Гандантегченлин - най-големият и най-известният от действащите манастири в Монголия, основан през 1838 г., днес дом на 150 монаси. Най-голямата забележителност на храма е величествената 27-метрова статуя будисткия бодхисатва Авалокитешвара.

 Монасите с готовност ще отговорят на вашите въпроси в Монголския будистки център. Следва почивка и обяд сред природата. Пътуването продължава с посещение на резервата „Хустай“, където ще имате възможност да наблюдавате рядко срещаните порода коне Пржевалски в естествена среда. В полумрака, на границата между деня и нощта, е единственото време, когато можете да ги наблюдавате без да ги безпокоите. Вечеря. Нощувка в монголска юрта в лагер в резервата „Хустай“.

 Настаняване     - юрта в лагера „Хустай“

  Закуска            - Хотела в Улан Батор

  Обяд                -  Приготвен от туристите по време на път

  Вечеря             - Лагер „Хустай“

 

ДЕН 4. 26.08.2017. Малко култура в старата столица

(Маршрут: Национален парк „Хустай“- Хархорин, 270 км)

Закуска. Отпътуване за Хархорин, административен град в  долината на река  Орхон, включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. В близост до съвременния град се намират останките на древната монголска столица Каракорум. Имперският град бил разположен на десния бряг на река Орхон върху североизточните склонове на планината Хандай. Легендарният град, основан от Чингиз хан през 1220 г., бил не само столица на обширната Монголска империя, но и важен търговски пункт по Пътя на коприната. Истинската му слава, когато се превръща в световен политически център, настъпва по времето на Угедей, наследника на Чингиз хан. Когато хан Кубилай се възкачва на престола през 1260 г.,  столицата е преместена първо в Шанду, а после – в Даду (дн. Пекин).

Кратка почивка за обяд в типичен монголски ресторант или в лагера.

Следва посещение на манастира „Ердене Зу“, построен през 1586 г. от монголския княз Абатай хан. Това е най-старият оцелял будистки манастир в Монголия, включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Сградата на манастира е издържана в тибетски стил, оградена със стена от 108 ступи.

Денят приключва с посещение на музея в Хархорин.

Вечеря. Нощувка в юрта в типичен за Монголия номадски лагер.

  Настаняване     - юрта в лагер край Хархорин

  Закуска             - Лагер „Хустай“

  Обяд                 - Местен ресторант или пикник в лагера

  Вечеря              - Лагер край Хархорин

ДЕН 5 27.08.2017. Сред номадите в долината Орхон 1                   

(Маршрут: Хархорин-манастира „Тихон“, 92 км)

Закуска. От този ден започвате живот на истински монголски номади. Отпътуване към долината Оркон - земя на номади и животновъди, които установяват летните си лагери там. Посещение на манастира „Тихон“. Превозни средства не могат да достигнат до върха на хълма Ондур Улан, затова ще се изкачите пеша до красивия манастирски комплекс. Именно там Занабазар, първият религиозен лидер на Монголия, създава азбуката Сойомбо. Манастирът се намира на 2312 м надморска височина, откъдето се открива прелестна гледка към планинската верига Хангай. Ще си направите пикник сред тази изключителна природа. А през нощта ще гостувате на монголско семейство. Настаняване в юрта за гости. Любезните домакини ще споделят вечерята си с вас. Нощувка.

 Настаняване    -  на гости на местно семейство

  Закуска           -  Лагера край Хархорин

  Обяд               -  Пикник в лагера

  Вечеря            -  Домашни гозби

ДЕН 6 28.08.2017. Сред номадите в долината Орхон 2               

(Маршрут: водопада Улан-Цутгалан)

Закуска. Разходка с пони до водопада  Улан-Цутгалан, красива 16-метрова водна каскада в долината Орхон. Останалата част от деня ще прекарате с вашия домакин сред животновъдите в долината. Ще се потопите в атмосферата на техния бит, ще се научите да се грижите и доите животните, да правите традиционни млечни продукти или да пасете стадо. Вечерта ще участвате в подготовката на  традиционното монголско барбекю Хорхог, което  ще бъде и вашата вечеря. Нощувка.

 Настаняване    - на гости в местно семейство

  Закуска           - Приготвена от групата туристи

  Обяд                - Приготвен от групата туристи

  Вечеря            - Монголско барбекю „Хорхог“

ДЕН 7 29.08.2017. В плен на Найман Нуур (Осемте езера) 1

(Маршрут: долината Орхон-Национален парк „Найман Нуур“, 260 км)        

Закуска. Разделяте се с долината, за да навлезете навътре в полите на планината Хангай. Следвайки криволичещия път на височина 2800 м над морското равнище, пристигаме в Националния парк „Найман Нуур“, познат още под наименованието „Осем езера“. Ще потънете в дебрите на красиви кедрови гори и се наслаждавате на свежия въздух. Не е изключено да видите сняг, дори през август. Настаняване в юрта при местно семейство. Вечеря.

 Настаняване     - на гости в местно семейство

  Закуска            - Приготвена от групата туристи

  Обяд                - Приготвен от групата туристи

  Вечеря             - Домашни гозби

ДЕН 8 30.08.2017. В плен на Найман Нуур (Осемте езера) 2              

(Маршрут: Езерата Найман Нуур)

Закуска. Ден за почивка сред природата. Ще направите преход, който ще ви отведе до най-красивото  и най-голямото езеро Ширийт. След разходката сред природата се завръщате при любезните домакини, където ще имате възможност да се порадвате на малки, но съществени неща в живота, като пиене на чай с мляко или игра на ашици (традиционна игра, наподобяваща игра със зарчета, заместени от животински кости). Това е и последния ден в дома  на номадското семейство в планината, с което споделяте всичко от тяхното ежедневие. Нощувка.

 Настаняване     - на гости в местно семейство

  Закуска           - Приготвена от групата туристи

  Обяд               - Приготвен от групата туристи

  Вечеря            -Домашни гозби  

 

ДЕН 9 31.08.2017. Пустинна местност „Хонго Хан“ или „малкото Гоби“  (Маршрут: Найман Нуур- Хонго Хан, 260 км)

Закуска. Днес ще отпътувате към прекрасните скални образувания Хонго Хан. Паркът грабва със своите полупустинни степи, тайгата, зашеметяващите скални формации и дългите пясъчни дюни, характерни за този сух район, наричан още  „Мини-Гоби“.За кратка почивка ще направим обяд- пикник. Следва посещение на манастира „Ердене Хамбин“ от XVII в., построен в планината. Манастирът е  издигнат от Занабазар в чест на неговия учител монах Ердене. Настаняване в лагера „Еден“. Вечеря. Нощувка.

 Настаняване     - Лагер „Еден“

  Закуска           - Приготвена от групата туристи

  Обяд                - Приготвен от групата туристи

  Вечеря             - Лагер „Еден“

ДЕН 10, 01.09.2017. Завръщане в столицата Улан Батор            

(Маршрут: Хонго Хан-Улан Батор, 280 км)

Закуска. Днес ще имате  възможност  да яздите камили в пясъчните  дюни на местността „Елсен Тасархай“, част от „изгубените“ сред планините пясъчни масиви, разпростиращи се на 80 км дължина. Насладете се на уникалната гледка – на препускащи стада диви коне, на обширната степ, на музиката на вятъра, на местните номади, които са неотлъчно до вас в това незабравимо приключение. Следва последен обяд – пикник насред степта. Отпътуване за столицата Улан Батор. Настаняване в  хотел. Нощувка.

 Настаняване     - Hotel Nine 3* или подобен (http://hotelnine.mn/)

  Закуска            - Лагер „Еден“

  Обяд                - Лагер „Еден“

ДЕН 11, 02.09.2017. Довиждане Монголия!                                       

(Маршрут: Улан Батор-Истанбул-София, 7881 км)

Закуска в хотела.Трансфер до международното летище  в  Улан Батор. Полет през Истанбул за София в 12.05 ч. Пристигане в София в 20.45 ч.

 Закуска           - Hotel Nine 3* или подобен (http://hotelnine.mn/)

Забележка: Програмата е от тип „приключенски туризъм“ със средно ниво на трудност. Спането е в традиционни монголски юрти (гер), като настаняването в лагерите е за 2 човека в помещение, а при номадите по 3-4 човека в гер. Храната при номадите е собствено производство. Състои се предимно от месо, млечни продукти, монголско барбекю (месото се готви в съд с топла вода и топли камъни) и пелмени (бузз). Номадите нямат възможност да перат често одеялата за завиване, затова предоставяме на нашите туристи лични спални чували.

ПАКЕТНАТА ЦЕНА ВКЛЮЧВА:

 • Самолетни  билети  за международни  полети  София – Истанбул  - Улан Батор –Истанбул - София с включени всички летищни такси и багажи.
 • Трансфери летище – хотел – летище.
 • Всички екскурзии по програмата. 
 • 2 нощувки със закуска в  хотел Hotel Nine 3* или подобен (http://hotelnine.mn/) в Улан Батор.
 • 3 нощувки със закуска, обяд и вечеря  в традиционни  монголски юрти (гер) в лагери, описани в програмата.
 • 4 нощувки със закуска, обяд и вечеря  в традиционни  монголски юрти (гер) за гости при номадско семейство.
 • Транспорт с високопроходими коли-японски 4WD  или руски 4х4UAZ.
 • Шофьор и петрол.
 • Екскурзовод на английски език.
 • Яздене на пони до водопада Улан-Цутгалан.
 • Яздене на камила в местността „Елсен Тасархай“.
 • Местни водачи/екскурзоводи за походите.
 • Входни такси за всички паркове, музеи и обекти посещавани по програмата.
 • Оборудване за храненето на път (сгъваеми маси и столове) и за спане (спални чували).
 • Медицинска застраховка на ЗАД „Евроинс“ с покритие 10 000 евро за целия период на пътуването.
 • Водач- преводач от агенцията при мин. 18 туристи.    

 

ПАКЕТНАТА ЦЕНА НЕ ВКЛЮЧВА

·         Туристическа виза за Монголия – 20 USD, международен паспорт с валидност минимум 6 месеца към датата на влизане в Монголия.

 • Обеди и вечерите в столицата Улан Батор.
 • Бакшиши.
 • Разходи от личен характер.
 • Телефонни разговори.
 • Турове, неупоменати в програмата.
 • Застраховка отмяна на пътуване на ЗД „Евроинс“.

        Разписание на полетите:

·         23.08.2017  TK 1028 SOF-IST  10.00-11.25

·         23.08.2017  TK 342   IST-ULN   19.10-11.05+1

·         02.09.2017  TK 343   ULN - IST 12.05-17.25

·         02.09.2017  TK1029  IST SOF  1925-20.45

Необходими документи при записване:

  Задграничен паспорт, валиден 6 месеца след датата на пътуването;

  депозит в размер на 50% от сумата на човек;

  доплащане до 45 дни преди заминаването

 

Анулации:

В случай на отказ от пътуването, фирмата възстановява платената сума със следните удръжки:

  до 90 дни преди датата на отпътуване - без неустойка;

  от 89 дни до 46 дни - депозита или 50 % от цялата стойност на договора;

  от 45 до 0 дни: 100 % от цялата стойност на договора;

 

Важна информация:

  Цената е валидна при група от минимум 18  туриста. Под 18 пътуващи – доплащане 145 евро на човек.

  Краен срок за събиране на групата: 30 дни преди отпътуване.

  Подписан договор за организирано пътуване

  Плащането се извършва в брой или по банков път.

 Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата.     

 

Допълнителна информация:

·  Застраховка "Отмяна на пътуване" - доплащането е в зависимост от цената    на закупения  пакет и срока на  анулация. Предлагаме възможност за добавяне на такава в деня на сключване на договора, съгласно условията на ЗАД "Евроинс",

·   Застраховка „ Отказ от пътуване” има 100% оскъпяване за лица над 65 г.

·   Агенцията си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата.

·  Цените са изготвени при курс 1.75 лв. спрямо щ.долар; при увеличение или намаление на курса в рамките на 5%, агенцията си запазва правото да преизчисли посочените цени по курса към датата на крайното плащане.

Вид използван транспорт: 

 

·         Самолет

·         Автобус

·         Високопроходими леки автомобили

·         Яздене на камила

·         Яздене на пони

Цени

Дата Възрастен в двойна стая
23.08.2017 г. 2188 €