Почивка на круиз - какво трябва да знаем!

Вашата оценка 5 от 1 глас

Може би сте се изправяли пред дилемата Почивка на круиз или просто да отидете на море и да се излежавате на плажа?

Е, препоръчваме ви поне веднъж да пробвате, какво е да си на круиз и сме сигурни, че ще искате да повторите.

Ако вече сте решили, че круизът е вашият начин за почивка, ето няколко важни неща и полезни съвети, които трябва да знаете преди да заминете:

 

1. Как да изберете вашият круиз?

За да разберете кой е вашият круиз, измежду стотици е важно да си отговорите на няколко въпроса:

*Има ли пристанище, което задължително бихте искали да посетите?

*Колко нощувки искате да бъде вашият круиз?

*Имате ли изисквания към кораба – да е нов, голям, с пързалки и т.н.

*С какъв бюджет разполагате?

И ако след това, мечтаният круиз още не се е появил, то може би е най-добре да се посъветвате с вашия туристически агент J

 

2. Кога и как да резервирате?

Следете промоционалните оферти. В днешно време повечето круизни компании правят промоции, разпродажби за 3 дни, wave sale и др. Тогава цените са наистина изгодни. Когато резервирате е добре да вземете предвид и самолетните билети до точката на отплаване. Те също са перо и по-ранното им закупуване ще бъде също по-изгодно.

 

3. Качването на борда

Качването на борда на тези огромни кораби, прилича до някъде на чекиране за полет.

Първо на терминала на вашето пристанище трябва да оставите чекирания си багаж, като предоставите съответните документи, дадени ви при резервация. На вашите куфари ще бъдат закрепени тагове с номера на каютата ви. Получаването им става директно на кораба, пред каютата ви, обикновено около час-два след качването ви. Добре е да имате ръчен багаж за първия ден, ако решите да отидете на басейн или СПА.

След като оставите багажа си, се регистрирате за качване на борда с документ за самоличност и билет и само след още няколко проверки сте на кораба.

 

4. Настаняването

В никакъв случай не подценявайте избора на каюта. Генерално при круизите има четири типа каюти: вътрешна, с прозорец, каюта с балкон и апартаменти, като при всяка круизна компания могат да имат още много разновидности. Най-често избираната опция е каюта с балкон. Тя ще ви даде и усещането за повече пространство, а и да си седите на балкона докато плавате е наистина приятно. Важно е също на кой дек (етаж) е разположена. Правилото е, колкото по-високо, толкова по-добре.

 

5. Хранене на борда

Новите кораби предоставят голям избор от заведения за хранене и барове.

В цената на круиза обикновено се включва изхранване на база пълен пансион – закуска, обяд и вечеря, вода, шварц кафе и чай. Още когато резервирате, ще ви бъде определен ресторант на кораба, в който да вечеряте. За закуска и обяд, можете да избирате между всички основни ресторанти на кораба. Напитките не са включени в цената, но се предлагат различни пакети, които можете да закупите предварително и да се насладите на разнообразните барове на кораба. Много от корабите разполагат с тематични ресторанти (азиатски, суши, италиански, испански, бразилски, мексикански и др.) – обикновено те са по-малки, изискват предварителна резервация и са срещу заплащане или по меню, или с еднократна такса.

 

6. Забавления и анимация

За да бъде престоят Ви максимално приятен, компаниите си съперничат в това, коя ще предложи най-многобройни и разнообразни забавления на своите гости. Обикновено в цената на круизното пътуване влизат ползването на басейни и джакузи, фитнес зала и всякакви форми на развлечение – от водни паркове, през сърф симулатори и стени за катерене, до мини-голф и скай дайвинг. В цената се включват и представления на живо от световен клас, както посещението в кино-салона и специализираните клубове.

Ако пътувате с деца, за тях също има безброй забавления от детски клубове, дискотеки, забавни игри и др.

 

7. Дневният бюлетин

Всяка вечер екипажът оставя в каютата ви дневен бюлетин (вестник или списание), в който са описани дейностите и програмите за следващия ден.

Единствено в първия ден от круиза, програмата е за настоящия ден. 

Този бюлетин е ваш спътник през цялото време на круиза. В него са описани часовете на пристигане и отплаване; прогноза за времето, специални изисквания за облеклото, тематични вечери, какви са  шоу програмите, кога и къде ще се проведат.

 

8. Брегови екскурзии

Хубаво е да се информирате предварително за предлаганите екскурзии на всяко пристанище. Съветваме ви да разгледате подробно на какво разстояние е пристанището, на което ще акостирате от центъра на съответния град.

Ако решите да се възползвате от организираните екскурзии е добре да ги запазите предварително. При резервацията е важно да изберете и езика, на който да бъдете обслужвани. Най-често предлагани са екскурзиите на английски, испански, италиански, немски и френски език.

Ако екскурзията е до по-отдалечено място и налага дълго пътуване с автобус, ви съветваме да ползвате организираните от кораба трансфери или екскурзии.

 

9. Облекло на кораба

Често ни задават въпроса има ли някакви специални изисквания за облеклото на кораба. Много от круизните компании организират официални вечери, т.нар  капитанска вечер, за които е желателно да бъдете с официално елегантно облекло. Напоследък се организират също тематични вечери, като вечер в бяло, карибска вечер и др, които ви приканват да се съобразите с определен дрес код. За някои е достатъчно просто да бъдете облечени с нещо различно от потник и джапанки, други са малко по-строги, трети изискват да носите официално облекло, затова проверете предварително. Във всички случаи обаче е хубаво да имате поне един официален тоалет в куфара.

 

10. Медицински грижи

На борда на всеки кораб има медицински кабинет, дори няколко, които да се погрижат за вас в случай на нужда. Тези услуги не са включени в цената, затова е добре да имате медицинска застраховка, която да покрие евентуалните разходи. Разбира се добре е да вземете  основни лекарства със себе си и ако все пак забравите нещо, можете да го закупите от магазина на борда, макар и на по-високи цени.

 

11. С деца на круиз  

Ако решите да вземете децата си със себе си на круиз, няма да съжалявате!

За тях това ще бъде незабравимо преживяване. Новите кораби са пълни с детски забавления. Освен водните пързалки, се организират детски представления, има занимания по интереси за всички възрасти. С други думи, детето ви няма да скучае, а напротив ще натрупа много нови и позитивни емоции.

 

12. Напускане на кораба

Като всяко хубаво нещо и круизът има край, независимо дали сте букнали 3 или 103 нощувки J

Вечерта преди да напуснете кораба ще получите разпечатка на разходите, които сте направили по време на плаването. Проверете я на момента, за да имате време да оспорите, ако нещо не е описано коректно. Ако сте регистрирали кредитната си карта към картата на борда, вашата сметка ще се затвори автоматично. В противен случай, просто ще трябва да отидете на рецепция и да приключите сметката си.

Повечето круизни компании ще поискат вашия чекиран багаж да бъде готов и изнесен пред каютата още вечерта преди напускане. Не забравяйте да оставите в ръчния си багаж комплект дрехи, лекарства и тоалетни принадлежности.