12 причини да посетите остров Мадагаскар - My Way Travel

Вашата оценка 3 от 3 гласа

 12 причини да посетите на остров Мадагаскар 

Отдалечен на около 14 часа полет от София, Остров Мадагаскар е оазис на уникални растителни и животински видове, които не можете да срещнете никъде другаде по света. С тази статия се надяваме да ви вдъхновим като ви дадем поне 12 причини да се отправите към следващото си приключение, именно към остров Мадагаскар. 

№ 1 Лемурите Остров Мадагаскар е известен още като „Островът на лемурите“. Тук живеят над 36 вида лемури, като някои от тях не се срещат никъде другаде по света. От елегантната и пъргава разновидност с дълга раирана опашка до мишия лемур (лемур джудже), чиято големина (колкото човешка длан) го прави най-малкия примат на света. Раираноопашатите лемури са една от няколкото разновидности на това животно, защитени и изследвани от учените в частния резерват „Беренти“ в най-южната част на Мадагаскар – може би най-популярният и посещаван от туристи природен парк в страната. Повечето от тези животни са активни през нощта, откъдето идва и името им (което на латински означава „дух“).

 

№ 2 Алеята на Баобабите би била просто един прашен път, ако там не бяха разположени няколко уникални, редки, антични дървета. Точно на тях е кръстена тази пътна артерия, свързваща градовете Морондава и Бело Тсирибихина. Тези дървета са така грандиозни и внушителни, че привличат туристи от цял свят, които копнеят да запечатат невероятния залез на техния фон. Нещо повече – Алеята на баобабите е толкова известна, че е на път да се превърне в първият официален, природен паметник в Африканската държава.

Това разбира се не е изненада, тъй като баобабите са не просто един от символите на Мадагаскар, а  негова гордост. Тези гигантски дървета са впечатляващи не само с изящната си осанка, но и с възрастта си. Някои от тях са на повече от 800 години. Смята се, че преди време са били част от красива гора, но настъпването на модерната цивилизация и увеличаването на населението в района, са довели до обезлесяването й. Така днес тези баобаби са останали като самотни, могъщи исполини, борещи се с хората и технологиите и напомнящи за миналото време.

 

№ 3 Каменната гора  - това е изключително по рода си място в Мадагаскар, позната като Цинги или още „Каменната гора“. Разположен в природния резерват „Бемараха“ в източен Мадагаскар, този природен феномен предизвиква спиращи дъха гледки. Името Цинги идва от малгашката дума “mitsingitsignia” или място, на което човек не може да ходи бос. За резервата Бемараха са характерни карстовите пейзажи и варовиковите образувания, врязани в скалните върхове. Каменната гора е изградена от остри варовикови кули по протежението на река Манамболо. Непокътнатите зъбери и езера са естествена среда за редките и застрашени лемури и птици.

 

№ 4 Остров Нози Бе е най-големият и оживен туристически курорт, разположен на отделен малък остров северно от бреговете на Мадагаскар. Тропическият му климат и удобно местоположение, го превръщат във великолепна плажна дестинация, след дълги обиколки из Мадагаскар. На местен език името му означава „голям остров“. Тук можете да откриете разнообразие от хотели, дори All Inclusive комплекси, които не отстъпват по качество на някои от най-известните туристически дестинации.

№ 5 Нози Ираня Ако търсите идилия, окъпана в бели плажове с пални и кристално чисти води, то трябва да посетите Нози Ираня. Това е невероятен плажен участък, разположен близо до остров Нози Бе, който представлява дълга пясъчна ивица, свързваща два малки острова. На по-големият от тях има рибарско селище, а по-малкият е частен и не е достъпен за туристически посещения.

 

№ 6  Национален парк Раномафана е известен най-вече с откриването на редкия златен бамбуков лемур през 1986 г. и крайно застрашения голям бамбуков лемур. Името на парка означава „гореща вода“, заради термалните извори, намиращи се на територията му. Паркът се простира на повече от 41600 хектара, покрити с тропически гори и е дом на голямо разнообразие от животни и птици.

№ 7  Националният парк Исало има доста по-различен пейзаж от останалите паркове в Мадагаскар. Той представлява планински масив, в който се откриват великолепни пейзажи към каньони, които приличат на пустинни, но в дълбините им се крият оазиси със зеленина и водопади, вливащи се във великолепни естествени езера. Ако наемете водач, можете да прекарате няколко дни, за да опознаете отблизо естествената красота на това място.

 

№ 8 Остров Sainte Marie (Ил Сент Мари) на изток от Мадагаскар е едно от неговите бижута. С белите си плажове, обвити в палми, усамотени заливи и тюркоазено чисти води, островът е едно от най-подходящите места за екзотична почивка на плажа. Тук през месеците юли и август се организират наблюдения на китове. Интересен факт е , че Сент Мари се смята за едно от пиратските убежища в района.  То е основано от известния английски разбойник Адам Болдридж, който пристига на Сейнт Мари през 1685. За кратко време той успява да установи контрол над водните пътища в района.

До 1700 г. златната ера на морските разбойници приключва. Много пирати се предават на властите срещу помилване и се заселват в Мадагаскар. Те се женят за местни момичета, създават семейства и умират на острова. Останките им се полагат в гробище, наречено Гробището на пиратите, намиращо се на малкия остров  Ил о Форбанс. Тук можете да видите стари пиратски гробници украсени с черепи и кръстосани кости.

№ 9 Национален парк Андасибе – Мантадия е 155-километрова защитена местност, разположена на около 150 км източно от Антананариво, състояща се предимно от гори  в района Aлотра - Мангоро в източен Мадагаскар. Големината на парка варира от 800-1260 метра, с влажен климат. Средните годишни валежи е 1700 мм, всяка година. Тази дъждовна гора, е местообитание за огромно биоразнообразие, включително много ендемични редки видове и застрашени видове, както и  11 вида лемури. Двата компонента на парка са Национален парк Maнтадиа  и Резерват Aнамамазоатра, който е известен с най-големия лемур в Мадагаскар  - Индри! Този национален парк е номиниран през 2007 г., и става  част от Световното наследство на дъждовните гори на Aтсинанана. Това е един от най - красивите паркове в Мадагаскар,в който ще имате възможност да се насладите на всичко за което сте мечтали! 

№ 10 Ифати е малък курорт в югозападната част на Мадагаскар, където също можете да останете, за да отпочинете за няколко дни. Ако сте любители на водните спортове, гмуркането и шнорхелинга, трябва да посетите Ифати.

 

№ 11 Културата и хората В Мадагаскар живеят около 18 млн. души, които имат африкански, арабски и индийски корени. Местните са гостоприемни към туристите, а в южната част на страната западната култура все още не е проникнала и посетителите могат да се докоснат до автентичния начин на живот. Ако сте любители на интересните културни и религиозни обичаи, Мадагаскар определено може да ви заинтригува. Тук се практикува фамадихана или обичаят, в който „мъртвите танцуват“. Това е една от дълго запазените традиции на острова, в която семействата изравят своите мъртви предци и танцуват като ги носят над главите си.

№ 12 Антананариво е столица на Мадагаскар. Сред местните е позната още като Тана. Тук има предостатъчно история и култура, за онези които искат да ги опознаят. Ако се разходите из улиците на града, ще забележите колониалната архитектура, множеството цветни пазари, кафенета и ресторанти. Можете също да посетите Кралският хълм на Амбохиманга, който някога е бил дом на кралското семейство на Мадагаскар.

Ако сте любопитни да разберете как би изглеждала природата, ако в нейното развитие не се бе намесил човекът, посетете Мадагаскар! Това е райско кътче, което крие уникални само за него растения и животни и ще ви омагьоса със своята красота и девственост.

Вижте нашите оферти за Мадагаскар или ни изпратете запитване, за да създадем заедно вашето уникално пътуване до осмия континент!