11 интересни факта за Коста Рика - My Way Travel

Вашата оценка 5 от 1 глас

11 интересни факта за Коста Рика, които ще ви изненадат

 

1.  Коста Рика съдържа 5% от биологичното разнообразие в света.

Биологичното разнообразие на Коста Рика наистина е огромно. Ще останете изумени от дивата природа на страната! 

2.  Няма армия

Коста Рика се гордее с отсъствието на военни сили още от 1948 г. Армията й е премахната, след победата в гражданската война през същата година.

3.  Коста Рика генерира повече от 99% от електричеството си, използвайки възобновяема енергия.

Един от най-важните интересни факти за Коста Рика е, че страната генерира по-голямата част от енергията си с помощта на пет възобновяеми източника: хидроенергия, вятър, геотермална енергия, биомаса и слънчева енергия.

4.  Никоя е една от първите пет сини зони в света.

Никоя е град на западното крайбрежие на Коста Рика и добре позната Синя зона, което означава, че обитателите й обикновено живеят активно след 100-годишна възраст.

5.  Има 5 активни вулкана.

В Коста Рика има повече от 121 вулканични образувания и пет от тях са активни. Това са вулканите Poás, Irazú, Arenal, Rincón de la Vieja и Turrialba. И всички те са грандиозни! Вулканът Poás има втория по широчина кратер в света, а Аренал е един от десетте най-активни вулкана в света.

6.  Над 25% от територията на Коста Рика е защитена природна зона.

Страната има 27 национални парка, въпреки малкия си размер.

7.  Коста Рика има около 1500 км брегова линия 

По-голямата част от нея е разположена от страната на Тихия океан.

8.  Граничи с два океана

В Коста Рика можете да закусите на брега на Атлантическия океан и да се наслаждавате на залеза над Тихия Океан.

9.  Пура Вида

„Pura vida“ често се чува в Коста Рика - това означава „чист живот“ и се използва като поздрав вместо „здравей“ и „сбогом“.

10.      Коста Рика истинска столица на колибри.

В страната има около 52 вида колибри – една от най-малките птици на света. Интересно за колибрито е, че това е единствената птица, която може да лети назад.

11.      Белоопашатият елен

Може би се мислите, че при такова изобилие от дива природа, националното животно на Коста Рика би трябвало да бъде някой вид маймуна или колибри, но противно на очакванията, това е белоопашатият елен. Той е доста по-характерен за Северна Америка, Боливия, Канада, Мексико, дори Нова Зеландия. В Коста Рика, той е рядко срещан и може да се види в Национален парк Мануел Антонио например. Изобразен е дори на банкнотата от 1000 колонес (парична единица в Коста Рика).