Уюни – солницата на Света!

Вашата оценка 5 от 1 глас

Уюни – солницата на Света!

Салар де Уюни (Salar de Uyuni) се намира в провинция Даниел Кампос в Потоси в югозападната част на Боливия на 3 566 метра надморска височина, близо до гребена на Андите. Въпреки, че е на доста изолирано място, до него се достига лесно – от Чили, Перу и Аржентина, но най-често през Ла Пас в Боливия или Сан Педро де Атакама в Чили.

Този зрелищен пейзаж е една от най-феноменалните атракции в Южна Америка. Огромният простор от бяла, блестяща сол се простира на 10 582 километра от Алтиплано и дори може да се види от космоса. Слоевете сол са между седиментни отлагания, които достигат дълбочина от 10 м в центъра на равнината. Общо тук има приблизително 10 милиарда тона сол. Истинското съкровище за местните жители обаче се намира под солената плоскост, където могат да бъдат намерени приблизително 70% от световните литиеви запаси. Цяла индустрия е посветена на извличането на този лек метал, който отговаря за захранването на лаптопи, смартфони и електрически автомобили.

 

Това вълшебно кътче е изпълнено с живи цветни езера, бълбукащи гейзери, луди скални образувания и селца, произвеждащи киноа. Въпреки, че привлича много посетители, то си остава един от най-непокътнатите и природни пейзажи в света.

В спокоен ден, тънък слой вода, покриващ солта, превръща солната плоскост в „Най-голямото огледало в света“. Това чудно отражение на небето може да бъде наблюдавано през сезона на дъждовете (от декември до април). Тези, които имат достатъчно късмет да изпитат това природно чудо, твърдят че е трудно да разграничите, къде свършва небето и започва земята.

 

С изключение на изпълнените с кактуси острови „Isla Incahuasi“ и „Isla del Pescado“, пейзажът е напълно равен, което създава безкраен хоризонт. От забележителния огледален ефект и перспективните снимки до многобройните природни чудеса около пейзажа, тази част от света се разглежда като рай за фотографите.

Преди около 40 000 години огромният Салар де Уюни е бил покрит от езерото Минчин. Повишаването на температурите в съчетание с промяната на климата от мокър към сух води до бавно изпаряване на водата. Високите нива на соленост причиняват образуването на гъста солена кора, оставяйки след себе си впечатляващата солна плоскост, която виждаме днес. Водата под нея продължава да се изпарява под топлината на слънцето, оставяйки след себе си повече сол на повърхността. Скоростта на изпарение е десет пъти повече от валежите, което означава, че Салар де Уюни е непрекъснат източник на сол!

 

Според легендата на Аймаран разказва, че някога планините са били хора - Тунупа и Куску, които са били женени. След като Куску изоставя съпругата си заради Кусина, Тунупа останала с разбито, а сълзите й са образували солената равнина.

Много хора посещават Салар де Уюни с надеждата да видят огледалния ефект. Най-добре това се наблюдава между март и април. За съжаление, саларът има тенденция да се наводнява по време на дъждовния сезон и някои части от него, като Исла Инкауаши, стават недостъпни. Най-благоприятни климатични условия и достъп до всички забележителности има между юли и октомври.

Със сигурност Боливия крие много загадки и ако искате да се докоснете до това невероятно късче на Земята, не се колебайте да ни пишете на office@mywaytravel.bg