Топ 5 на Националните паркове в Танзания - My Way Travel

Вашата оценка 4 от 1 глас

Топ 5 на Националните паркове в Танзания

Обединена република Танзания (United Republic of Tanzania) е страна, намираща се в централната част на Източна Африка. Тя граничи с Кения и Уганда на север, с Руанда, Бурунди и Конго на запад, със Замбия, Малави и Мозамбик на юг. Индийският океан е нейния източен съсед. Името Танзания произлиза от съчетанието Танганайка и Занзибар, а двете области се обединяват през 1964г.

Танзания е истинско олицетворение на екзотика и приключения, които се оказват достатъчна причина мнозина да стегнат багажа си за път из неизвестностите на африканската страна. Серенгети, Нгоронгоро, езерото Маняра, Килиманджаро, Занзибар ... тези имена звучат като поредица от най магичните кътчета на черния континент и всичките събрани в пределите на една единствена държава -Танзания.

Сафари в Танзания безспорно е мечта на много хора, особено ако сте почитател на документалните филми за Африка. Да видиш дивите животни отблизо, да навлезеш в тяхната територия на обитание, да се потопиш в африканската култура, нима това не е преживяване за цял живот?

В Танзания са разположени цели 16 национални парка, които съхраняват природните богатства на страната и са дом на изключително видово разнообразие. Най-известни сред тях са Серенгети, Нгоронгоро, Килиманджаро, Аруша, Маняра, Таранжир и Микуми. Ето и нашата класация за ТОП 5 на най-посещаваните и инетерсни паркове в Танзания:

 

1.Национален парк „Серенгети“ е основан през 1940 година и има площ около 15 хил. кв.км. и е разположен в северната част на Танзания на границата с Кения. На езика на масаите името на парка се превежда като „ безкрайни равнини“. Равнините са дом на „петте големи африкански животни“, както са ги нарекли ловците, идвали на сафари в годините след откриването на региона– това са лъвове, леопарди, слонове, носорози и кафърски биволи. Разбира се, те са само малка част от представителите на животинското царство, които обитават Серенгети – сред останалите са зебри, гепарди, жирафи, маймуни, хиени, чакали, хипопотами, газели, антилопи… Добавете към тях и многобройни птици, влечуги, насекоми, както и типичната за саваната растителност, която не може да бъде видяна другаде.

 

2.Кратерът Нгоронгоро

До 1959г. Нгоронгоро е бил част от Серенгети. След тази година обаче той е отделен като кратер на угаснал вулкан или по-точно калдера. Угаснал е преди около 250 000 години, а за пръв път изригнал преди около 2 500 000 години. Мощните взривове унищожили върха му и оформили кратер със съвършена куполообразна форма. Той е най-големият вулкански кратер на Земята. Диаметърът му е 20 км. Стените на кратера се издигат стръмно на височина 600 м от дъното му, което днес представлява обширна долина. Тук се срещат много редки африкански животни. Едри бозайници като лъвове, слонове, носорози, хипопотами, антилопи и др. , както и над 200 вида птици – щрауси, патици и др. Компактното присъствие на хищници в такава малка територия го прави рай за любителите на сафарито.

 

3.Национален парк Таранжир или Тарангире

Таранжир (Tarangire) е национален парк в Североизточна Танзания, регион Маняра, на 118 km югозападно от град Аруша, южно от езерото Маняра и югозападно от Килиманджаро. Заобиколен е от контролираните ловни територии Лолкисейл, Симанджиро и Мкунгунеро и езерото Бурунги. Паркът е разположен на надморска височина от 1100 до 1500 m.
Националният парк Тарангире заема площ от 2850 km2 и е шести по големина в Танзания след Серенгети, Руаха, Катави, Мкомази и Микуми. Създаден е през 1957 г. като ловен резерват, а през 1970 година получава статут на национален парк.
Развитието на туризма в парка става все по-силно. Увеличава се броят на къмпингите и лагерите, от които можете да имате невероятна гледка към обширните равнини на Тарангире, езерото Маняра, Рифтовата долина и Нгоронгоро. Важна туристическа атракция представляват скалните рисунки, но те са доста далеч – на 50 km южно от входа на Тарангире.

 

4.Езерото Маняра е едно от групата африкански езера, разположени в силно сеизмичната депресия на Източноафриканската рифтова долина. То е плитко, солено, алкално, безотточно езеро в Северна Танзания. Намира се на главния туристически път от областния център Аруша към кратера на Нгоронгоро и Националния парк Серенгети. Нивото му на соленост варира в зависимост от количеството валежи и сезона. Според някои източници думата Manyara е с масайски произход – така са наричали вид растение, от което са изработвали оградите около селата. Според други твърдения името произхожда от „Ol Manyara“, което означава „поселище“. Днес около езерото са разположени луксозни лагери от които можете да наблюдавате животните от верандата си, докато пиете сутрешното си кафе.

 

5.Националният парк Микуми (Mikumi) се намира на северната граница на най-големия дивечов резерват в Африка - Селус - и се осъществява по покрития път между Дар ес Салам и Иринга. Това е най-достъпната част от 75 000 квадратни километра (47 000 квадратни мили) от пустинята, която се простира на изток почти до Индийския океан. Отворените хоризонти и изобилната дива природа на залива Mkata, популярен център на Mikumi, чертаят чести сравнения с по-известните площи Серенгети. Повече от 400 вида птици са били записани, с такива колоритни общи жители като лилаво-гърлен валяк, жълто-гърлена дълъг нокът и bateleur орел, придружени от множество европейски мигранти по време на дъждовния сезон.

Хипопотамите са звездната атракция на двойките басейни, разположени на 5 километра северно от главната входна врата, подкрепени от непрекъснато променящи се водни птици.

 

Извън класацията, но не по-малко важни попада Национален парк Килиманджаро, който  е разположен в северна Танзания и обхваща планината Килиманджаро. Първоначално това е горски резерват, но през 1973г. територията над горната граница от 2100м, е обявена за национален парк. В планината Килиманджаро се намира най-високият връх в Африка – връх Ухуру – 5895м. Освен като най-високата планина на континента, Килиманджаро е известен и със своята ледникова шапка. Планината е високо ценена от хилядите туристи, които я изкачват всяка година, наблюдавайки голямото разнообразие на нейната флора и фауна.

 

 Всяка година през октомври и ноември милиони диви животни се впускат от северните хълмове към южните равнини, а след това, през април, май и юни, завиват на запад и север след дългите дъждове. Древният инстинкт да се движат е толкова силен, че нито сушата, нито дефилетата, нито крокодилите в реката могат да спрат този грандиозен животински поток.

Е какво ще кажете? Ако искате да видите африканските животни отблизо и да изживеете магията на истинско Сафари в Африка, потърсете ни на office@mywaytravel.bg или на 0877995633 и след кратък разговор, ще получите индивидуална оферта по ваш вкус и бюджет.