Пътуване с деца - Мисия възможна! Практични съвети от My Way Travel

Вашата оценка 5 от 1 глас

Пътуване с деца – мисия възможна!

Ако и вие сте от хората, които мислят, че след като се появи първото дете след КРАЙ на любимите пътувания? Е, не е съвсем така! Дори напротив Така по –скоро ще се лишите от прекрасните моменти с любимите ви същества. Вместо да се съобразявате с отпуски и свободни баби, бихме искали да ви дадем няколко съвета, как бихте могли да съчетаете екскурзията с малките си деца и всички да са щастливи и доволни. И повярвайте ни, така пътуванията стават много по-забавни и спомените се умножават.

Правилната подготовка е в основата на приятното изживяване. Две-трети от проблемите може да се избегнат ако планирате добре семейната почивка. Ето какви съвети ще дадем ние за това. Голяма част са приложими както за малки, така и за големи деца.

Избягвайте организирани екскурзии

Да тръгнете на пътуване със стриктен график и много хора, с които да се съобразявате (и те с вас), не е вариант. Ще стресирате както себе си, така и детето. По-добре отделете малко повечко време и организирайте нещо вие. Направете програмата си двойно по-разредена, отколкото ако сте сами Вероятно си знаете скоростта на действие, когато сте сами. Ако сте с дете, за да не изпаднете в кризата на постоянното бързане, задължително разредете програмата си. Най-добре е да използвате tailor made маршрут, който е уникален и е съобразен с интересите на вас и вашите деца.

Избирайте места, които ще бъдат забавни и за детето

Има места, които са почти еднакво забавни за родителите, колкото и за децата. Ако не се притеснявате да пътувате в чужбина с децата си, то тогава имате много варианти като Дубай – с Леголенд и аквапаркове, Дисниленд разбира се, наскоро популярност придоби Гардаленд, като по-евтин вариант. Също така някои от най-хубавите зоопаркове като този във Валенсия, аквариуми като в Истанбул, Музеят на Хари Потър в Лондон, Хобитово в Нова Зеландия и много много други.

И ако все пак привършите с опциите се, в крайна сметка изберете универсалното забавление за всички възрасти – морето. Още по-хубаво ще е ако можете да съчетаете почивката на море с различни екзотични животни например. Така ако изберете Малдивите, ще можете да удивите децата си с прекрасните шарени рибки, до които ще се докоснат, също и с любопитните и гладни скатове, а и малките бели акули, които идват дори до брега. Добър вариант е също Мавриций, с неговите гигантски костенурки. И ако мислите, че да отидете на екзотична почивка с децата е нещо супер скъпо, ще ви кажем, че винаги има начин, стига да имате достатъчно желание. Има много хотели, които предлагат безплатно настаняване на деца, дори трансфери, а за самолетните билети, ползвате отстъпка. Така, че не е толкова страшно, достатъчно е да опитате. 

Подгответе детето отрано за бъдещото пътуване

В днешно време децата са изключително любопитни и много на „ти“ с технологиите. Ще имате по-голям успех, ако му грабнете вниманието доста преди да заминете, като „посеете“ семенцето на очакването. Много е важно да го направите, когато вече всичко е сигурно и организирано, за да няма разочарование в последствие. Можете например да му разкажете за нещата, които ще му бъдат интересни по време на пътуването. Дали ще летенето със самолет, или пък срещата с интересни животни, каквото и да е, но трябва да е по детски примамливо. Вариантът с намиране на добро видео за дестинацията също помага, особено при малко по-големите деца.

Какво да правим по време на екскурзията

При повечето семейства, тук идват проблемите. Вземете по малко от всеки от следващите съвети и се настройте за незабравими разходки в добро настроение. Но най-важното е да не дърпате и пришпорвате децата. Така лесно ще убиете духа им за пътувания още от ранна възраст.

Разкажете му какво виждате

Няма значение дали е достатъчно зрял да осъзнае какво му говорите. Той ще си направи своя асоциация и ще си я пази в себе си. А и все може да му представите нещата по начин, разбираем за деца. Например Йерусалим може да е градът на Дядо Боже, Петра – място, където е скрито съкровище, или пък сега ще видим една кула, която се кани да падне – Наклонената кула в Пиза.

Правете му изненади

Докато обикаляте, не пропускайте да му правите на децата изненади. Винаги е хубаво да спрете за малко и всички да си купите сладолед! Дори едно сокче или малка джунджурийка от поредното дюкянче могат да му върнат духа. Това не са глезотийки – детето си ги е заслужило. Може да му дадете дневен лимит според възможностите си, с който да се самовъзнаграждава. Ако е по-малко дете и не е развило финансови способности, може да му изберете магазинче, в което да му дадете две-три парички от местната валута, с които да си купи нещо по избор като награда.

Оставете си повече време на различните обекти

Не се ядосвайте ако детето се засили към някоя чешмичка или хвърля камъчета в някой фонтан, докато вие бързате за поредната забележителност. Оставете го да си поиграе, все пак е дете и през цялото време то се съобразява с вас и вашето темпо. Редно е и вие да се съобразите с него и интересните за него занимания. То не е дошло на Ниагара, за да го види от всички страни. За него е по-забележително да хвърля камъчета във водата. Представете си някой да ви задърпа тъкмо като сте открили най-хубавата гледка към водопада.

Всяка сутрин, поставяйте най-интересното място за негова цел

Много е важно, когато детето се събуди сутрин на ново място, да сте готови с отговора на въпроса „Какво ще правим днес“. Хубаво е ако можете да изберете най-интересното за детето място или преживяване, което сте включили в програмата си за деня, за да може то да се вълнува и да я очаква с нетърпение.

Дали е разходка с корабче, возене на лифт или влак, зоопарк, музей с динозаври, замък, лунапарк, сладкарница… все ще бъдат най-интересните моменти от деня за него. Поставете му го за цел с условието, че преди това трябва да обиколите 2-3 места. Дори да му доскучае по някое време, едно напомняне ще му върне духа мигновено. И когато стигнете до “неговото” място, той ще е по-развълнуван от всичко.

И накрая...

Почти всяка дестинация е подходяща за пътуване с деца. Ключът е в това как ще я пресъздадете на детето и как ще я организирате. Като пътешественик, който обича да прекарва времето си със семейството, ще ви кажа че няма по-хубаво нещо от семейното пътуване. Скоро ще забележите как децата ви започват да стават все по-самостоятелни, да си влачат куфара или да си приготвят любимата играчка, за да се вози и тя на самолет, а дори сами да искат да ги заведете някъде. Важно е да знаете, че при този тип пътуване, не винаги програмата ви за деня ще се изпълни перфектно. Но пък е възможно да изникне нещо – старинна въртележка в центъра на Флоренция например, което да е интересно за детето ви, а вие да не сте очаквали. Пътуването за децата е като вид урок. Те виждат нови места, светове, дори нови плодове и вкусове. Спомените им се трупат в малките главички и един ден, ще имате пораснали и еродирани големи хора. Не се колебайте, а пътувайте с децата си!