Най-забележителните места в Бразилия - My Way Travel

Вашата оценка 3.5 от 2 гласа

 

 Най-забележителните места в Бразилия

 

Най-голямата по площ и население държава в континента Южна Америка е Бразилия. Тя е известна преди всичко с грандиозния карнавал в Рио де Жанейро, красивите плажове и футбола.

Ето няколко невероятни места в Бразилия, които не трябва да пропускате, ако се отправите на пътешествие към тази далечна дестинация:

Няма спор сърцето на Бразилия е Рио Де Жанейро. Разположен в югоизточната част на страната, той е най-посещаваният град в цяла Южна Америка, привличащ туристи от цял свят. Името му в превод означава Януарската река. В продължение на над два века Рио е бил столица, а днес е един от най-важните търговски и политически центрове на Бразилия. Това е един вълнуващ метрополис, превърнал се в легенда. Градът не само приема хора от цял свят по време на великолепния карнавал – тук хората танцуват при всяка възможност.

 

Статуята на Исус Христос Спасителя -  посветена на Иисус Христос, е сред основните забележителности в  Рио де Жанейро.

Висока е 39,6 m (заедно с 9,5 m пиедестал), широка 53 m, тежи 1000 t. Изградена е от железобетон и е облицована със стеатит (талкохлорит), устойчив на външни въздействия. Построена е в периода 1922 – 1931 г. Разположена е на високия 710 m хълм Корковадо в предградията на града. Допълнителната височина на хълма превръща този съвременен колос в символ на християнството и главна забележителност на Рио де Жанейро и Бразилия въобще. Статуята тържествено е открита за посетители на 12 октомври 1931 г.На 7 юли 2007 г. в Лисабон статуята е включена в списъка на Новите седем чудеса на света в проекта на швейцарската фондация New7Wonders Foundation.

Статуята на Христос Спасителя с разперени ръце се извисява над град Рио де Жанейро. Туристите могат да стигнат до основата на статуята с автомобил, железница или по пешеходен маршрут. Изгледът към прострелия се в нозете им град, искрящото море, далечните хълмове и планинските върхове е незабравим.

 

Захарната глава или Пау де Асукар е много популярна туристическа атракция. Историята на планината датира отпреди 600 млн. години. Високите температури и налягане са я довели до сегашната й величествена форма. Планината е била заобиколена с тропическа растителност, която днес се е превърнала в останки на тропическата гора в Рио де Жанейро. На върха й все още има изчезнали видове, които не се срещат по други места на бразилското крайбрежие.
Планината е една от големите забележителности на Рио. Тя е природен ориентир, защото върхът й е сякаш на входа на залива Гуанабара, превръщайки се във визуален ориентир за навигаторите по море или въздух. Захарната глава е и историческа забележителност. Видният пълководец Естасио де Са основава на 1 март 1565 година град Сао Себастиао, използвайки планината за прикритие и защита. Тя е била идеална и за наблюдение на всяко движение с лодка и е предоставяла вътрешен изглед към града срещу нашественици. Планината е и туристическа атракция, която е причина за небивал скок в развитието на националния туризъм. Наричана е и "Туристическото съкровище на един уникален град- Рио де Жанейро".

 

Плажът Копакабана са едни от емблемите на Бразилия. Легендарната плажна ивица на Копакабана се простира на 4 км край брега на едноименния луксозен квартал. Многобройни кокосови палми придават усещане за несравнима екзотика, а отлично поддържаният крайбрежен булевард Авенида Атлантика дели плажът от високите сгради от другата страна на пътя. Тук се помещават някои от най-изисканите и реномирани хотели в града, скъпи апартаменти с гледка към океана, атрактивни офис площи и огромно разнообразие от отлични ресторанти за всеки вкус.

Пешеходната алея на Копакабана е завършена през 1970 година. Тя е добре позната със своята вълнообразна португалска черно-бяла павирана настилка, която няма как да сбъркате. Тук е винаги пълно с хора от всякакви раси, религии и националности, а плажът и крайбрежната алея привличат посетители още с първите слънчеви лъчи сутрин. До самия пясък ще откриете множество чаровни и същевременно непретенциозни крайбрежни капанчета където да изпиете по нещо разхладително след плаж или по време на разходка.

 

 

Водопадите Игуасу се намират на границата между Аржентина и Бразилия и са един от най-зрелищните природни феномени в света, поразяващ със своята красота. Те включват 275 водопада и са два пъти по-пълноводни от Ниагарския водопад. Думата Игуасу има индиански произход и означава “Голяма вода“

Всички водопади са разположени във формата на подкова. Най-големият и впечатляващ от тях е водопадът „Дяволското гърло“. Водопадите са част от бразилския Национален парк Игуасу от едната страна (Аржентина) и част от Национален парк Игуасу от другата страна в Бразилия. Двата парка заедно са най-големият субтропичен резерват в света. И двата парка са в списъка на UNESCO.

 

 

Амазония често наричана Амазонска джунгла, е огромен горски пояс от екваториални гори, разположен във водосборния басейн на река Амазонка в Южна Америка. Заема територия от около 5,5 милиона кв. км, което я прави най-обширната екваториална гора на планетата. Обхваща територии от 8 държави – Бразилия, Колумбия, Перу, Венецуела, Еквадор, Боливия, Гвиана и Суринам, както и на Френска Гвиана. Тази джунгла е гореща и влажна, толкова гореща, че понякога може да се почувствате като в истински ад. Въпреки това Амазония е популярна дестинация за много туристи, която ние горещо препоръчваме. Джунглата на Амазонка е поредица от спиращи дъха пейзажи и невероятна, вдъхновяваща атмосфера. Има много възможности да се докоснете до джунглата на Амазония и впечатляващата река Амазонка, можете да избирате между нещо от полудневните екскурзии до седмичните или месечни експедиции. Повечето пътувания в Бразилия тръгват от Манаус, който е най-големият град в Амазония – 1,6-милиона жители. 

 

Наричат Салвадор, столицата на щастието. Това е град на фестивали на открито, тържества, забавления и карнавали. През цялата година този град е изпълнен с живот и радост. В Салвадор дори нещо толкова просто и очарователно , като разходка по многобройните  улици изпълнени с живот, е страхотно преживяване само по себе си. Тук можете да опитате някои от вкусните ястия от риба, морски дарове и ориз. Отлично запазената архитектура на Салвадор заслужава специално внимание – безбройните красиви къщи и църкви от колониалната епоха. Градът е един от най-старите в Бразилия и Южна Америка като цяло и навсякъде ще намерите изключително красиви и добре поддържани сгради от средата на 15-ти век. 

 

Джерикоакоара (или просто "Джери") е наскоро открит рай! До 1985 г., то е просто малко рибарско селище, изгубено сред очарователни плажове, огромни бели пясъчни дюни и бистри лагуни. Днес Джерикоакоара е много популярна сред туристите, въпреки че живописното село си остава консервативно, с улици, покрити с пясък, намиращи се в среда на защитена територия,
Плажът на Джерикоакоара предлага различни занимания и забавления за посетителите, а през последните години и спорт като уиндсърфинга и кайтсърфинга правят този плаж един от най-търсените в Бразилия за любителите на силните ветрове. Джерикоакоара се намира в далечния север, сред бреговете на Сиера, така че е едно от малкото места в Бразилия, където можете да се наслаждавате на слънцето залязващо в морето.  Действително не е случайно, че мястото е избрано от "Вашингтон пост" за един от десетте най-красиви плажове в света.

 

 

 

Стадионът Маракана е разположен в едноименния квартал на в Рио де Жанейро. Стадионът е открит през 1950 година, за Световното първенство по футбол, като на него се играе и последният мач от финалната група, където Бразилия губи с 1:2 от Уругвай. От тогава Маракана се използва от големите клубове в Рио де Жанейро – Ботафого, Фламенго, Флуминензе и Вашку да Гама. Той също е сцена на множество концерти и други спортни и развлекателни събития. При създаването си е бил с внушителния капацитет от 210000 места – най-големият в света. Никога не е изпълван до краен предел, но на фактическия финал между Бразилия и Уругвай на 16 юли 1950 г. все пак е поставен рекорд за посещаемост на футболен мач в историята от 199 854 зрители.

 

Gruta do lago azul  или пещерата със синьото езеро е една от забележителностите на Бразилия, намираща се в южния щат Мато Гросо. Тя е една от най-красивите пещери на света - природен монумент, чиято вътрешна част е изградена от сталактити и сталагмити, сред които се намира огромното синьо езеро. Синият цвят се дължи на голямата дълбочина на водите в езерото, като нюансите варират в зависимост от мястото, на което се намира човек. Открита е през 1924 година от местните индианци от племето Терена. Била е дом на различни животни още от древни времена, а през 1992 година група водолази откриват на дъното на пещерното езеро кости от праисторически животни на възраст над 10 000 години. Днес се счита, че пещерата е част от най- дълбоките такива с езера на планетата.

Със сигурност огромна страна като Бразилия има много какво да покаже. Май-важното е да намерите вашето място, заради което си струва да я посетите. Което и да е, няма да сбъркате!