На Сафари в Африка! Масай Мара – най-големият парк в Кения

Вашата оценка

Националният парк Masai Mara е една от най-известните туристически дестинации в света за сафари, граничещ с националния парк Серенгети в Танзания и обхващащ безкрайни равнини, спиращи дъха гледки и изобилие от диви животни. Разположен в югозападната част на Кения на около 280 км от Найроби, резерватът заема 1510 квадратни километра защитена земя, на височина между 1475 и 2149 метра. Той е създаден през 1961 г. и е може би най-популярната дестинация за сафари в света.

Масай Мара предлага ненадмината гледка към най-голямата миграция на диви животи в света. Това е спектакъл на дивата природа от над 1,5 милиона гну, движещи се в кръгова посока между Кения и Танзания в търсене на пасища, поникнали след дъжда. Преминаването през река Мара е част от тяхното пътуване и голямо предизвикателство за стадата се опитващи се да преминат през обитаваните от крокодили води. 

Безспорно това, което привлича хиляди хора годишно в резервата е пиршеството на дивата природа. Тук можете да се докоснете до невиждано разнообразие от диви животни и птици.

Масай Мара е дом на „голямата петорка“ на Африка „The big 5” – африканският слон, биволът на Кабо, африканският леопард, африканският лъв и африканският черен носорог. В района на резервата могат свободно да се видят и гепарди, гну, газели, зебри, хиени, жирафи, крокодили, хипопотами, повече от 500 вида птици и други. 

Най-подходящото време за посещение на резервата е между месеците юли и октомври. Пикът на миграцията на гну, обикновено през октомври, е особено популярен момент в парка, тъй като посетителите виждат как над 2 милиона животни пътуват до 800 мили от Националния парк Серенгети в Танзания до Националния резерват Масай Мара. 

Голямата миграция настъпва разбира се през основния сух сезон, който продължава от юни до октомври. Двата влажни сезона, възникват съответно между ноември и декември и март и май. Поради местоположението на Кения на екватора, температурите там остават доста постоянни през цялата година, с дневни температури от около 23 градуса по Целзий по време на сухия сезон и 27 градуса по Целзий по време на влажния сезон.

Освен животни в парка можете да докоснете и до културата на Кения.

Името резервата идва от местните хора Масаи, нарекли ​​това пространство „Мара“, което означава петнист на техния роден език  Маа, заради начина, по който акациевите дървета и дивите животни покриват равнините.

Това е земята на масаите, те се заселват на територията на днешна Кения още в началото на 17-ти век. 

Масаите са древна скотовъдна култура, известна със своите войни, от които някога се е очаквало да убият лъв, за да докажат неговата сила и мъжество. Разпознаваеми по червените си дрехи и бижута от мъниста, масаите следват стадата си добитък, премествайки селищата си, докато търсят водоизточници и нови пасища. Докато някои масаи се отдалечават от скотовъдството, като се адаптират към съвременния живот, повечето все още поддържат традициите на своето общество, които включват сложни ритуали за посвещение за момчета и определени роли за мъже и жени от всяка възраст в общността. Масаите 

Едно от задължителните неща, които трябва да направите докато сте на сафари в Африка е полетът с балон. Масай Мара е едно от местата, които предлагат невероятни гледки. Затова събудете се преди зазоряване и се впуснете в променящо живота сафари с балони високо над могъщите равнини Мара. Насладете на великолепния изглед от птичи поглед на всички животни отдолу (и Голямата миграция, ако имате късмет). Това необикновено изживяване завършва с незабравима, обилна закуска с шампанско в средата на Масай Мара.

 

Национален парк Masai Mara е феноменален през цялата година и предлага вълнуващи възможности за сафари, пешеходни разходки, културно наследство, сафарита с балон с горещ въздух и селекция от луксозни помещения за настаняване. Ако вече сте готови да го посетите, то ние сме вашият доверен партньор, който ще ви накара да се влюбите в Африка.