Кой е първият хотел на Малдивите?

Вашата оценка

Знаете ли как Малдивите стават туристическа дестинация?

Туризмът - индустрията, която донесе просперитет и прогрес на Малдивите. Той започва с откриването на Курумба (Kurumba) през 1972 г. По онова време този отдалечен архипелаг, обитаван само от рибари, е бил непознат за външния свят. На остров Хулхуле (Hulhule) (сегашното международно летище) имало само малко летище, построено от доброволци, на което няма редовни полети. 

Тогава на Малдивите нямало нищо. Без банки, без летище, без телефони само радио и морзов код за връзка с ​​Коломбо. Дори експертите от програмата за развитие на ООН казали, че туризмът никога няма да успее тук, защото няма съоръжения, няма инфраструктура. "

Малдивите имат индустрия, която лесно би могла да пропусне шанса си да се развива, но туризмът процъфтява благодарение на точните хора на точното място в точното време и на страстта и решителността на своите млади основатели. Всичко започва със случайна среща в Коломбо между Джордж Корбин - италиански туристически агент, и Ахмед Насеем, тогава работещ в посолството на Малдивите в Шри Ланка. По онова време Корбин търсел девствени острови, където може да доведе италиански туристи да плуват и на риболов. За Корбин идиличният Малдивски архипелаг бил любов от пръв поглед. При първото си посещение в Мале през 1971 г., заедно с Ахмед  Насеем, той пристига с товарен кораб и веднага обещава, че ще се върне с още гости.

Джордж Корбин води първите туристи на Малдивите, главно журналисти и фотографи, през февруари 1972 г. Те отсядат в три скромни частни къщи в Мале, за които се грижат младият Манику и неговите приятели, включително Хюсеин Афееф. Идеални за плуване, слънчеви бани, риболов, Малдивите омагьосват от пръв поглед. Корбин обещава да доведе още туристи, ако Манику, Насим и Афееф успеят да  намерят къде да ги настанят. И така Курумба се роди.

Вдъхновени от своя ентусиазъм, Манику и Афееф се свързват с наемателя на Вихаманаафуши, тогава необитаема островна плантация с кокосови орехи. Те избират острова заради близостта му до летището и столицата. До острова можело да се стигне само с плаване с малка местна лодка – дони. Не е имало пристанище (въпреки че по-късно един е построено с помощта на кокосови стволове, използвани като стълбове). 

По онова време Манику, работи като земеделец и прекара времето си след работа, за да разработи на Vihamanaafushi. С финансова помощ от Джордж Корбин и собствените му спестявания, Манику и неговите приятели от успяват да построят 30 стаи в три блока, използвайки коралов камък за стени, кокосов дървен материал и палмово покривало за покриви. Във всяка стая има душ и тоалетна, основни мебели и достъп до плажа. Храненията се приемали в столова или като барбекюта на плажа.

Наричат курортното селище Куирумба, от думата за кокос на местния език Дивехи. Хюсеин Афееф става управител. Курортът се открива във вторник на 3 октомври 1972 г. и остава напълно резервиран до края на годината, което е голям успех за времето си.

"Не знаехме нищо за туризма", казва Манику. „Туристите ни помогнаха да изградим индустрията тук. Слушахме ги и им давахме каквото искат. За щастие за нас, те искаха простота в естествената среда и това беше всичко, което трябваше да предложим и всичко, което можехме да си позволим. “

Курумба - траен успех

От скромния си произход, прибиращ само 60 гости месечно, Kurumba Maldives  достига до 14 000. От шепа приятели-учредители, до 450 души персонал. Няколко са останали повече от 20 години. „В началото - каза Манику, - не знаехме какво да готвим за туристите от чужбина. Имах книга с рецепти на английски, която преведох на Dhivehi, за да могат момчетата да я разберат. Аз бях готвач, градинар оправях стаите. Трябваше сами да направим всичко. "

Kurumba се разширява, за да побере повече хора, след като летището е разширено за полети на дълги разстояния. Хотелът става като автентично тропическо село, но с удобствата на дома. Прясна вода, климатик и ресторанти с международни предложения. През 2003 г. Курумба отново претърпява пълна трансформация, за да отговори на нуждите на 21 век. Резултатът днес е курорт от световна класа със 180 стаи, включително кралската резиденция, президентски апартаменти, вили с басейн и семейни вили.

Процес на естествен растеж и на гордo постоянство, воден от сърдечно обслужване през годините, Kurumba Maldives поставя еталон за гостоприемство в региона и въобще в тропиците.