Защо да изберем Тунис за нашата лятна почивка? - My Way Travel

Вашата оценка

Защо да изберем Тунис за нашата лятна почивка?

Ако търсите съчетание между екскурзионно приключение и релакс на плажа, то почивката в Тунис е идеална за вас. Разположена между Либия и Алжир в Северна Африка, страната е интересна смесица между африкански пейзажи, Средиземноморско крайбрежие, арабска култура и останки от велики древни култури.

За почивки лято 2021г, туроператорите предлагат чартърни полети до Тунис, започващи още от Великден, та чак до септември. Цените на пакетите са доста атрактивни и дори евтини за почивка в Тунис.

Най-подходящото време за посещение на Тунис е в ранното лято (май-юни) и есента.

Плажове и курорти в Тунис

Тунис разполага с над 1200 км плажна ивица. Едни от най-популярните курорти са Хамамет, където има над 100 хотела, Сус и Порт ел Кантауи.

Пясъкът като цяло навсякъде е фин и бял. Хотелите предлагат предимно ALL Inclusive концепция на изключително атрактивни цени.

Хамамет може безспорно да се нарече курортната столица на Тунис.

Днес там са разположени магазини в източен стил, таверни и панорамни площадки. Мекият климат, прекрасните плажове, различните категории хотели и многобройните паркове радват всеки посетител на Тунис. Много от хотелите по крайбрежието са построени в мавритански стил и са обградени от озеленени площи. Няколко километра на юг от центъра на Хамамет се намира новата туристическа зона Ясмин Хамамет - новопостроената почивна зона.  Това е съвременен курорт за тези туристи, които предпочитат развлеченията - дискотеки, магазини, кафенета, ресторанти, които на практика не оставят време за пасивен отдих. Тук можете да разгледате новата Медина, яхтеното пристанище, крайбрежните алеи с дължина 1.5 км, успоредно на които е разположен просторният плаж на Ясмин Хамамет.

Порт Ел Кантауи е един от най-прекрасните и зелени курорти на Тунис. Наричат го "Раят на туристите". Курортът се намира само на 5 км от град Сус. Тук всичко е съобразено с нуждите на туристите: прекрасните хотели, ресторантите с морски дарове, баровете и кафетата, аквапаркът “Aqua Palace”, паркът с детски атракции “Hannibal Park”, дискотеката “Metalika”, романтичният пристан за яхти, игрището за голф, зоопаркът, както и впечатляващите фонтани.

Сус

Друг, също популярен курорт в Тунис е град Сус. В него безпроблемно се съчетават комфортните условия за почивка и богатата историческа стойност. Градът предлага изключителни културни забележителности и прелестни плажове. Ето защо, не е изненадващ фактът, че този древен средиземноморски град продължава да очарова и привлича туристи от цял свят.

Освен плажна дестинация, Тунис може да предложи и много разнообразни екскурзии из страната.

Ето и най-интересните забележителности в Тунис, за да разберете защо според нас си струва да изберете тази дестинация за вашата следваща почивка.

Столицата Тунис

Повечето от основните забележителности са разположени в Медината. Това е старият град, изпълнен лабиринти от малки криволичещи улички, из които да се изгубите.

Малките дюкянчета с разнообразни занаятчийски изделия са на всеки ъгъл. Дворци, хамами и джамии са разпръснати навсякъде. Извън старата част не пропускайте да посетите националния музей Бардо, комплекс от вековни сгради, сред които и бейският дворец, който днес е превърнат в музей на древните мозайки.

Картаген е предградие на днешната столица Тунис и едноременно с това древният град, който доминирал цяла Северна Африка. Разположен на идеално стратегическо място в североизточен Тунис, градът е основан от морските финикийци и се превръща в изключително проспериращ пристанищен град.

Днес останките от Картаген са част от световното наследство на ЮНЕСКО и включват театри, бани, частни жилища. Амфитеатърът на Картаген все още е действащ и всяко лято е домакин на музикален фестивал.

Сиди Бу Саид е красиво като картинка синьо-бяло туниско селище, което привлича туристи от два и половина века насам, но все пак неговите тихи странични улички са съхранили своя непринуден чар.

Удоволствието се крие в простата възможност да се разхождате и да се наслаждавате на красивата архитектура на Сиди Бу Саид. Тук най-голямо впечатление правят ярките, варосани куполни къщи, обвити в бугенвилии, които цъфтят като луди.

Сахара с нейните оазиси

Една от най-привлекателните екскурзии, предлагана още от България е двудневната екскурзия из Сахара. Само за два дни, ще можете да се докоснете до същината на тази страна, до нейните народи, до тайните малки оазиси в пустинята, подземните жилища, до снимачната площадка на Междузвездни войни и още много други.

Има едно място в южен Тунис, което местните наричат Вратата към Сахара. От портата на град Дуз започва всяко пътуване към тунизийска Сахара. Отправяйки се на юг, неизменно ще усетите приключенията, които може да ви предложи пустинята. Разходка сред необятността на пустинните дюни, посещение на бивак под звездно небе, вкусване на традиционния хляб на номадите.

Пътешествието ви няма да е пълно без посещение на някой от оазисите. Тозьор е един от най-големите със стотици хиляди палми, растящи насред пустинята. Неговата палмова горичка, една от най-големите в страната и също една от най-красивите. Около 350 000 палми, разположени на 2 000 ха, създават истинска джунгла, състояща се от три слоя растителност: културни полета, овощни дървета и палми. Трите планински оазиса Чебика(Шебика), Тамерса и Мидес определено ще бъдат връхната точка на престоя ви и са едни от най-добрите места за посещение в Тозьор.

Соленото езеро Шот ел Джерид, отдавна пресъхнало, пък е популярна туристическа дестинация, където се виждат миражи. Насред пустинята се намират и запазените декори от снимките на филма „Междузвездни войни“.


Матмата – домът на берберите

Матмата е друго известно тунизийско село, част от чиито жители все още живеят в подземни домове, вкопани в скалите. Сгушен под земята, градът все още е дом на повече от две хиляди души, които са успели да съхранят това древно общество в цялата му прелест. Това, което привлича туристите освен красотата на място, е неговото общество. Животът, семейната структура и културата са много различни от която и да е от околните общности. Въпреки че тази част на Тунис може да бъде много гореща през летните месеци, вътре в града е прохладно и чисто.

Матмата е родното място на Люк Скайуокър от поредицата „Междузведни войни“, което му докарва световна известност. Някои от къщите са пригодени за хотели и може да се отсяда в тях. 

Кайруан и Ел Джем

Кайруан е ислямската столица на Тунис. Градът е  почитан като четвъртият най-важен свещен град в мюсюлманския свят след Мека, Медина и Йерусалим

Кайруан  е определен и като обект на ЮНЕСКО за световно наследство.

Основната забележителност е внушителната Голяма джамия, построена преди повече от 1300 години. Тя е четвъртото по святост място за мюсюлманите в света, а за издигането й са използвани колони от по-ранни римски строежи.

Освен Кайруан, не пропускайте колизеума в Ел Джем с място за 35 000 посетители. Той е единствен по рода в Африка и достоен съперник по размери на този в Рим.

А всички наши оферти можете да разгледате на страницата с почивки в Тунис. А, ако имате нужда от съвет и допълнителна информация за дестинация Тунис, не се колебайте да ни потърсите!