Ел Нидо остров Палаван

Вашата оценка

 Ел Нидо – раят на Филипините

 

Палаван е остров във Филипинския архипелаг и заедно със съседните острови образува най-голямата и едноименна провинция в държавата. По думите на световноизвестния морски изследовател Жак-Ив Кусто именно на Палаван могат да се видят най-красивите морски пейзажи. Тук се намира едно от природните чудеса на планетата – най-дългата подводна река с дължина над 8 км, течаща в система от пещери в националния парк „Сейнт Пол“. Палаван е известен и с редките си животински видове, като палавански варан и палавански паунов фазан, морска крава (дюгон) и др. На острова могат да се посетят ферма за пеперуди, институт за крокодили и др.

Главният административен център е Пуерто Принсеса с население над 250 хил. жители. Населението на острова достига почти 1 млн. души, като особено пъстър е етническият му състав – тук живеят представители на над 85 групи с различни традиции, бит и култура.

Интересен факт е, че на Палаван са заснети части от известните серии за Джеймс Бонд, както и от филма „Ултиматумът на Борн”.

 

Ел Нидо е цял резерватен район в северната част на Палаван, в който влизат около 40 острова, както и защитени акватории. Това е наистина един от най-красивите райони не само на Филипините, но и в света. Особено величествени са отвесните варовикови скали, кораловите градини, девствените крайморски гори. До 1980 година красивото градче е било непознато място за туристите. От началото на 80-те години обаче безкрайните бели пясъчни ивици, стръмните скали, обгърнати в тюркоазено синя, кристално чиста вода се превръщат в притегателна сила за всеки откривател.

 

Всеки ден в района тръгват лодки в различни посоки с различни маршрути и туристите могат предварително да се запознаят с тях и да решат къде да отидат. А могат и да си наемат самостоятелна лодка и да открият и най-закътаните места в заливите на Ел Нидо. Маршрутите включват посещение на различни острови, време за плаж и почивка, както и разнообразни атракции, като гребане с кану.  Тук е рай и за гмуркачите. В районът на остров Палаван кораловите рифове са над 11 хил. km2, открити са над 120 вида корали и над 800 вида риби, което прави водите на острова предпочитани от хората, занимаващи се с подводен риболов и дайвинг.

 

 

Със сигурност можем да кажем, че Ел Нидо си заслужава славата на едно от най-красивите природни богатства на Азия. А вие можете да разгледате нашите оферти за почивка на Филипините, а ако не отриете вашата, можете просто да ни пишете на office@mywaytravel.bg и ние ще организираме вашата почивка в Раят на Филипините по ваш вкус!