Екскурзии в Исландия

Вашата оценка 5 от 1 глас
Индивидуална екскурзия до Исландия – „ледената земя“ на митове и легенди
Исландия
Маршрут:
София – Рейкявик – Златният кръг – Южният бряг – Националния парк Вахтнайокутъл - Синята лагуна – Рейкявик - София

Продължителност:
8 дни / 7 нощувки

Транспорт:
Самолет

Цена от: 1459 €
Програма

Екскурзия до Исландия – „ледената земя“ на митове и легенди

Индивидуална програма с рент – а – кар

7 нощувки

 

Ден 1: София - Рейкявик

Отпътуване от София за Исландия, с полет с прекачване във Виена. Кацане в Рейкявик.

Добре дошли в Исландия

След като пристигнете на международното летище Кефлавик, ще вземете колата си под наем. Рейкявик, столицата на Исландия е на 31 мили (50 километра). Черните като мастило полета от лава на полуостров Рейкянес ви посрещат в момента, в който излезете от летището. Неземни вулканични пейзажи осеят този исландски полуостров поради активния вулканизъм и геотермалните полета в района.

Изпълнен с причудливи кафенета, забавни и цветни къщи от велпапе, улично изкуство и завладяваща кулинарна култура, Рейкявик има какво да предложи на всеки. Разходете се в центъра и потърсете най-доброто кафе (местните хора приемат кафето си много сериозно), за да се стоплите за деня. Това ще ви помогне да се предпазите от студения зимен сезон. Освен това не забравяйте да посетите щанда на Baejarins Beztu, за да опитате един от най-вкусните хот-дог в света. Можете да посетите различните селища и музеи на изкуството в града, за да научите повече за богатата история на викингите в страната. Можете също така да изберете достъп до изложбата Whales of Iceland и FlyOver Iceland. Можете също така да изберете опция, вдигаща повече адреналин, като конна езда през зашеметяващи селски пейзажи, наблюдение на китове от пристанището или геотермално пътуване с хеликоптер с кацане. Можете също така да резервирате вечерен круиз за лов на северното сияние над океана.

Възможност за посещение на Perlan https://perlan.is/

Настаняване в Рейкявик в хотел Grandi by Center Hotels 4*

 

Ден 2: Полуостров Снайфелснес

Сутринта – Възможност за екскурзия Наблюдение на китове с корабче.

На втория ден от вашето пътуване ще се насочите на север към полуостров Snaefellsnes, на 85 мили (136 километра) от Рейкявик. Поради геоложкото си разнообразие, полуостровът понякога е наричан „Исландия в миниатюра“. Това красиво място стои по средата между реалността и измислицата, тъй като неговите забележителни пейзажи са обвити в митове, предания и легенди. Според книгата на Жул ВернПътуване до центъра на Земята“, Митологичният проход към центъра на Земята се намира именно в ледниковия вулкан Snaefellsjokull, който царува над целия полуостров. На южните брегове на Snaefellsnes ще ви посрещнат красивите черни пясъци на Djupalonssandur и скалните върхове Londrangar. Северноатлантическите вълни постоянно удрят тези крайбрежни места, добавяйки призрачна сцена към тяхната привлекателност. Наблизо са Хелнар и Арнарстастапи, две крайбрежни села с богата риболовна култура и история. Можете бързо да посетите тези селища, за да разгледате техните очарователни къщи и кафенета. Това също е вашият шанс да се срещнете с дружелюбни местни жители и да научите повече за тяхната култура. С напредването на пътуването ви ще видите извисяващата се планина Kirkjufell и причудливия град Stykkisholmur. Докато Kirkjufell е една от най-фотографираните планини в Исландия на 1519 фута (463 метра), Stykkisholmur е центърът на търговията и туризма на полуострова. Имате две възможности за допълнителни екскурзии днес. Първо, можете да се впуснете в спираща дъха обиколка за наблюдение на китове от Snaefellsnes. Това приключение ви позволява да видите делфини, морски птици и може би дори някои страхотни китове, като гърбати и кашалоти. Освен това можете да се подмладите в Krauma Spa в Западна Исландия. Този геотермален спа център гледа към Deildartunghver, най-течащият горещ извор в Европа. Ще прекарате нощта на полуостров Snaefellsnes. Не пропускайте да излезете тази вечер и да потърсите северното сияние.

Настаняване в Hotel Búdir

 

Ден 3: Златният кръг

На третия ден от тази зимна обиколка може да тръгнете на югоизток и ще разгледате Златния кръг, маршрут, който ви отвежда до три от най-емблематичните места в Исландия. Преди да стигнете до Златния кръг, ще пресечете района Боргарфьордур, известен със своите пещери и тунели от лава. Дори ще имате възможността да посетите един от тях - Vidgelmir. Първата дестинация от Златния кръг е националният парк Thingvellir, първият обект на световното наследство на ЮНЕСКО в Исландия континентална част. Именно тук е основан исландският парламент през 930 г. сл. Хр. Освен значителната си история, националният парк може да се похвали с богата геология, на която всеки посетител ще се наслади. Той се намира директно между северноамериканските и евразийските тектонични плочи, създавайки много уникални пейзажи като пукнатината Силфра, водопада Оксарарфос и дефилето Алманаджа. Втората точка от кръга е геотермалната зона Гейсир. Тази долина е дом на няколко гейзера, включително този, който е дал името на всички останали - Geysir. Въпреки че Geysir е неактивен тези дни, неговият съсед Strokkur изригва на всеки 5-10 минути, достигайки височини от около 66 фута (20 метра). Последното място, до което трябва да стигнете, е Gullfoss, в превод „Златен водопад“. Gullfoss е един от най-емблематичните и обичани водопади в Исландия, открит в каньона на река Hvítá в Югозападна Исландия. През зимата определени части от водопада замръзват, добавяйки повече привлекателност към тази вече красива каскада.

Настаняване в Гейсир в хотел Hotel Geysir 3* 

 

Ден 4: Под ледника Eyjafjallajokull

Продължавайки пътуването си на четвъртия ден, ще се насочите към низините и напред към Южното крайбрежие. Южното крайбрежие е един от най-посещаваните региони в Исландия поради богатството си от природни забележителности и близостта до столицата. Пътуването до южното крайбрежие на Исландия започва с разглеждане на два великолепни водопада Seljalandsfoss и Skogafoss. Тези две атракции са известни със спиращата дъха вода, която се излива от скали от 200 фута (60 метра). Те стават по-красиви през зимата, с лед и сняг, покриващи околния пейзаж. Недалеч от тези изкушения са още природни дадености на района. Ще шофирате под сенките на ледниковия вулкан Eyjafjallajokull и неговия по-голям брат, ледника Myrdalsjokull. В Myrdalsjokull можете да се разходите по глетчера. На върха на изходящия ледник на Myrdalsjokull, Solheimajokull, ще покорите дълбоки пукнатини, хребети, заснежени равнини, ледени стени и много други. Втората ви възможност е да направите обиколка с моторна шейна на ледника Myrdalsjokull. Управлението на моторна шейна е лесно, така че дори начинаещите могат да се присъединят. След някое от тези ледникови приключения ще продължите към Вик. Vik i Myrdal е малко селце, известно с близкия плаж с черен пясък, наречен Reynisfjara. Този дълъг участък от вулканичен пясък може да се похвали с живописни морски купчини и базалтови скали, непрекъснато блъскани от масивни атлантически вълни. Преди да си починете през нощта, можете да разгледате селото и да се разходите до местната църква, за да получите панорамна гледка към пейзажа. С подходящите метеорологични и небесни условия можете също да имате отлична възможност да забележите северното сияние в тази област.

Настаняване във Вик в Black Beach Suites

 

Ден 5: Към ледниковата лагуна

Петият ден от това зимно пътешествие ви отвежда по-дълбоко в отдалечените югоизточни райони на Исландия. Днес ще започнете да изследвате най-големия ледник в Европа, Vatnajokull. Преди да напуснете село Vik, можете да предприемете вълнуваща обиколка с бъги покрай черните пясъци на плажа Reynisfjara. Тя е идеална за търсачи на силни усещания, които искат незабравимо изживяване на най-известния черен бряг на Исландия. От Вик ще пътувате през черните пясъци на Скейдарарсандур, за да стигнете до природния резерват Скафтафел, който великият Ватнайокутъл обхваща от всички посоки. Skaftafell е известен с многобройните си туристически пътеки, подходящи за всички нива на умения, идеални за ледникови приключения. Ако ви харесва, можете да се присъедините към ледниковия туризъм с опитен водач за пътуване до неравния, но впечатляващ ледников пейзаж. По време на тази експедиция ще станете свидетели на сложни ледени образувания и пукнатини, потапяйки се в чистата мощ и древна история на ледника.

Ледените пещери са редки, красиви феномени, които можете да изследвате само на няколко места на Земята, като Исландия. Навлизането в ледена пещера ви позволява да зърнете сърцето на ледника. Той предлага сюрреалистично и магическо изживяване сред ослепително сини ледени образувания, приключение, което се случва веднъж в живота. След това ще минете покрай най-високия връх на Исландия Hvannadalshnjukur и ще стигнете до ледниковата лагуна Jokulsarlon. Масивните плаващи айсберги са впечатляващи, докато бавно се носят от ледника към морето, където вълните ги полират, преди да бъдат изхвърлени на брега. Въпреки че можете да започнете да изследвате лагуната, ще имате повече време да видите дълбокото езеро на следващия ден. След това можете да продължите да шофирате малко по-нататък до мястото за настаняване в Югоизточна Исландия, за да се подготвите за утрешното приключение. Ако небето е ясно, можете да търсите полярното сияние. Вълшебните светлини са още по-добри за възхищение, когато блестят отражението си в морето.

Настаняване в Fosshotel Glacier Lagoon 3*

 

Ден 6: Ледени пещери и други чудеса

Започнете шестия ден с посещение на ледниковата лагуна Jokulsarlon, известна с хилядите си айсберги. Ледникът се топи от един от изходните ледници на Ватнайокул, постоянно запълвайки лагуната и я прави дълбока до 656 фута (200 метра). Можете да направите обиколка с лодка-амфибия сред айсбергите, за да се докоснете до това красиво място. Тези айсберги се отличават с различни размери и цветове, от малки колкото дланта на ръката ви до големи като сгради. На юг от Йокулсарлон има дълъг плаж, където някои ледени парчета попадат, преди да се стопят на слънцето. Парчетата лед, блестящи като кристали на фона на плажа с черен пясък, са причината, поради която тази атракция получава името си - Diamond beach. Ако сте тук от октомври до март, имате възможност да посетите и великолепна синя ледена пещера, естествено образувана в ледника Ватнайокул. Можете да се присъедините към обиколка със супер джип и да се отправите високо към пещерата, скрита дълбоко в ледената шапка.

Ледените пещери са празни подземни речни тунели, които замръзват, така че са достъпни само през зимата, когато реките от летни стопени води са се оттекли.

Настаняване в Fosshotel Glacier Lagoon 3*

 

Ден 7: Рейкявик

Днес ще се отправите към Рейкявик.

По път към столицата можете да посетите Синята лагуна, която е спа център, световно известен със своите лечебни води, ярки лазурни цветове и луксозни процедури. Намира се в средата на покрито с мъх поле от лава, което му придава неземна атмосфера. На връщане към града може да видите северното сияние, преди да се оттеглите за нощта в уютната си квартира. Исландия е едно от най-добрите места да видите тези полярни светлини, така че се възползвайте от тази възможност.

Ако все още не сте изморени и сте готови за вечерно приключение, разходете се в центъра, за да разгледате оживените улици на исландската столица. В близост до хотела има ресторанти и очарователни кафенета, където можете да получите чаша горещ шоколад или местни ястия като пушено агнешко.

Настаняване в Рейкявик в хотел Grandi by Center Hotels 4*

 

Ден 8: Рейкявик - София

Днес е краят на вашето приключение и е време за обратен полет до България.

 

КРАЙ НА ПРОГРАМАТА

 

Пакетни цени при двама пътуващи

Цена на човек

1459 евро / 2854 лева

 

Цената включва:

ü  Самолетни билети София – Рейкявик – София

ü  2 нощувки със закуски в Рейкявик в хотел Grandi by Center Hotels 4* 

ü  1 нощувка със закуска в Гейсир в хотел Hotel Geysir 3*

ü  1 нощувка без закуска във Вик в Black Beach Suites

ü  2 нощувки със закуски в Fosshotel Glacier Lagoon 3*

ü  1 нощувка без закуска в Hotel Búdir

ü  Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро

 

Цената не включва:

ü  Рент – а – кар

ü  Допълнителни дейности и екскурзии, упоменати в програмата

ü  Застраховка Отмяна на пътуване – около 5% от общата стойност