Пътешествие до "Покрива на света"- езерото Мансаровар

Вашата оценка 5 от 1 глас
Пътешествие до "Покрива на света"- езерото Мансаровар
Непал
Маршрут:
София - Катманду - Ласа - Шигатце - Сага - Мансаровар

Продължителност:
13 дни / 11 нощувки

Транспорт:
Самолет

Програма

Ден 1 Полет от София

Отпътуване от София с полет на Турски авиолинии до Катманду.

Ден 2: Пристигане в Катманду

Посрещане при пристигането Ви на летище Tribhuvan International Airport и трансфер до хотела. Следва разглеждане на част от забележителностите на Катманду: площад Дурбар, ступата Сваямбунат и площад Дурбар в Патан

Катманду, най-големият град в Непал, е политическа и културна столица на страната. Подобно на всеки голям град, Катманду се разраства през последното десетилетие, но въпреки шума и суетата, типични за всяка столица, хората в него са изключително дружелюбни така, както са били винаги. Запазвайки древните си традиции, Катманду е благословен от жива богиня и е обогатен от безкрайни церемониални процесии и събития, които поемат по улиците от време на време с множество преданоотдадени, търсещи благословии хора. Тези религиозни празници са забулени в легенди и са инстересен спектакъл с колесници и маскирани танцьори, често обсебени от духовете на божествата.

Ступата Сваямбунат, известна също като Храмът на маймуните, е включена в списъка за световно културно наследство на UNESCO. Тя почива на хълм на 3 километра в посока западния край на Катманду и е една от най-важните и най-свещени будистки храмове на Непал. Легендата разказва, че преди 2000 години, когато долината на Катманду е била езеро, в центъра на езерото се е растял едно самотно лотосово цвете. Когато Saint Manjushree,  бодхисатва с един удар на меча си разцепва планината и водата от езерото изтича, лотусът попада на върха на хълма и магически се превръща в ступа. Така Сваямбунат е извстна още като самосъздалата се ступа. 

Патан, известен също като Лалитпур, градът на занаятчиите е раят на изящните изкуства и един от трите гада в долината Катманду. Разположен на 5 мили югоизточно от град Катманду, Патан е известен най-вече с богатото си културно наследство. Градът запазва голяма част от старото си очарование със своите тесни улички, тухлени къщи и множество добре запазени хиндуистки храмове, будистки манастири и паметници. Както и в Катманду, хиндуизмът и будизмът са съществували тук от векове заедно, повлиявайки се взаимно, а религиозната хармония е изключителна. 

Хранене: закуска и вечеря

Нощувка в Hotel Shambala 4*

Ден 3: В Катманду

След закуска посещение на площад Дурбар Бактапур, храма Пашупатинат и ступата Буданат.

Бактапур: Разположен на хълм на височина от 1 401 метра, Bhaktapur или Bhadgaon, буквално "градът на поклонниците" е основна туристическа дестинация, която отвежда посетителите обратно във времето. Бактапур се намира на 12 километра източно от град Катманду на магистрала Arniko, която води до китайската граница. Бхактапур все още е недокоснат от бързата урбанизация и е успял да запази  покритите с керамични плочки улици, очарователни къщи от червени тухли и начин на живот, който датира от средновековието. Този древен град е известен също с керамичните изделия и дърворезбата, които могат да се видят съответно на площадите и прозорците.

Великолепният храм на Пашупатинат със своята удивителна архитектура е разположен на брега на свещената река Багмати. Храмът, построен в стил пагода, има позлатен покрив и богато инкрустирани сребърни врати. Храмът е символ на вярата, региона, културата и традицията. Посветен на хиндуиския Бог на унищожението, Бог Шива, този храм се счита за най-свещеният храм на всички храмове на Бог Шива. В богато орнаментираната пагода се помещава свещеният лингa или фалически символ на Бог Шива. Той е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Буданат Ступа е една от най-впечатляващите забележителности на Катманду и е център на тибетския будизъм. Ступата е изградена върху масивна платформа с три нива в стил мандала и е с височина 36 метра. Основата на ступата е украсена със 108 малки изображения на Dhyani Amitabha Buddha и вградени молитвени колела. Хиляди поклонници обикалят ступата по посока на часовниковата стрелка всеки ден, завъртайки молитвените колела. Казва се, че всяко завъртане на молитвено колело се равнява на изричането на мантрата, записана на него. Древната ступа е една от най-големите в света. Тя е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Хранене: закуска и вечеря

Нощувка в хотел Shambala 4* 

Ден 4: Полет до Ласа и настаняване в хотела

Ласа, което означаваЗемята на боговетее сърцето и душата на Тибет. Това е град на чудесата, столицата на Тибетския автономен регион в Китай. Градът се намира в долината до река Лхаса и в него са разположени много културно значими тибетски будистки религиозни обекти. В продължение на столетия този свещен град привлича туристи от цял свят, привлечени от красива природа, културно наследство и неговият мистицизма завладява посетителите му

Храна: закуска и вечеря

Нощувка в Kyichu Hotel

Ден 5: Целодневно разглеждане на забележителностите в Ласа

Дворецът Потала, главната резиденция на Далай Лама от 7-ми век, е привличал пътуващите от векове. Той е символ на тибетския будизъм и неговата роля в традиционното управление на Тибет. Това е архитектурен шедьовър, построен в колосалния монашески стил на Централен Тибет през 7-ти век и реконструиран в средата на 17 век. Самите тибетци рядко говорят за свещеното място като "Потала", а по-скоро за "връх Потала" ("Tse Potala") или обикновено за "Върхът".

Джокханг означаваДомът на Богна тибетски, намира се в центъра на стария град Ласа и е най-стария и най-почитан духовен център в Тибет. Построен през 647 година от Songtsen Gampo, неговата история е на повече от 1300 години. Бил е построен от майстори от Тибет, Китай и Непал и поради това се отличава с интригуваща смесица от архитектурни стилове. 

Построен 100 години след двореца Потала, Норбулинка означаваСкъпоценен паркна тибетски и се намира в западното предградие на град Лхаса, на брега на река Кийчу, на около един километър югозападно от двореца Потала. Това е най-големия изкуствено създаден парк в Тибет. Той е изграден от Седмия Далай Лама през 1755 година и става лятна резиденция на Осмия Далай Лама. В парка има изобилие от параклиси, градини, фонтани и басейни, както и разнообразие от красиви цветя и дървета. Норбулинка отразява етническите и религиозни черти на тибетския народ, но също така и въплъщава архитектурния стил от вътрешността на Китай. Той е с голяма културна стойност и е включен в списъка на ЮНЕСКО като обект на световното културно наследство през 2001 г. като продължение на двореца Потала. 

Улица Баркор се намира в центъра на Ласа и преминава край храма Джоканг. Улицата е стара колкото самия храм и е част от свещена религиозна обиколка. Обиколката обхваща Източната, Западната, Северната и Южната улици. Баркор е съхранила атмосферата на стара Ласа с нейните типични къщи, окичени с флагове улици. Поклонниците правят свещената обиколка кора по посока на часовниковата стрелка около храма Джоканг, отдавайки почит на Шакямуни. Всеки ден стотици будистки поклонници идват от всяка част на Тибет и от Китай, за да направят обиколката по улица Баркхор. Някои просто се разхождат, а някои се придвижват покланяйки се с цялото тяло /лягайки/ на земята, отдавайки почит на Шакямуни до късно вечерта. Баркор ще ви позволи сами да изпитате религиозния плам на Тибет.  

Хранене: закуска и вечеря

Нощувка в Kyichu Hotel  3*

 
Ден
 6: Пътуване от Ласа до Шигатце. Настаняване в хотела

Сутринта се тръгва за Шигатце. Шигатзе е вторият по големина град в ТибетПосещение на манастира  Ташилунпо, един от шестте големи манастира от школата Гелугпа (или сектата Жълтите шапки) е построен през 1447 година и е седалище на Панчен Лама.

Надм. височина: 3,840m

Разстояние: 270 km

Пътуване: 4 до 5 часа

Хранене: закуска, обяд и вечеря

Нощувка в хотела в Шигатце

Ден 7: Пътуване от Шигатце до Сага

Днес пътувате от Шигатце до Сага, преминавайки покрай езерата по високите плата, палатките на пастирите..

Надм. височина: 4300 m

Разстояние: 450 km

Пътуване : 7 часа

Хранене: закуска, обяд и вечеря

Нощувка в хотела в Сага

Ден 8: Пътуване от Сага до езерото Мансаровар

След закуска отпътувате за езерото Мансаровар през Dongba, Prayang и Mayum La Pass (5200 m) и пристигане в Hor Quo (4560 m). От Hor Quo тръгвате за парикарма (ритуална обиколка) около езерото Мансаровар с кола и пристигате в Chu Gompa за нощувкаДнес е денят, в който за пръв път ще видите свещената планина Кайлас и свещеното езеро Мансаровар.

Надм. височина: 4540 m

Разстояние: 450 km

Пътуване: 7-8 часа

Хранене: закуска, обяд и вечеря

Нощувка в къща за гости в Мансаровар
Ден 9:
Пътуване обратно към Сага

Хранене: закуска, обяд и вечеря

Нощувка в къща за гости в Сага


Ден 10:
Пътуване от Сага до Шигатце

Хранене: закуска, обяд и вечеря

Нощувка в хотела в Шигатце


Ден 11:
Пътуване от Шигатце до Ласа

Хранене: закуска, обяд и вечеря

Нощувка в хотел Kyichu Hotel 3*


Ден 12:
Обратен полет до Катманду

Хранене: закуска и вечеря

Нощувка в Hotel Shambala 4*

 

Ден 13: Полет към Дома

Хранене: закуска

 

Цената включва:

Ø  Самолетен билет София – Истанбул – Катманду – Истанбул – София

Ø  Самолетен билет Катманду – Ласа - Катманду

Ø  Посрещане и съдействие от наш представител на летището

Ø  Всички необходими трансфери при пристигане и отпътуване съобразно програмата

Ø  3 нощувки в Катманду в Hotel Shambala в двойна стая със закуска и вечеря

Ø  1 допълнителна закуска в Катманду

Ø  Настаняване в Ласа в Kyichu Hotel 3*

Ø Най-доброто налично настаняване в Шигатце в хотел със закуска, обяд и вечеря в нормални подбрани ресторнти

Ø В останалата част на Тибет настаняване със закуска, обяд и вечеря в къщи за гости на база Разглеждане на забележителности съобразно програмата в климатизирано превозно средство в Катманду и Ласа

Ø  Местен водач на английски език през цялото пътуване

Ø  Входни такси за забележителностите включени в програмата

Ø  Такса за издаване на разрешително за Тибет

Ø  Медицинска застраховка с Асистънс – с покритие 10 000 евро

Цената не включва:

Ø  Виза за Непал – 25 USD (заплаща се на място)

Ø  Виза за Китай - 110 USD  (заплаща се предварително)

Ø  Лични разходи като телефонни разговори, бакшиши, покупки, студени напитки и др.

Ø  Всякакви допълнителни услуги като ползване на кола /нощувки /разглеждане на забележителности невключени в програмата

Ø  Разходи за евакуация

Ø  Допълнителни разходи като допълнителни нощувки, здравословни нераположения, разходи, дължащи се на непредвидени причини, като блокиране на пътя поради свлачище, тежък снеговалеж, стачки, отмяна на полет и др.

Ø  Такса за отделяне от груповата виза, транспортни разходи, разходи за хотел / къща за гости, включително храна, в случай на по-ранно връщане в Лхаса (отделно от групата)

Ø  Услуги, не споменати като включени в цената

Ø  Застраховка „Отмяна на Пътуване“ – поискайте оферта от нашите консултанти в офиса

Важно:

Ø  Цената е валидна при група от 5 до 9 туриста

Ø  Пътуването е индивидуално. Не пътува водач от България, освен ако това не бъде изрично пожелано и допълнително калкулирано.

Ø  Цената на пътуването е изчислена при курс на долара 1 USD = 1.60 лв. В случай на промяна с повече от 2%, Туроператорът си запазва правото да преизчисли цената

Ø Цените на самолетните билети, включени в програмата, подлежат на препотвърждаване преди издаване

Ø  Периодът на пътуване е по избор на туристите. Най-подходящото време е между май и септември 

Необходими документи и начини на плащане:

Ø  Задграничен паспорт с валидност 6 месеца напред

Ø  При резервация се заплащат 50 % от общата цена

Ø  Доплащане до 70 % се извършва до 45 дни преди началото на тура.

Ø  Пълно плащане до 30 дни преди заминаване

Анулационни срокове:

Ø  До 90 дни преди пътуването, без неустойка

Ø  От 90 до 60 дни преди пътуването – 30 % от общата цена

Ø  От 60 до 45 дни преди пътуването – 50 % от общата цена

Ø  От 45 до 30 дни – 70 %  от общата цена

Ø  До 30 дни преди пътуването – 100 % от общата цена

Ø  В случай на вече издадени самолетни билети, сумата по тях не се възстановява