Екскузрии и Узбекистан и Таджикистан

Вашата оценка 5 от 2 гласа
Узбекистан

 Узбекистан

Когато  споменете Узбекистан, в съзнанието ви неизбежно изникват образите на Древна Персия - владетели, яхали врани коне, принцеси облещени в пищни рокли и обсипани в скъпоценни камъни и могъщи магьосници.

Днес Узбекистан е забележителна страна, която се слави с прелестната си ислямска архитектура от изящни тюркоазени куполи на минарета и медресета (религиозни колежи), джамии, мавзолеи, крепости и дворци.

Разположена в Централна Азия, страната има много дълга история, а на територията и са живели племена от различен произход, всеки оставяйки своя почерк.  Освен динамично и древно минало, Узбекистан притежава интересно културно наследство, както и стратегическо местоположение. 

В Узбекистан има няколко места, които заслужават вниманието на всеки посетител със своето минало, интересната си история и множеството паметници на архитектурата.

Столицата Ташкент е модерен град с широки булеварди, големи зелени площи и малка стара част – свидетел на миналото величие на града. Ташкент е град с вековна история – за първи път е споменат в хрониките на Източните народи около 2 век пр. Хр. Днес е един от най-големите административни, индустриални и културни центрове в Централна Азия.

Самарканд е вторият по големина град в страната и един от най-старите градове в света, основан около 700г. преди Христа. Като част от някогашния Път на коприната,  Самарканд е бил един от най-великите градове. Местоположението му е донесло много богатства, а в днешни времена се слави с голям брой културни и архитектурни паметници, които му носят място сред световното историческо наследство на ЮНЕСКО. Заслужава си да посетите красивият площад "Рагиста", който смайва всеки с размерите си и изящната архитектура. Градът на мъртвите- коплекс от мавзолеи и некропола Шахи Зинда, в превод "Живият цар".

Следваща важна точка по историческия път на коприната е също толкова древния град Бухара. Столица на Бухарското Ханство, едно от трите узбекски ханства. Историческа държава просъществувала в периода 1500 г – 1920г.

Днес той е един от най-големите градове в Узбекистан и има какво да предложи на своите гости. Най-старата забележителност в този град е минарето Калян, което се извисява над всички джамии и минарета в града. Точно това била и причината, то да не бъде разрушено от Чингиз Хан, по време на неговите завоевания по тези земи.

В Бухара може да се наблюдават демонстрации на производство на коприна.

Продължавайки напред на пътя ви застава град Хива. В него ще откриете архитектурният комплекс Ичан – Кала, събрал в себе си около 50 исторически паметника и над 250 старинни къщи.

Узбекистан е интересен и със своята природа. Пътят между Хива и Бухара минава през пустинята Къзълкум и отново следва древния маршрут на коприната.  Това е 11-тата по големина пустиня в света, коятос е намира между реките Амударя и Срдаря. 

Портите на Ада не е природен феномен. Името е дадено от група геолози, по време на чиято работа се натъкват на подземна кухина, пълна с газ, с диаметър 60 м. и дълбочина 20 м. Тогава те решили да запалят огън, който очаквали да гори около 3-4 дена и после всичко да приключи. Този огън гори и до днес, сякаш за да напомня за силата на природата и нищожността на човека пред нея. 

Дори и да не сте запален пътешественик, Узбекистан непременно ще ви развълнува и провокира. Това е различна дестинация, караща ви да осъзнаете, колко силна е всъщност природата и колко ценна е историята.

Ние сме готови да ви разходим по Пътя на Коприната из Узбекистан. Достатъчно е само да поискате!