Екскурзии в Япония и Южна Корея

Вашата оценка 5 от 1 глас

 

Забележителности в Япония

 

Япония е страна на контрастите. Там се намират едни от най-модерните градове в света, които са пълни с бизнесмени в тъмни костюми, млади хора, облечени в съвременен стил, влакове стрели (едни от най-бързите в света), свързващи отделните населени места.

Но Япония е и страна на традиции и непреходна красота. По улиците на Киото може да срещнете гейша, облечена в кимоно, а из цялата страна са разпръснати древни храмове и култура, която ще ви върне хилядолетия назад във времето.

Ако сте пътешественици, които искат да се гмурнат в цялата културна прелест на Япония, в следващите редове ще ви разкажем за най-интересните места в Япония, които всеки себеуважаващ се турист, трябва да посети.

 

Столицата на Япония Токио – една невероятна смесица от традиционен и модерен градски живот, е най-популярната туристическа дестинация в страната. Градът е основан през 1603г. Старото му име е Йедо. В буквален превод името Токио означава "Източна столица". Токио е зашеметяващ град, един от най-развитите в света. Най-скъпият търговско-развлекателен квартал на Токио е Гинза. Това е името на първата алея за пазаруване в Япония. Тя също се намира в столицата и днес целият район около булеварда се оказва най-големият развлекателен квартал в страната.

 

Храмът Сенсоджи е сред най-емблематичните исторически забележителности в района и се посещава от близо 30 млн. души годишно. Храмът датира от 7-ми век и е построен е в чест на Буда Канон. Всъщност този будистки храм, както и всичко останало в околността му, също бива разрушен след въздушните нападения над Токио през 1945 г. и сегашният му вид е в резултат на цялостна реконструкция по модел на първоначалната сграда. В храма върху дървени плочки, на родния си език, хиляди хора пишат желанията си за по-добър живот. Входът му е типично японски с двата огромни червени фенери, изписани с йероглифи и символизиращи изгряващото слънце.

В самото сърце на Токио се намира Императорският дворец, който е дом на императорското семейство.

В Токио може да опитате традиционната кухня в много заведения, но има и ресторанти, които предлагат италиански, китайски, френски и други блюда. Суши ресторантите пък са в изобилие край известния рибен пазар Цукиджи.

 

Одайба е най-големият изкуствен остров в Токийския залив. Там можете да разгледате сградата на Fuji TV, откъдето може да се види целият залив, умаления вариант на статуята на свободата, мол „Venus Fort“, отвътре изглеждащ като европейски град от 18 в. и Музея за съвременна наука.
В края на 1990-те години, районът се превръща в един от най-любимите сред хората в Токио  за отдих и туризъм. Тук се намират много  хотели и търговски центрове. След това, няколко големи компании, включително и Fuji Television , преместени в Odaiba седалището им, и железницата е открит през 2002 г. линията Rinkai . Четири години по-късно, жп Yurikamome започна да ходи да ТОЙОСУ станция метростанция.

 

Киото въплъщава всички представи, които хората имат, когато стане дума за японска култура – вековни храмове, чайни, гейши, дворци, градини и т.н.
Киото е считан за културната столица на Япония. По време на Втората световна война цялата страна е бомбардирана. Киото – със своите 1600 будистки храмове, 400 шинтоистки параклиси, дворци, градини и уникална архитектура, остава непокътнат и е един от най-запазените градове в страната. Именно в Киото са възникнали и усъвършенствани много от аспектите на изтънчения естетически вкус на Япония. Неговите плодове могат да се видят в Националния музей на Киото, или в Музея на традиционните занаяти. Но най-голямата си слава Киото дължи на своите сгради и прилежащите им пространства. Сред най-известните от тях е Златният павилион, „Кинкаку-джи“ – триетажна пагода, покрита с позлата. Първоначално е построен от един шогун през 1397 г., като след неговата смърт се превръща в храм. Всъщност павилионът, който виждаме днес, е точно копие, издигнато след 1955 г., когато пожар унищожава неговия предшественик – такава е съдбата на немалко исторически сгради от Киото, чиито основни градивни материали са дървото и хартията.

Квартал Гион в Киото е с интересна история, особено развитието му след XVII век. Тогава става възможно създаването на онези особени места за пиене на чай, където гостите могат да бъдат забавлявани. Същите тези потайни места след залез слънце се превръщат в тайни нощни клубове. Днес Гион е мястото, където атмосферата на отминалите години е най-добре запазена.

 

Осака е един от трите най-големите градове в Япония след Токио и Йокохама, с население от 2.5.млн души. Със своята над 1400 годишна история,  днес Осака е съвременен бизнесцентър, където се намират централите на няколко големи международни компании.

Историци твърдят, че будизмът бързо си поправя път в Япония именно чрез Осака, който първи посреща будистките поклонници. Успоредно с разпространяването на новата религия, тогавашният японски владетел Шотоку, който едва шестнадесет годишен успява да наложи будистката вяра, през 593 година построява в Осака първия религиозен храм Шитеножи. Той се счита за най-древния будистки храм в страната. В свещеното място се намира и прекрасно езеро, обитавано само от костенурки, които символизират будисткия рай.

Нара е първата столица на Япония – дори преди Киото – в периода от 720 г. до 784 г. Градът е известен като люлката на японската култура. Заради своята значимост той е вторият обект в Япония, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Древният град е бил построен по модел на тогаващната столица на Китай Чан Ан. Храмовете на Нара запазват влиянието си дори и след преместването на столицата в Хеян-Кио, така Нара остава известна като Нанто - южната столица, защото новата е на север. Сред забележителностите в града са 6 будистки храма, един шинтоистки, императорският дворец Хейджо, гората Касугама, паркът Нара и доста други. В Нара се намира и най-старият древен храм в света Хорюдзи.

Особено внимание заслужава Тодайджи. Храмът" Тодайджи ", известен със своя" Daibutsu-san "или" Великият Буда ", е представителен храм в Нара, с внушителен външен вид на най-голямата дървена конструкция в света. Теглото на статуята е близо 500 тона. 

 

Приветстван като богиня, почитан като свещена планина и национален символ, 3776-метровият Фуджи е най-високият връх в Япония. Идеално симетричен вулканичен конус, който е омагьосващ, когато не е потънал в облаци и е особено красив, когато се отразява върху спокойната като огледало повърхност на езерото Ашино. Прочут в цял свят, спящият вулкан винаги е привличал силно японците, които са убедени, че посрещането на горайко (изгрева) на върха е едно от най-вълнуващите преживявания сред природата.
Името Фуджи означава „огън“ на езика на айните, а в курортната област Хаконе, в рамките на националния парк „Връх Фуджи“, може да бъде наблюдавана силна вулканична активност от една въжена линия, която преминава над Долината на големия кипеж (или Оджигоку, Големият ад) и нейната клисура със серни изпарения. Обществени бани ползват изгарящо горещите, богати на минерали онсен (топли извори, каквито има в изобилие из Япония) и обещават да излекуват всичко от стрес и ревматизъм до мускулна треска от изкачването на планината.

Haй-ĸoнcyмиpaнaтa нaпитĸa в cтpaнaтa e зeлeният чaй, ĸoйтo изигpaвa изĸлючитeлнo вaжнa poля в тpaдициoннaтa япoнcĸa ĸyлтypa. Mecтнитe дopи гo пpиeмaт и пoд фopмaтa нa пpax. Bлюбвaт ce в нaпитĸaтa пpeди 1300 гoдини, ĸoгaтo зa пъpви път пpиcтигa oт Kитaй. Heизбeжнo e aĸo пoceтитe Япoния дa нe изпиeтe чaшa чaй, нaй-дoбpe e дa нaпpaвитe тoвa в чaeнaтa гpaдинa пoд Фуджи.

 

Eднo oт нaй-мaгичecĸитe мecтeнцa в cвeтa e пeeщaтa бaмбyĸoвa гopa Caгaнo, paзпoлoжeнa в Apaшиямa. Koгaтo вятъpът cи пpoпpaвя път пpeз бaмбyĸa, ce cъздaвa yниĸaлнa ĸoмбинaция oт звyци. Гopaтa ce пpocтиpa нa 16 ĸвaдpaтни ĸилoмeтpa.

 

Окинава са група острови, разположени южно от Япония. Те се смятат за японския еквивалент на американските Хавайски острови. Островите имат уникална местна култура и са популярни със субтропичния си климат, красивите плажове и едни от най-добрите места за гмуркане в света. Много проучвания показват, че в префектурата Окинава живеят най-много столетници и суперстолетници – хора над 107 годишна възраст.

Япония е дом на някои от най-добрите туристически атракции в света. Топлият прием, който посетителите получават от местните жители, е само лек привкус от прекрасното изживяване, което може да се очаква. Културните атракции в страната трябва без съмнение да са начело в списъка ви с места, които да посетите. Богатите традиции на островната държава, датират още от древността и са фундаментални за успеха й на една от най-посещаваните туристически дестинации. 

За да улесним избора ви на програма или за да изготвим индивидуална оферта за вас, потърсете ни на 00359 877 995 633 или на мейл office@mywaytravel.bg

Япония е олицетворение на изящна, столетна култура, бързо развиващи се технологии, а екскурзия до Япония винаги е добър избор за всички пътешественици.

 

Забележителности в Южна Корея

 

Южна Корея е една мечтана дестинация за пътуване за мнозина, една абсолютно фантастична култура, страна на контрасти, в която съвременните технологии и древните източни традиции хармонично се съчетават в нещо съвсем уникално от само себе си. Всяко пътуване до тази невероятна страна разкрива безброй нови неща и може да ви удивлява.

Южна Корея е разположение Източна Азия, заемаща южната половина на Корейския полуостров или 100 210 km² от площта му. На север граничи с Корейската Народнодемократична Република (КНДР), а по море е заобиколена от Китайската народна република на запад и север, Япония на изток и Тайван на юг. Територията ѝ е предимно планинска.
Страната е урбанизирана на 92%, половината от населението живее в Сеулския национален столичен район във високи жилищни блокове. Южна Корея се отличава с голяма гъстота на населението – 487 души на квадратен километър, което е 10 пъти повече от средната за света. Южна Корея е една от най-хомогенните в етнически аспект държави в света, като над 99% от жителите ѝ са етнически корейци. Корейците наричат своето общество
단일 민족 국가 (Dan-il minjok guk ga), или „еднорасовото общество“.

 

Столицата Сеул е глобален град с четвъртата най-развита икономика и седмият най-екологичен град в света. Това е най-големият град в страната и нейн главен промишлен център. Според преброяването от 2005 г., градът е с население от 9,8 милиона жители. Сеулският столичен район има общо население от 24,5 млн. жители, което го прави вторият най-голям столичен район в света и най-гъсто населеният град в ОИСР. Той се нарежда на 10-то място в света по брой на населението.

Когато говорим за Южна Корея, няма как да не споменем Сеулската Кула.  Официално YTN Seoul Tower и известна като Кулата Намсан или Кулата Сеул, е кула за комуникации и наблюдение, разположена на планината Намсан в централен Сеул, Южна Корея. На 236 метра той е втората по височина в Сеул. От горе можете да се насладите на прекрасна панорамна гледка над Сеул. Кулата е изключително посещавана, както от чужденци, така и от местни. В кулата има магазин за сувенири, както и места за хапване.

Сеул няма да ви остави време за губене, затова ако сте от привържениците на подаръците за вкъщи, то непременно посетете Myeongdong. Това е перфектното място за пазар на всякакви сувенири, дрехи и др. През 2011 г., 2012 г. и 2013 г. Myeong-dong е обявен за девета най-скъпа търговска улица в света. Районът е известен със своите два исторически значими обекта, а именно катедралата Myeongdong и театър Myeongdong Nanta.

 

Остров Чеджу  е най-големият остров в Корея и отдавна е любимата дестинация в страната за почивка благодарение на красивите си плажове, буйни селски и морски хотели, предназначени за почивка и релакс. Островът е много популярен и сред младоженците. Той пленява със своята разнообразна природа. Тук се намират Национален парк, водопади, пещери и дори вулканът Hallasan. Остров Чеджу ще ви очарова с прекрасни гледки. Тук океанът се вижда от всякъде, така че не пропускайте да се разходите по някои от прекрасните плажове и да зърнете цветните корали.

 

Пусан е град в югоизточната част на Република Корея. Намира се на 70 км на юг от град Улсан. Има население около 3,5 милиона души. Той е сред главните пристанищни градове на Корейския пролив. Там се намира и най-големият рибен пазар. Има на най-големия плаж и най-дългата река в Корея. Това е най-големият пристанищен град в Южна Корея и петият най-натоварените товарни морски пристанища в света. Градът е разположен на югоизточния част на Корейския полуостров. Най-гъсто застроените райони на града са разположени между редица от тесни долини между река Накдонг и река Суйонг, както планини, разделящи някои от областите. Административно, той е определен като метрополисен град. „Busan Metropolitan Area“ е разделена на 15 основни административни области и един окръг.

През 1951 година на територията на град Пусан има почти половин милион бежанци. Те живеят в района „Гамчеон”. В наши дни мястото е превърнато в красиво селище.

Със стръмните си хълмове, усукани улички, спиращи дъха гледки, вкусна храна и безброй възможности да си направиш уникални снимки, селището се превръща в задължителна дестинация, ако посещавате Пусан.

Южна Корея е мечтана дестинация за много пътешественици, завладяващо и гостоприемно място, където напълно индустриализираната, високо-технологична нация е съхранила вековните традиции на древна Азия. 

Макар и на другия края на Земята, Южна Корея ще ви заинтригува още от първите дни на вашата екскурзия. Не подценявайте тази скрита култура и планирайте пътуването си до Южна Корея с нас!