Почивки и Екскурзии в Йордания и Израел

Вашата оценка 5 от 3 гласа

 Йордания

Екскурзия в Йордания - Петра, Пустинята Вади Рум, Акаба, Мъртво Море Джераш и др. - посетете чудесата на Йордания с My Way Travel.

Йордания е от онези държави, на картата на света, които зад малката си територия, крият невъобразимо много интересни и мистериозни кътчета, които определено няма да ви оставят да скучаете. Сега ще си направим въображаема разходка  до някои от задължителните  места, а ако ви хареса, ни потърсете на office@mywaytravel.bg, за да организираме Вашето истинско пътуване до Йордания.

Петра – едно от седемте чудеса на света е нещо като визитна картичка на Йордания. За да стигнете до съкровищницата на древния небатийски град, трябва да минете през прохода Сик (Siq). Изваян в дълбоките червени скали, по него все още личат следите от коне, които са препускали по каменните пътища.

Пристигането в Петра пеша или на гърба на магаре (предлага се безплатно в комплекса) само по себе си е приключение. Гледката, която се разкрива пред вас, когато застанете пред вратите на Съкровищницата в Петра, ще ви остави без думи. Запазени са храмове, гробници, жилища, амфитеатър, и разбира се съкровищницата, украсена с римски колони. Особено интересни са резервоарите, каналите и дренажите, благодарение на които жителите на Петра са имали вода. Градът е бил изключително важен търговски център, като първите следи, че тук са живели хора са още преди 1000 г пр.Хр.

Няма спор, че Петра е задължително да бъде видяна, щом веднъж стъпите в Йордания, а и е добро начало за едно вълнуващо приключение.

Пустинята Вади Рум – със своите червени пясъци и скални образувания, често е оприличавана на червената планета Марс, което я прави декор на редица филмови продукции.  Разположена е на около 2 часа път от Петра като се смята, че голяма част от камъкът използван за строежа на древния град, идва именно от Вади Рум. Тук човекът не е успял да се намеси по разрушителен начин, да строи и променя по свой вкус. Пустинята Вади Рум освен със своя червен цвят се отличава и с безброй скални възвишения, някои дори достигат до височина над 2000 м. Това я прави интересна и предизвикателна и за катерачите. По много от образуванията са открити скални рисунки на повече от 4000г. Най-известните забележителности в Червената пустиня са Седемте стълба на мъдростта и скалният мост Бурда. Джип сафарито във Вади Рум е преживяване, което задължително трябва да включите в списъка си. А, ако се осмелите да слезете и да повървите пеша из този марсиански пейзаж или да нощувате в палатка под звездното небе на пустинята, ще успеете наистина да се потопите в атмосферата на Йордания.

Река Йордан и Бетания

Разположена на брега на река Йордан, Бетания е свещено място за Християнството. Тук Йоан Кръстител потапя Исус във водата и го кръщава. Запазена е малка църква, в която се смята, че е служил светецът, а наблизо може да се посети и пещерата, в която е живял. Всеки който посети Бетания измива лицето и ръцете си със свещената вода от река Йордан. Бетания и планината Небо са двете места, които задължително трябва да посетите, за да станете хаджия.

Планината Небо е свещена за християни, мюсюлмани и евреи. Според текстовете в Библията това е мястото, на което Мойсей се изкачва и Бог му показва обетованата земя. От тук наистина се разкрива невероятна панорама, а при ясно време погледът ви може да стигне дори до Йерихон и Йерусалим. Преданията и легендите, свързани с мястото са безброй. Вярва се също, че тук е погребан пророка Мойсей или Муса в исляма.

Мъртво море 

Мъртво море всъщност е езеро, разположено на границите между Израел, Палестина и Йордания. Дълго е около 67 км и широко 18 км, а най-дълбоката му точка е на 400 м. Нарича се Мъртво море, тъй като е най-соленият водоем на Земята, солеността достига 340-350 промила. Разположено е на 430 м под морското равнище и спада с около 1 м за година предимно заради добиването на лечебна сол и отклоняването на водите на река Йордан, която се влива в морето. Точно заради съдържанието на сол, водите му са лечебни. В тях има също съставки, които успяват да преборят всякакви кожни заболявания. Дори такива, които са смятани за нелечими. По крайбрежието са разположени хотелски комплекси и клиника, в която прииждат хора от цял свят. Заради високата соленост на водата, няма как да потънете, можете просто да се изтегнете на водата и да лежите спокойно, докато четете книга или вестник.

Мадаба – приказният град на мозайките. Разположен едва на 30 км от столицата Аман, градът е известен със запазените си мозайки от римско и  византийско време. Най-голяма впечатление прави мозайката на пода в църквата Свети Георги. Тя изобразява карта на свещените за Християнството места. Изградена е от около 2 милиона разноцветни камъчета. Смята се, че целият й размер е бил 6 на 15,6 метра. Днес може да се види само около ¼ от нея, но пак впечатлява прецизността и търпението, с което са изобразени поля, гори, равнини, реки и храмове

Аман 

Разположен в северна Йордания, с население малко над 4 млн. души, Аман е столица на Йордания, както и средище на икономическия, политическия и културния живот на страната.

Столицата на Йордания е модерен град, в който умело съчетава стара история и мегаполисът на 21 век. 

Едни от най-интересните забележителности в града са Цитаделата, издигната на един от хълмовете в града, която буквално ще ви отведе в миналото. Можете да посетите също Римския театър, Храмът на Артемида и др. Аман ще ви очарова с традиционните си арабски пазари, от където да си купите подправки, шалове и куп други мести изкушения.

Джераш е древноримски град, построен още през IIв. Преди Хр. Той се превръща във важен център за Римската Империя. По-късно е разрушен от земетресение и потъва в разруха. Днес градът пази разрушените Римски останки, и вървейки по улиците му, ще почувствате как е изглеждал в далечното минало. Запазени са площади, фонтани, улици, театри, бани, пазари, хиподрума, жилища, всичко което ви препраща към един велик Римски град.

Ако сме разпалили любопитството ви и искате да видите тези удивителни места на живо, не чакайте а се свържете с нас, ние сме готови да ви заведем.