Екскурзии в Индия и Непал

Вашата оценка 3.3 от 4 гласа

 ИНДИЯ

Индия е от дестинациите, за които не тръгва всеки, но пък онези които се „престрашат“ и замечтаят за нея, остават очаровани след като я видят. Индия е разнообразие от природни и културни забележителности. Тук природата е съчетала както пустини в щата Раджастан например, така и планини като Хималаите, разположени в северната й част. През Индия преминават реки като свещената за Хиндуистите река Ганг, също и Брахмапутра – една от най-дългите и пълноводни реки в Азия, спомагаща оцеляването на стотици хиляди души.

Тук се намира и най-дъждовното място в света – градчето Черапунджи, със своите живи мостове от корените на дървета.

Индия е синоним на великолепие в архитектурата. Тук се намират едни от най-впечатляващите дворци на нашето време. В град Агра, прословутият Тадж Махал е притегателна точка за много туристи. Този паметник на любовта, изтъкан от бял мрамор, построен за красивата принцеса Мумтаз Махал от нейния съпруг, Шах Джахан  е обсипан с йеменски ахати, арабски корали, персийски оникс и аметисти, а на входът му стои оригинална порта от масивно сребро.

Джайпур, наричан още розовият град е столица на щата Раджастан. Наричат го розовия град, заради особения цвят на камъка, използван в строителството му. Особено внимание привличат Арга Форт и дворецът на ветровете – Хава Махал(Hawa Mahal).

Столицата Делхи е град на контрасти. В един момент можете да се разхождате на велорикша из малки, тесни пазарски улици, а в следващият да сте в новата част на града New Delhi, която е по индийски чиста и модерна, с широки булеварди и нови сгради.

Индия е непрочетена книга за много пътешественици. А ако и вие сте готови за нея, потърсете ни на office@mywaytravel.bg

 

НЕПАЛ - В ПОДНОЖИЕТО НА ЕВЕРЕСТ

Не е нужно да сте професионален катерач, за да покорите Непал. Заобиколен от най-високите върхове на планетата, Непал впечатлява с гледки, които човешкото въображение трудно може да роди. Пътуването до Непал е пътуване напред във времето. Само след няколкочасов полет до Катманду се озовавате с около 56.7 години напред от слънчевият Григориански календар. Непалският календар се нарича „Викрам Самват“. Той използва лунните месеци и слънчевата звездна година.

Непал е една от най-богатите държави от към културни обекти признати от ЮНЕСКО. Само долината на Катманду има седем културни обекта в радиус от 15 километра. Неслучайно е наричана още живият културен музей на открито. Ако някога се озовете в Катманду, задължително посетете Храмът Пашупатина, Сваямбунат (ЮНЕСКО), наречен още „Храмът на маймуните, разходете се из малки улички на Тамел ( Thamel) – търговската част на града, отидете до Durbar Square, където някога са били коронясани крале.

Непал е един от духовните и енергийни центрове на света. Хора от цял свят се стичат за да посетят Ступата Боднат, за да медитират или просто да завъртят няколко  пъти огромните колела, с изписани по тях мандали за здраве и благополучие. За да се докоснете до културата на Непал е достатъчно да се разходите из площадите „Дърбар“ в Бхактапур и Патан. След опустошителното земетресение в Непал през 2015г. площадът в Бхактапур е реставриран и може да ви пренесе в една друга епоха.

Един от изключително интересните факти за Непал е, че тук живее единствената жива богиня в света, наричана Кумари. Смята се, че момичетата избрани за Кумари са въплъщения на хиндуистката богиня на силата – Кали.

Безспорно най-голямото богатство на Непал са планините. Като част от Хималаите, страната е притегателна точка за алпинисти от цял свят, готови да премерят сили с величествените осем хилядници – Еверест, Кангчендзьонга, Лхотце, Макалу, Чо Ою, Дхаулагири и Манаслу. Да зърне Еверест отблизо е мечта на всеки планинец, но дори и да не сте подготвени за такова приключение, можете да си подарите едночасов панорамен полет над най-високия връх на планетата, който ще покачи адреналинът ви. Но планините не са всичко, което Непал може да предложи. Точно извън Катманду се намира национален парк Chitwan - парк с биоразнообразие, който е дом на невероятни диви животни, включително застрашени носорози и бенгалски тигри. Можете да разгледате още - градината на сънищата, оазисния парк с павилиони, фонтани и поддържани тревни площи. 

 

Непал е от онези страни, които се явяват в сънищата и мечтите ви, дълго след като сте ги напуснали и оставят траен спомен в съзнанието на човек. Пожелайте си приключение в Хималаите, а ние ще го сбъднем за вас!