Почивки Филипини

Вашата оценка 5 от 3 гласа
Филипини

Интересни факти за Филипини

 

Ако търсите място за далечно бягство с изключително красиви заливи и бели плажове, то няма по-подходящо от Филипините. Филипини, или известната още като Република Филипини (Republic of the Philippines), е държава в Югоизточна Азия в западната част на Тихия океан. В продължение на десетилетия филипинците смятали, че тяхната територия включва 7107 острова, но през 2013 г. Националният орган за картографиране, започва да използва нова технология, която му позволява да опише по-детайлно територията. Така се откриват повече от 500 нови острова. Едва около 2000 от островите във Филипинския архипелаг са обитаеми. Докато повечето от съседите им в Югоизточна Азия са будисти, Филипините е единствената азиатска нация, която е предимно от християни, като 90% от населението почита тази религия.

 

Столицата на Филипините е Манила. Когато хората говоря за Манила, имат в предвид всъщност Метро Манила. Това е мегаполис с около 12 млн. души население, което го прави един от 20 –те най-големи мегаполиси в света. Всъщност Метро Манила се състои от 16 града, един от който е Манила с население около 2 млн. души.

Има безброй места, който да ви доведат на Филипините. Според нас най-красив обаче районът на Ел Нидо и остров Палаван.

 

Палаван е филипински остров в Тихия океан. Заедно със съседните острови образува най-голямата и едноименна провинция в държавата. По думите на световноизвестния морски изследовател Жак-Ив Кусто именно на Палаван могат да се видят най-красивите морски пейзажи. Тук се намира едно от природните чудеса на планетата – най-дългата подводна река с дължина над 8 km, течаща в система от пещери в националния парк „Сейнт Пол“. Палаван е известен и с редките си животински видове, като палавански варан и палавански паунов фазан, морска крава (дюгон) и др. На острова могат да се посетят ферма за пеперуди, институт за крокодили и др.

Главният административен център е Пуерто Принсеса с население над 250 хил. жители. Населението на острова достига почти 1 млн. души, като особено пъстър е етническият му състав – тук живеят представители на над 85 групи с различни традиции, бит и култура.

Интересен факт е, че на Палаван са заснети части от известните серии за Джеймс Бонд, както и от филма „Ултиматумът на Борн”.

 

Ел Нидо е цял резерватен район в северната част на Палаван, в който влизат около 40 острова, както и защитени акватории. Това е наистина един от най-красивите райони не само на Филипините, но и в света. Особено величествени са отвесните варовикови скали, кораловите градини, девствените крайморски гори. Всеки ден в района тръгват лодки в различни посоки с различни маршрути и туристите могат предварително да се запознаят с тях и да решат къде да отидат. Маршрутите включват посещение на различни острови, време за плаж и почивка, както и разнообразни атракции, като гребане с кану.  Тук е рай и за гмуркачите. В районът на остров Палаван кораловите рифове са над 11 хил. km2, открити са над 120 вида корали и над 800 вида риби, което прави водите на острова предпочитани от хората, занимаващи се с подводен риболов и дайвинг.

 

Остров Боракай е малък коралов остров, разположен в централната част на архипелага Филипини. Въпреки малките си размери, островът предлага изключителни възможности за прекарване на свободното време и често попада в класациите на най- добрите ваканционни дестинации. Туристите са повече от единодушни, когато възхваляват красотата на Боракай- прелестни плажове с бял пясък, кристално чисти води, изобилна тропическа растителност, магически залези, голямо разнообразие от възможности за настаняване и разбира се, много забавление. На острова има няколко наистина уникални места.  На първо място се нарежда известният Бял плаж- 4- километровата плажна ивица с бял пясък се намира в защитената западна част на остров Балабаг. Силните ветрове и защитеният риф на плажа Балабаг в източната част създават отлични условия за уиндсърфинг и парасейлинг. Друго интересно място е Пещерата на прилепите в Япак, където могат да се видят гигантските прилепи, известни като "летящи лисици". 

Ако изберете почивка на остров Боракай, ще можете да избирате измежду първокласни хотели или малко бутикови хотелчета на брега на белия плаж.

 

Други интересни кътчета, заради които си струва да летите до Филипините са Водопадите Тумалог на остров Себу. Изключително красиви, в долната си част образуват малък вир с кристално синя вода, в която можете да поплувате.

Филипините са дом и на много вулкани. Най-известен в Вулканът Таал, разположен на 70 км от Манила. Вулканът е действащ, а последното му изригване беше през януари 2020г.

Сред безбройните природни чудеса на Филипините, остров Camiguin се откроява, тъй като е дом на най-много вулкани на квадратна миля на всеки остров на Земята. Тук има 7 вулкана, а градовете са една 5.

Мануйод или Малдивите на Филипините е област на остров Негрос. Тук има няколко наколни вили, които наподобяват малдивските. Водата също е доста плитка и дава възможност да се разходите из морето. Но оригиналните Малдиви, са доста по-впечатляващи.

 

Може би по –скоро Памаликан е по-близо до малдивския пейзаж. Това е малък коралов остров тип атол от oстровите Куйо в морето Сулу в северната част на провинция Палаван на територията на Филипините. Островът първоначално е бил експлоатиран като семейна плантация. След това е закупен от Aндрéс Сoриaнo, успешен бизнесмен. После децата му решават да построят курорт на острова и да поемат отговорността за ръководството да създадат изключителен курорт. Островът е изцяло частна собственост и принадлежи към общност от 7 морски курорта, собственост на фамилията Сoриaнo. Той е известен още с името Аманпуло (Amanpulo) като част от курортната група от висок клас Aman Resorts.

Памаликан е идилично място с чисто бели плажове, буйна тропическа растителност и блатисто море с коралови рифове. Атмосферата на острова е изключително спокойна и уединена.

Филипините са едно от райските кътчета на Земята. Дестинацията е все още не-много позната на българския пазар, но решите ли да я посетите, тя ще ви впечатли завинаги. Рядко ще намерите организирана екскурзия или почивка до там, затова ви препоръчваме да ползвате tailor made оферта, изготвена специално за вас. Така ще можете да се ползвате и от опита на професионалисти, които да организират за вас най-добрият маршрут.

За да получите вашата оферта за почивка на Филипините е достатъчно да ни изпратите запитване на office@mywaytravel.bg или да ни звъннете на 0877899995 и след кратък разговор с вас, ние ще ви изпратим персонализирана оферта, съобразена с вашите желания.