Сафари в Африка

Вашата оценка 5 от 5 гласа
Кения
Кения
10 дни / 8 нощувки
от 2424
Танзания
7 дни / 6 нощувки
от 2735
Танзания
8 дни / 7 нощувки
от 4696
 

На сафари в Африка

Танзания, Кения, ЮАР, Ботсвана

My Way Travel е партньор на едни от най-големите компании за Сафари в Африка! Ние разчитаме на опит от нашите пътувания и професионализъм, за да организираме всеки маршрут, като подберем най-добрите паркове и места за настаняване според вашия бюджет. Направете първата крачка към Африка, като ни изпратите запитване на office@mywaytravel.bg и след кратък разговор с вас, ще получите детайлна оферта, съобразена с вашите изисквания. Минимален брой туристи – 2-ма.

Казват, че сафари в Африка е едно от преживяванията, които трябва да попаднат в списъка на всеки човек за нещата, които трябва да се видят поне веднъж в живота. Да се насладите на животните в естествената им среда от първо лице е достатъчна причина да предприемете подобно приключение. 

 

Къде да отидете на сафари?

 

Най-добре е да изберете вашата дестинация според това какво искате да видите. Африка е голям и разнообразен континент и предлага много възможности за сафари. Сред най-утвърдените дестинации са Танзания, Южна Африка, Кения и Зимбабве също предлагат много възможности да се видят големи диви животни. Ако предпочитате по-типични дестинации изберете Намибия или южна Танзания, а ако имате по-голям бюджет в Ботсвана е най-добрата категория сафари.

 

Танзания определено е една от най-притегателните точки за любителите на африканската флора и фауна. В Танзания са разположени цели 16 национални парка, които съхраняват природните богатства на страната и са дом на изключително видово разнообразие. Най-известни сред тях са Серенгети, Нгоронгоро, Килиманджаро, Аруша, Маняра, Таранжир и Микуми. Танзанийските равнини са дом на „петте големи африкански животни“, както са ги нарекли ловците, идвали на сафари в годините след откриването на региона - това са лъвове, леопарди, слонове, носорози и кефарски биволи. Разбира се, те са само малка част от представителите на животинското царство, които обитават парковете на Тазнания. Сред останалите са зебри, гепарди, жирафи, маймуни, хиени, чакали, хипопотами, газели, антилопи. Добавете към тях и многобройните птици, влечуги, насекоми, както и типичната за саваната растителнос, която не може да бъде видяна другаде. Тук в Национален парк Килиманджаро се намира най-високият връх в Африка -връх Ухуру - 5895м. Покритата със снежна шапка планина Килиманджаро е обект на желания на много планински катерачи. 

 

Най- посещаван, а и най-известен в света е Национален парк Серенгети. Според някои това е раят на Африка. С тучните си зелени равнини, този парк е дом на изключително разнообразие от диви африкански животни и е олицетворение на мечтата за сафари в Африка.

Точно до него се намира Национален парк Нгоронгоро. Обхванал кратера на угаснал преди 200 години вулкан, тук на малка площ за разпространени едни от най-изявените хищници в Африка – лъвове, леопарди, гепарди, хиени и други. Какво повече може да иска човек, освен да запъни паметта на фотоапарата си с кадри отблизо на дивата природа?

Изключително интересен е и Национален парк Маняра. Разположен около и в езерото Маняра, той представлява безотточно солено езеро. “. Днес около езерото са разположени луксозни лагери от които можете да наблюдавате животните от верандата си, докато пиете сутрешното си кафе.

Кения отдавна е любима дестинация за сафари. Тук се намират някои от най-известните резервати и паркове в света начело с Масай Мара. Пейзажите в тях включват пясъчни равнини, обширни езера и богатият свят на африканските диви животни – от големите „котки“, до още по-големите слонове и носорози.

Емблематичният национален парк Масай Мара е домакин на Великата миграция – голямото преселение, известно още като „най-големият спектакъл на дивата природа на Земята“. На езика на масаите "мара" означава петнист. Заедно с резервата Серенгрти в Танзания, те обхващат територия от нас 16 хил. кв.км., естествена среда за дивите животни на Африка. Повърхността на парка Масай Мара е покрита със савани, които при започване на дъждовете през юни и октомври, се заселват с хиляди зебри, газели, антилопи - гну, орикси, слонове и др. 

Национален парк Амбосели е бивш ловен резерват, разположен на 260 км от столицата Найроби, в подножието на Килиманджаро. Наричат още „Земя на гиганти“, паркът заема площ от 400 кв.км. Тук свободно можете да видите големи популации на слонове, биволи и лъвове. В Амбосели се срещат застрашените черни носорози и дребните леопарди – чита. От Амбосели се разкрива най-красивата гледка към заснежените била на Килиманджаро.

Национален парк Цаво (National park Tsavo)в Кения На около 100 км от пристанищния град Момбаса е резерватът Цаво – 20 000 кв. км. Най-интересните места там са каньонът Нгулия, платото Йата, изворите Мзима и „психеделично“ червените слонове и зебри – пръстта на парка е червена като доматена супа и тя променя цвета на животните след всяка кална баня.

 

ЮАР „Класиката в жанра“ за Южна Африка е Крюгер парк, вторият по големина резерват за защитени видове в Африка. Той се простира на 19 485 кв. км – почти колкото цял Израел, но с огромно разнообразие от флора и фауна. В него на свобода живеят над 517 вида птици, 114 вида влечуги, включително черна мамба, 3000 крокодила, както и множество риби. В Крюгер има повече видове едри бозайници от всеки друг парк в Африка. Популацията на слоновете там през 2015 г. е нараснала до близо 20 000, а резерватът приютява и африкански диви свине, за които се смята, че са общо 400 в цяла Южна Африка. Плюс лъвове, бизони, леопарди, бели носорози и др. Те живеят в затворена екосистема и служителите не правят нищо, освен да ги охраняват. В парка Крюгер се влиза през девет входа. Територията му е толкова огромна, че изследването на деветте основни туристически маршрута може да ви отнеме няколко дни.

 

Зимбабве и Замбия на територията на тези две централно- африкански страни се намират някои от най-забележителните паркове и резервати в света. Докато сте тук задължително трябва да отделите време, за да посетите национален парк „Водопадите Виктория“. По течението на река Замбези също са разположени национални паркове като Лаува, Национален парк Замбези, Национален парк Мана Пулс и др.

 

Ботсвана – черешката на тортата. Това е Африка за ценители. Несъмнено ако търсите класно сафари с изключителна гъстота на животните, незабравими моменти с тях, то Ботсвана е вашето място.  Двата национални парка в страната –Национален парк Чобе (Chobe National Park) и Мореми (Moremi National Park) са средище за срещи с различни диви животни. В Ботсвана ще намерите изключително луксозни и дизайнерски лагери и вили за настаняване. Една от тях е Sandibe Lodge в Национален парк Мореми, създадена от архитект Ник Плюмън и дизайнерът Михаелис Бойд. Тук можете да се уедините във вила с частен басейн, а ваши съседи да са стадо слонове. 

 

Кога е най-доброто време за сафари?

 

Изборът на точното време за сафари е от голямо значение. Ако пътувате по време на дъждовните месеци (април-май и септември - октомври), полетите обикновено са по-евтини. Този климат обаче значително намалява възможността да видите много животни. Сухият сезон обикновено е през летните месеци. Въпреки че са различни, и двата периода предлагат еднакво удовлетворяващо преживяване. Сухият период осигурява отлични условия за наблюдение на животни, главно поради липсата на буйна растителност. Но пък през дъждовното време има момента, в които пейзажът е по-живописен и наблюдението на животни е по-трудно. 

При избора на период на пътуване, трябва да имате предвид и цената. Като общо правило е изгодно да се пътува през междинния период между двата сезона, отколкото през пиковите периоди на летния сезон. Това време предлага добра комбинация от цена и преживяване, без да се прави компромис с наблюдението на животните.