Екскурзия в Узбекистан

Узбекистан - По пътя към Самарканд - индивидуална програма
Узбекистан
Маршрут:
София - Ташкент - Хива - Бухара - Самарканд - Ташкенд - София

Продължителност:
9 дни / 8 нощувки

Транспорт:
Самолет

Програма

Този тур Ви води до едни от най-известните исторически градове с архитектурни комплекси, които остават запечатани във въображението на всеки, който ги е видял. Вие ще следвате част от точно същия Велик път на коприната, изминаван от търговските кервани през древността, които през вековете са прекосявали разстоянието от Китай до Европа, свързвайки интересите на Изтока и Запада. Това е предизвикателство, което трябва да изживеете!

ДЕН 1

Среща на летище София в 11:00 за полет до Истанбул в 13.20ч. Кацане в Истанбул в 14:45ч.

В 18.25ч полет за Ташкент.

ДЕН 2 

Кацане на летище Ташкент в 00.40ч. Посрещане от нашите любезни домакини. Трансфер до хотела. Настаняване. Нощувка.

Закуска в хотела. Днес ще разгледаме столицата на Узбекистан, която е основана преди 2000 години. Градът е бил възстановен като модерен метрополис в стил съветска архитектура след ужасното земетресение през 1966 година. Нашата туристическа обиколка включва различни забележителности в града, включително древни паметници:  Посещение на комплекса Кукелдаш: това е училище за изучаване Корана, все още използвано за преподаване на Исляма (основано през 16ти век от потомък на Тамерлан, който управлявал Ташкент за династията Шейбанид /Shaybanid/). На пешеходно разстояние се намира мавзолеят Кафал Шаши, който заедно с медресето Барак Хан от 16ти век и най-голямата в града Телия Шейх петъчна джамия е част от комплекса Каст имам. Днес той е резиденция на Муфти, висш ислямски духовник. Най-големият в света том на Корана от VII в. се съхранява в библиотеката на медресето. Музеят за приложни изкуства, където са изложени както антични, така и съвременни предмети от традиционните изкуства и занаяти; турът включва също и разглеждане на пазара Чорсу, най-големият в страната и метрото на Ташкент (всяка облицована с мрамор станция е декорирана от различни художници).

Ще продължим с панорамен тур на модерната част на града: Площад Независимост с неговите големи фонтани, този гигантски площад е любимо място за срещи на жителите на столицата. С автобуса преминаваме пред Президентския дворец и по булеварда, наречен Бродуей стигаме до паметника Амир Тимур и до площада пред театър Алишер Навой. Посещение на работилница за керамика “Usto-Shogyrd” основана преди шест века от световно известни майстори, фамилията Рахимов. Вечеря в местен ресторант. Нощувка в хотела.

ДЕН 3 

Закуска в хотела. Трансфер до летището за полет до Ургенч. При пристигането в Ургенч и директно отпътуване за Хива (30 km). Пристигане в Хива, настаняване в хотела след 14.00ч.

Хива, градът разположен в ханство Хорезм, с история на над хиляда години, е бил важен оазис на пътя на коприната. Арабите завладяват града през 8 век, Монголите- през 13 век., Тимур - през 14 век и Узбеките - през 16 век. През 17 век Хива става независимо ханство, но през 19 век е завзет от Руснаците.

Нашият фокус е вътрешността на стария град, Ичан Кала, напълно обграден от непрекъсната глинена стена. Градът почти не се е променил от древността и разкрива пред посетителите точния вид на града от Средновековието. Този ден ще прекараме разхождайки се из тесните улички сред джамии, медресета и минарета, украсени с плочки и мозайки в преобладаващи нюанси на синьо и тюркоаз.

Ще посетим най-важните монументи в града, като цитаделата Куня Арк; мавзолея Саид Алаудин и Пакалаван Махмуд; петъчната джамия Джума с нейните 218 украсени дървени колони и кервансарай; дворецът Таш Хаули с неговия красив вътрешен двор за ханския харем; медресетата и минаретата Ислам Ходжа (19 век).

Посещение на център на местни майстори, където ще имате възможност да видите процеса на дърворезба. Вечеря. Нощувка в хотела.

ДЕН 4 

Закуска. Днес ни предстои дълго пътуване до Бухара през пустинята Къзълкум или т. нар "Червените пясъци". По пътя ще спираме по протежението на река Аму-Даря (Oxus). Обяд по пътя (обикновено café на магистралата). Пристигане и настаняване.

Вечеря в хотела. Нощувка

ДЕН 5 

След закуска ще разгледаме Бухара.

В древни времена Бухара е бил известен център на Зороастризма. Градът е построен през 13ти век пр.н.е. и станал важна спирка по Пътя на коприната. Арабите завладяват града през 7ми век, но Бухара продължила да се развива през 8-9 век. През 1220г, Монголите, под командването на Чингис Хан, завладяват града. През 17ти век, като независимо ханство, Бухара достига върха на своята значимост. Със своите 350 джамии и 100 религиозни учебни центрове, Бухара остава свещен град за мюсюлманите и значителен духовен център и до днес. Градът запазва много от своя ориенталски характер и има повече от 140 уникални паметника на ислямската архитектура. Посещение на архитектурния комплекс Ляби Хауз разположен около басейн с фонтан. Площадът е построен през 16-17 век. Много отдавна в Бухара е имало около 119 такива “басейни”, но руснаците са затворили повечето от тях поради хигиенни причини. Около Ляби хауз има няколко медресета, като най-важните от тях са Нодир Диван-Беги, Ханака и Кукелдаш.  Джамията Могоки Атари датира от периода на Зороастризма и Будизма. Ще се разходим под куполите на три търговски центъра: Ток-и-Сарафон – пазара на лихварите, Ток-и-Тилпак Фурушон – пазара на шапкарите, Ток-и-Заргарон - пазара на бижутерите. Пазарите са пълни с различни изделия и сувенири. Посещение на работилницата за кукли.

След обяд посещение на комплекса Пои Калян, една от забележителностите на Бухара. Комплексът се състои от три части: минарета Калян от 12 век, които са служили като фар за керваните през вековете, петъчната джамия датираща от 15ти век и медресето Мири Араб  (активен център за узучаване на Корана, разглежда се само отвън). Малко по-нататък ще посетим съответно медресетата Улугбек и Абдул Азиз Хан (15- 17 век) Ще излезем през западната порта, за да стигнем до цитаделата Арк, бившата резиденция на емирите на Бухара.

Фолклорно представление при медресето Нодир Диван (зависи от метеорологичните условия). Вечеря в местен ресторант. Връщане в хотела. Нощувка.

ДЕН 6 

Закуска. Започваме деня с посещение на мавзолея Исмаил Самани, най-красивият монументът на Бухара, датиращ от 9 век. Мавзолеят се счита за съкровище на ислямската архитектура в Централна Азия. Ще разгледаме също джамията Боло Хауз, позната като джамията на 40 дървени колони, мавзолея Чашма Аюб със свещения извор и малкото медресе Чор Минор с четирите кули подобни на минарета.

Следобяд отпътуваме за Самарканд (300 km/4-5 часа), ключов град по Пътя на коприната, който е станал свидетел на много катаклизми по времето на Александър Велики (Македонски), на нашествията на арабите, на Чингиз Хан и накрая на Тамерлан. Поради това културата на Самарканд е смесица от иранската, индианската, монголската и малко от западната и източната култури. Пристигане и настаняване в хотела. Вечеря и нощувка.

ДЕН 7

Целодневен тур на Самарканд: Площад Регистан (означава “пясъчното място”) е станал официален център на Самарканд още от времето на Тамерлан Велики. Площадът е заобиколен от медресето Улугбек (1417-1420), медресето Шер-Дор (1619-1636), и медресето Тила Кори (1646-1660); джамията Биби Ханъм (кръстена в чест на най-възрастната и любима съпруга на Тимур); пазара Сиаб - цветен зеленчуков пазар; некрополът Шахи Зинда и ансамбъл от мавзолеи от 11-19 век (според легендата, ансамбълът е бил издигнат около гроба на Кусам, син на Абас и братовчед на Мохамед); мавзолеят Гур-Емир (гробовете на Тамерлан и неговите наследници, 15 век).

Вечеря с местно семейство. При пристигането си в традиционната узбекска къща вие ще бъде любезно посрещнати от семейството. Ще имате възможност да се запознаете с местните обичаи и традиции, дълбоко заложени в ориенталската гостоприемност. Освен това ще имате шанса да участвате в приготвянето на националното узбекско ястие "плов". Споменът за топлата и приятелска атмосфера и вкусната вечеря, сервирана от стопанката на къщата ще остане запечатан у вас дълго.

Връщане в хотела. Нощувка.

ДЕН 8

Продължаваме разходката си из Самарканд: Афросиаб - музей на създаването на града; обсерваторията Улугбек (Улугбек, внукът на Тимур Велики, е създателят на уникалната конструкция на обсерваторията (1428-1429); посещение на центъра за копринена хартия, за да видим древен метод за производство на хартия на ръка, възроден от местни занаятчии. 

Тръгваме за гарата, за да се качим на високоскоростния влак “Афросиаб” SKD/TAS в 17h00/19h10. При пристигането - трансфер до местен ресторант за вечеря. Трансфер до хотела, настаняване. Нощувка. 

ДЕН 9 

Трансфер до летището за полет до Истанбул в 2.45ч. Кацане в Истанбул в 6.00ч. Полет за София в 07.50ч. Кацане на летище София в 09.05ч.

 

Цената включва:

ü  Самолетен билет София – Истанбул – Ташкент – Истанбул – София, с включени летищни такси

ü  Вътрешен полет Ташкент – Ургенч с включени летищни такси

ü  2 нощувки в Ташкент, в хотел Shodlik Palace 4* или подобен

ü  1 нощувка в Хива в хотел Asia Khiva 4* или подобен

ü  2 нощувки в Бухара в хотел Zargaron Plaza 4* или подобен

ü  2 нощувки в Самарканд в хотел Orient Star 4* (ново крило) / или Konstantin 4*

ü  7 закуски и 8 вечери

ü  Фолклорно шоу в Бухара

ü  Целодневни екскурзии в Ташкент, Хива, Бухара и Самарканд;

ü  Входни такси за всички посещавани обекти;

ü  Транспорт с удобен климатизиран  автобус/микробус

ü  Билети за скоростния влак AFROSIAB Самарканд – Ташкент в бизнес класа

ü  Местен екскурзовод по време на цялото пътуване

ü  Водач от България

ü  Съдействие за издаване на виза

ü  Минерална вода по 0,5л. на човек на ден.

ü  Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро

ü  Туристическа такса

 

Цената не включва:

ü  Виза за Узбекистан – около 30 USD ( издава се на място при пристигане на летище)

ü  Бакшиши – около 5 USD на ден за шофьор/и и водач

ü  Такси за снимане в обектите

ü  Лични разходи

ü  Застраховка „Отмяна на пътуване“ – между 1,5 и 3% от стойността на пътуването

Необходими документи за записване: копие/данни от задграничен паспорт, валиден минимум 6 месеца от датата на екскурзията;

 

Данни за паспортен и визов режим:

ü  Визата за български граждани се издава и се заплаща при пристигане на Международно летище в Узбекистан. За кандидатстване е необходимо копие на паспорта с валидност минимум 6 месеца след приключване на пътуването; попълнен визов формуляр; служебна бележка от месторабота или учебно заведение на фирмена бланка. Туроператорът оказва съдействие за подготовката и подаването на документите за виза, не се налага лично явяване;
За деца под 18 г. е необходима нотариално заверена декларация от родителя, който не придружава детето;

ü  За посещение на Узбекистан няма задължителни ваксини;