Екскурзии в Узбекистан и Таджикистан

Вашата оценка 5 от 1 глас
Узбекистан и Таджикистан “По пътя на коприната”
Узбекистан
Маршрут:
Ташкент – Ургенч – Хива – Бухара – Самарканд – Езерото Искандеркул - Душанбе

Продължителност:
11 дни / 9 нощувки

Транспорт:
Самолет

Програма

Екскурзия в Узбекистан и Таджикистан

“По пътя на коприната”

 

 

По маршрут: Ташкент – Ургенч – Хива – Бухара – Самарканд – Езерото Искандеркул  - Душанбе

 

Продължителност : 11 дни / 9 нощувки

 

Програма

 

1-ВИ ДЕН – СОФИЯ- ИСТАНБУЛ - ТАШКЕНТ

Заминаване от летище София, терминал 2 за Ташкент с полет през Истанбул в 21:40ч. Кацане в Истанбул в 23:05ч

 

2-РИ ДЕН – ИСТАНБУЛ – ТАШКЕНТ

Свързващ полет за Ташкент в 00:30ч.

Рано сутринта в 07.00ч. кацане на международно летище Islam Karimov в Ташкент. Посрещане на летището от фирмата партньор и трансфер до хотел Lotte City Hotel Tashkent Palace 4*. Закуска и настаняване. Кратка почивка, след което обзорна обиколка на столицата на Узбекистан - Ташкент.

Името на града се смята, че идва от тюркската дума „таш“, която означа камък. Ташкент е древен град, който някога се е намирал на Пътя на Коприната, а днес е уникален микс от средновековни сгради и  стилна европейска архитектура. Столицата днес е голям метрополис с население от над 3 милиона, с прави и широки булеварди, обградени от зелени паркове и фонтани – истинско въплъщение на модерната елегантност, наследена от много световни столици. В същото време, Ташкент остава подвластен на ориенталския си чар – със собствен почерк. Тук ще срещнете средновековни здания, сякаш излезли от страниците на древна ориенталска приказка, елегантна европейска архитектура от периода на Туркинстанското владичество, стандартните панелни блокове от времето на Съветския съюз, и не на последно място – блестящите небостъргачи. Градът е основно построен като модерен метрополис със съветска архитектура след разрушителното земетресение от 1966 г.

По време на обиколката ни днес ще посетим най-интересните забележителности на града - Площада на независимостта, площад Амир Темур, площад Алишер Навой, музея на приложните изкуства намиращ се в бившата резиденция на руския дипломат Половцев.В свещеното сърце на Ташкент ще посетим площад Каст Имам където се намира медресето ( училище за Ислям ) Барак Хан основано през 16в. от потомците на Тамерлан,който е управлявал Ташкент за династията Шайбанид.Ще посетим и джамията Тиля Шейх, района Петъчна Джамия и мавзолея на Кафал Шаши - местен доктор, философ и поет.

Минавайки през един от малкото автентични узбекски квартали, ние ще стигнем до Корсу Базар. Ще завършим обиколката си с посещение на работилницата за керамика Усто – Шогирд, основана от известните майстори на керамика от пето и шесто поколение Акбар Рахимов и неговият син Алишер Рахимов. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

 

3-ТИ ДЕН – ТАШКЕНТ – УРГЕНЧ - ХИВА

Ранна закуска. Освобождаване на хотела.

Трансфер до летището за вътрешен полет до Ургенч. Пристигане на летището, откъдето потегляме за Хива (около 50 мин.)

Хива, разположен в Хорезъмското ханство с над хилядолетна история, е бил важен оазис по Пътя на коприната. Арабите завладяват града през 8 в, Монголите – през 13 в, Тимурите - през 14 в, а Узбеките - през 16 в. През 17 в Хива става независимо ханство, но през 19 в е завладяна от руснаците.Вероятно Хива е градът с най-голяма индивидуалност в Узбекистан, и заслужено претендира за титлата „Седмото чудо на света“. Произходът на града е свързан с много легенди. Според една от тях, градът е построен около сладководното езеро Хювакх, изкопано по заповед на Шем, най-големият от синовете на Ной. Днес езерото все още може да се види в старата част на града. През 10 в Хива е споменаван като важен търговски център по пътя на коприната. Всички каравани са спирали тук по пътя си до Китай и обратно – от изгрев до залез, докато портите са били отворени, те са приютявали безкрайна върволица от камили, пренасящи ценен товар. В началото на 16 в царство Хорезм става дом за узбекските номадски племена, които основават тук Ханство Хива. Градът обаче не е веднага провъзгласен за столица, това се случва едва след като тогавашната столица – Ургенч, е разрушена следствие на промяна в коритото на канала Аму Даря. През 1598 г Хива става столица на кралството. През 19 в Русия анексира част от ханството, а век по-късно, през 1919 г, последният хан е ликвидиран от управляващата династия. По този начин Хива става столица на новата Хорезъмска Съветска Народна Република. През 1924 г. Териториите на страната стават част от модерните Узбекистан и Туркменистан.

Тук автентичната атмосфера ще ни отведе в епохата на „зората на времето“. По-голямата част от града е истински музей на открито– една ориенталска приказка от красиви минарета, павирани криволичещи улички, медресета с дантелена мозайка по стените!

Посещение на Ичан Кала архитектурен комплекс в стария град заобиколен от голяма крепостна стена с четири порти. Тук се намират повече от 60 архитектурни монументи: дворци, джамии, медресета, минарета и мавзолеи.

Вечеря в местен ресторант предлагащ местното ястие  Тухум Барак ( варено тесто с яйца ). Нощувка в хотел Asia Khiva или подобен .

 

4-ТИ ДЕН – ХИВА

Закуска в хотела.

Днес ще продължи нашата пешеходна разходка в Хива с посещение на :  медресето "Мохамед Амин хан" - най-голямото в Централна Азия, медресето "Мохамед Рамин хан" - наречено на един от най-образованите представители на династията Кунграт, който някога е управлявал Хива; минарето "Калта", изцяло покрито с остъклени плочки и майолика и символ на града с впечатляващи размери; джамията "Джума"; дворецът "Таш Хаули" - лятната резиденция на хановете от Хива; мавзолеят на Пахлаван Махмуд - известен поет и воин от XIV век; минарето "Ислам Ходжа" - най-голямото в Узбекистан с височина от почти 57 метра; крепостта "Куня Арк", от където се открива панорамна гледка към стария град. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

 

5-ТИ ДЕН – ХИВА - БУХАРА

Закуска в хотела.

Трансфер до жп гарата за влак Хива – Бухара в 08:57ч. Пристигане в Бухара в 14:31ч. Трансфер до хотела и настаняване.

Може би най-автентичния и изпълнен с носталгия град в околността . Бухара е един от най-древните градове в Узбекистан, разположен на свещен хълм – мястото, където през пролетта са се правили жертвоприношения от поклонници на слънцето. Градът се споменава в свещената книга „Авесто“ и се предполага, че е основан през 13 в пр. Хр. По време на управлението на Сиявушидс, който се качва на трона 980 г преди Александър Велики. Името Бухара произлиза от думата „вихара“, която озбачава „манастир“ на Санскрит. Градът е бил голям търговски център по Пътя на коприната.

Днес ще посетим централния площад „Lyabi Hauz” построен през 16-ти век и изпълнен с множество медресета, от които най-важните Нодир Диван Беги, Ханака и джамията Магари Атари – датираща от Зороастрийския период. Следва посещение на  търговските палати: Ток-и-Заргарон (16 в) – пазара на бижутерите, пазара на шапкарите Ток-и-Тилпак Фурушон, и пазара на лихварите – Ток-и-Сарафон.

Около 19:00 Фолклорна вечер в медресето Нодир Диван Беги ( в зависимост от метеорологичните условия представлението може да не се състои ). Вечеря в местен ресторант. Нощувка в хотел Omar Khayyam или подобен.

 

6-ТИ ДЕН – БУХАРА

Закуска в хотела.

Обзорна екскурзия на града. Бухара се намира западно от Самарканд и някога е била духовен център, прочут из целия ислямски свят. Това е и родното място на Шейх Бахудин Накшбанди – централна фигура в развитието на мистичния суфистки подход към философията, религията и исляма. В Бухара има над 350 джамии и 100 религиозни училища, а съдбата на града е лъкатушела между възход и падение, докато накрая става едно от големите централно азиатски ханства от 17 в. С над 140 архитектурни музея, Бухара днес е град-музей от Средновековието. 2300 години по-късно, шедьоври като Пой Калян, мавзолея на Исмаил Самани и Ляби Хауз привличат внимание. Градът е изтъкан от тесни улички, зелени паркове и градини, исторически и архитектурни паметници от различни епохи, но всички те си импонират перфектно. Архитектурното наследство на Бухара е наистина много богато – кервансараи и търговски къщи, обществени бани и голем водни басейни, отбранителни стени и градски порти, ханакаси и мавзолеи, джамии и медресета, красиви сгради и големи комплекси.

Ще започнем с комплекса Пой-Калян, включващ медресето Мири-Араб (16 в), минарето Калян (12 в),  джамията Джума (15 в), медресетата Улугбек (15 в), Абдулазис хан (17 в), Чор-Минор, с красивите "Четири минарета“, Мавзолея на Саманидс (10 в) – бижуто на централно азиатската архитектура; Цитаделата Арк – древна резиденция на управниците на Бухара, която днес помещава Историческия и Етнографски музеи днес.

Участие с местна чаена церемония в Silk Road Spices Tea House. Вечеря в местен ресторант. Нощувка в хотела.

 

7-МИ ДЕН – БУХАРА - САМАРКАНД

Закуска и напускане на хотела. Отпътуване за Самарканд (около 3,5 часа). По пътя посещение на Мемориалния комплекс Накшбанди, е дно от красивите места на  персийската архитектура, където са положени останките на Амир Темур или наричан още Тамерлан (велик централноазиатски владетел, командир и завоевател в периода 1336-1405г.). посещение на лятната резиденция на бухарските емири Ситорай Мохи Хоса. Запазен и в перфектно състояние луксозен дворец, построен в края на XIX - началото на XX век, в него се помещава музей на изкуствата и занаятите.

Пристигане в Самарканд и трансфер до хотела. Самарканд е известен с името Мараканда, още от 4 в пр. Хр, по време на походите на Александър Велики. В ранната история на града, той е контролиран от туркски племена, араби, перси. През 13 в Чингиз Хан завладява града с Монголската си армия, и изравнява града със земята. Следват век и половина, през които Самарканд остава призрачен град, до пристигането на Тимур, който успява да превърне града в най-процъфтяващата столица на Трансоксиана (14 в).

Днес ще посетим площад Регистан, където в миналото хората са се събирали, за да разберат новините, които местните владетели оповестявали, като се използвал и като място за публични екзекуции. Площадът е ансамбъл от 3-те най-големи медресета от древната персийска архитектура:  Медресето на Улуг бег (1417-1420), Медресе Тиля-Кори (1646 - 1660) и Медресе Шер-дор (1619 - 1636). Вечеря в местен ресторант.

Нощувка в хотел Dilimah или подобен.

 

8-МИ ДЕН – САМАРКАНД

Закуска.

Самарканд е не по-млад от древен Вавилон и Рим, разположен е в долината на р. Зерафшан и е втория по големина град в Узбекистан. През всички 2750 години, градът е ставал свидетел на много възходи по времената на Александър Велики, Арабските походи, походите на Чингиз Хан, и на последно място, на Тимурлан. Ето защо, културата на Самарканд се е развила и смесила с тази на иранци, индийци, монголи, и част от западните и източни култури.

Могъществен и красив, Самарканд омагьосва с величието си. Поети и историци са го наричали „Рим на изтока“ и „Перлата на източния мюсюлмански свят“. Преимуществената географска локация на града в долината Зарафшан го поставя на едно от първите места сред градовете на централна Азия. И въпреки многобройните нападения, разрушавали града нееднократно, той е просъществувал и се е възраждал, все по-красив и по-красив, на кръстопътя между запада, Персия, Китай и Индия.Днес Самарканд ни дарява едновременно с материалното и духовно богатството на античността.

Днес ще посетим: Джамията Биби Ханям кръстена на една от любимите жени на Тимур. Ще се насладим на бърза разходка през цветния базар Сияб и некропола Шаки Зинда - едно от най-свещенните места за пилигримите в Узбекистан. Огромната порта и дългата 70м стълба ни водят до алея, която е между около 20 мавзолея.Тук можем да видим най-добрите изработки на керамика в Централна Азия и ислямското изкуство. Обсерваторията "Улуг Бег" - астрономическото чудо на средновековния Узбекистан; историческият музей "Афрасиаб", в който се помещават най-ценните артефакти от древната история на Самарканд, илюстриращи историята на града по време на завоюването на Александър Велики;

Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

 

9-ТИ ДЕН – САМАРКАНД – ЕЗЕРОТО ИСКАНДЕРКУЛ - ДУШАНБЕ

Закуска в хотела.

Отпътуване за Душанбе през езерото Искандеркул ( 280км, 4-5 часа ).

Днес нашето пътуване минава през високото планинско езеро Искандеркул ( 2255м надморска височина ). Разположено е в известната планина Фан. Това е една от най-известните местности в Централна Азия. Пътят ни ще премине през прохода Анзоб с невероятни панорамни гледки. След като пристигнем до езерото, ще имаме възможност за разходка и посещение на водопада наблизо ( около 40 мин ). Таджикистан е на второ място сред републиките в ОНД по водни запаси. На територията му има поввече от 1000 реки, 2000 езера и 8000 глетчера. Обяд в местна къща, след което продължаваме към столицата Душанбе.

Вечеря е местен ресторант. Нощувка в хотел Serena или подобен.

 

10-ТИ ДЕН – ДУШАНБЕ

Закуска в хотела.

Oбзорна обиколка на столицата на Таджикистан - Душанбе. Ще посетим  крепостта Хисар, където се намират нейните останки. Намира се на 30км западно от Душанбе и е била обитаема до 1924г. Покрай крепостта се намират две медресета - едното от 18в. другото от 19в. Връщане в Душанбе. Посещение на монумента Сомони последвана от кратка разходка в централния парк носещ името на Рудаки - основателя на модерната персийска поезия през 9-10в.. Ще посетим още площада на Независимостта - тук можете да видите вторият най-висок пилон, на който флаговете се развяват на 165м. височина; Дворецът на нацията, Националната галерия и ботаническата градина - красива градина с много вековни дървета и любимо място на таджиките.  В края на деня ще посетим Базарът - ориенталски пазар, който е едно от най-многолюдните места в града.

Вечеря в местен ресторант.

Нощувка.

 

11-ТИ ДЕН – ДУШАНБЕ -  ИСТАНБУЛ - СОФИЯ

Около 02:00ч трансфер до летището за полет до Истанбул в 05:05ч. Пристигане на летището в Истанбул в 08:30ч. Свързващ полет в 13:45 и пристигане в София в 15:05ч.

 

КРАЙ НА ПРОГРАМАТА!

 

 

 

Цената включва:

ü  Самолетен билет София – Истанбул – Ташкент – Душанбе - Истанбул - София с Турски авиолинии с позволен чекиран багаж до 40 кг и ръчен багаж до 8 кг;

ü  Летищни такси;

ü  Вътрешен полет Ташкент – Ургенч с включен 20кг багаж;

ü  Вътрешен преход с влак : Хива – Бухара в икономична класа;

ü  Ранно настаняване в деня на пристигане и 1 нощувка в Ташкент в хотел Lotte City Hotel Tashkent Palace 4* или подобен;

ü  2 нощувки в Хива в хотел Asia Khiva или подобен;

ü  2 нощувки в Бухара в хотел Omar Khayyam 4* или подобен;

ü  2  нощувки в Самарканд в хотел Dilimah 4* или подобен;

ü  2 нощувки  в Душанбе в хотел Serena 5* или подобен.

ü  9  закуски;

ü  9 вечери;

ü  1 обяд;

ü  Всички екскурзии и преходи с автобус, упоменати в програмата;

ü  Входни такси за посещаваните музеи и обекти по програмата;

ü  Екскурзоводско обслужване на английски/руски езикс превод на български език от водача на групата;

ü  Водач при минимум 12 пътуващи;

ü  Входна такса за Узбекистан;

ü  Туристическа виза за Таджикистан;

ü  медицинска застраховка с покритие 10000 евро за периода на пътуване със ЗК „Армеец”

 

Цената не включва:

ü  Бакшиши за екскурзоводите, хотелите и ресторантите – 50 евро / 98 лв, заплащат се предварително в България.

ü  Лични разходи (телефонни разговори, мини-бар и др.), неупоменати в програмата услуги.

ü  По желание застраховка “Отмяна на пътуването” – около 3 % от пакетната цена.

 

Условия и Забележки:

ü  Офертата важи при минимум 12 туристи.

ü  Цената на екскурзията е калкулирана при курс на щатския долар 1 USD = 1.78 лв., като при увеличение на курса с над 5% фирмата си запазва правото да преизчисли посочените цени до 30 дни преди пътуването 

ü  Пътуването е без медицински изисквания за имунизации.

ü  Срок за уведомление за несъбран минимум – 30 дни, преди заминаване.

ü  Туроператорът си запазва правото на промяна на обявените хотели по програмата с  други от същата категория, но идентични по качество;

ü  Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.

ü  Застраховка „Отмяна от пътуване“: Туроператорът предоставя възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.

 

 

Начин на плащане:

При резервация се внася депозит в размер на 1500 лв; доплащане 40 дни преди пътуването.

 

Пътуващите имат право да прекратят едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на следните суми:

 

Срокове за анулации и неустойки:

ü  при наличие на повече от 60 дни преди датата на отпътуване – неустойка не се удържа;

ü  между 59-ия и 40-ия ден преди датата на заминаване се удържа размерът на внесения депозит;

ü  при по-малко от 39 дни се удържа 100% от стойността на екскурзията.

 

В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметка.

ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетни билети по международни полети не по-късно от 15.04.2020 г., като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с евентуалното преиздаване на билетите.

 

Информация относно здравните изисквания: няма ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ медицински и санитарни изисквания при пътуване до Узбекистан и Таджикистан.

 

Пътуване на лица с ограничена подвижност: Пътуването като цяло НЕ Е подходящо за лица с ограничена подвижност.

 

Забележка:  При лоши метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства програмата на екскурзията в Узбекистан и Таджикистан може да претърпи промяна в реда на провеждане!

 

Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №: 19 921 1315 0000822495 на ЗАД „Армеец”