Екскурзии Непал и Бутан

Вашата оценка
По пътя към щастието Непал и Бутан
Непал
Маршрут:
София - Катманду - Паро - Тимпу

Продължителност:
11 дни / 9 нощувки

Транспорт:
Самолет

Програма

По пътя към щастието - Непал и Бутан

Катманду – Паро – Тимпу

11 дни / 9 нощувки

 

Индивидуална програма

1 Ден: София

Полет от София с Турски авиолинии в 21.40ч. Кацане в Истанбул в 00.10ч.

 

2 Ден: Катманду, вечеря

Излитане от Истанбул в 01.10ч. и кацане в Катманду в 11.00ч. Посрещане от представителя на фирмата партньор и трансфер до хотела.  Ще оставим багажа си в хотела и след кратка почивка започваме нашата обиколка из Катманду. Днес ще посетим центъра на града с площад Дурбар, място където от векове са живели управляващите династии на Непал, запазило своята средновековка атмосфера, включен в списъка на ЮНЕСКО. Няма да пропуснем храмът на Кумари –живата богиня в Непал, с неговите щедро резбовани дървени балкони. Той е построен от последния цар на династията Мала.

Обиколката ни продължава с разглеждането на една от двете древни будистки ступи в Непал – Сваямбунат (ЮНЕСКО), наречена още „Храмът на маймуните“, заради многото маймуни живеещи в и около храма. Това е един от най-впечатляващите храмове на Буда, с възраст над 2000 г. Разположен е на хълм с височина 77м, от където се разкрива невероятна гледка към Катманду и Хималаите.

Връщане в хотела. Вечеря и Нощувка.

 

3 Ден: Полет до Бутан и трансфер до Тимпу , закуска и вечеря

Закуска в хотела и трансфер до летището в Катманду за полет до Паро. Посрещане от местният екскурзовод и трансфер до хотел Peaceful Resort 3*  в Тимпу, столицата на Бутан. Ще пътуваме около час по криволичещ път, който преминава през много красиви селца с типична Бутанска архитектура.

При пристигането ни в Тимпу ще посетим мемориала Чортен и Таши Чо Дзонг.

Мемориалът Чортен, известен още като Тимпу Чортен, представлява ступа, която, със своите златни кули и камбани, е популярна забележителност в града. Тя е построена през 1974 г., за да почете паметта на третия крал Джигме Дорджи Уангчук. По своята архитектура Чортен е един от най-разпознаваемите и забележими религиозни обекти в Тимпу. Тази ступа е различна от другите, тъй като не съхранява тленните останки на краля. Само снимка на краля в церемониална дреха украсява залата в приземния етаж. Приживе кралят искал да построи "ступа, която да представя ума на Буда".

Ташичо Дзонг е разположена в северния край на град Тимпу, на западния бряг на река Уанг Чу, това е най-величествената и вероятно най-внушителната сграда на Бутан. Тя традиционно е била седалището на " Druk desi" или "‘Dharma Raja", ръководител на гражданското правителство в Бутан, офис, който е съчетан със царската власт от създаването на монархията през 1907 г. В нея се помещава тронната зала на Негово величество краля на Бутан и е лятната резиденция на почитаната монашеска общност.

Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.

 

4 Ден: Тимпу - Пунака, закуска обяд и вечеря

Закуска.

Днес ще се отправим на целодневна екскурзия до  Пунака. Пътят минава през прохода Дочула, който е разположен на 30 километра от столицата и предлага 360-градусова красива панорамна гледка към Хималаите. Освен духовността на мястото, много бутански семейства посещават прохода по време на празниците и уикендите, просто да си направят пикник и да се насладят на природата. Мястото предоставя идеална възможност на туристите да направят красиви снимки на величествените Хималаи, ако времето позволява. Ще спрем за обяд в местен ресторант и продължаваме към манастира Пунака Дзонг. Той е известен също като Пунгтанг Дехен Протранг Дзонг (Pungtang Dechen Photrang Dzong), което означава "дворецътна голямо щастие или блаженство" и  е административният център на Пунака. Изграден през 1673 г., той е вторият  по големина манастир в Бутан и е една от най-величествените му структури. Пунака Дзонг е административният център и седалището на правителството на Бутан до 1955 г., когато столицата е преместена в Тимпу. Това е шест етажна сграда с една централна кула, разположена на средна надморска височина от 1200 метра. Манастирът е "въплъщение на будистките ценности". Първият крал на модерния Бутан е бил коронован в Пунака Дзонг. През 2011 г. в тази крепост се е състояла и сватбата на 5-ия крал.

Връщане в Тимпу, вечеря и нощувка.

 

5 Ден: Тимпу – Паро, закуска обяд и вечеря

Закуска.

Днес продължаваме обиколката си на Тимпу с посещение на Музея на фолклора и културното наследство.

Музеят на фолклора и културното наследство се помещава в триетажна традиционна сграда. Основан през 2001 г. в Тимпу, музеят дава поглед върху културата и традиционния начин на живот на Бутан. Артефактите, които се съхраняват тук, показват на посетителите как живее днес населението в селските райони на Бутан.

Освен това музеят организира и демонстрации на селските традиции, умения, навици и обичаи и образователни програми за деца. На 5 километра южно от Тимпу е разположен Симтока Дзонг, който официално е известен като "‘Sangkak Zabdhon Phodrang’ " или Дворецът на дълбокия смисъл на тайните мантри. Построен през 1629 г. от Шабдрунг Нгаванг Намгял - основателят на Бутан, често се казва, че това е първият дзонг, построен в Бутан, и е входната порта към долината на Тимпу. Името Симтока произлиза от думите sinmo (жена демон) и do (камък), смята се, че дзонгът е избран да пази демона, който е изчезнал в скалата наблизо.

Продължаваме към световно известният манастир "Такцанг". Разположен на вертикална скала на 3000 метра надморска височина на север от Паро, този манастир е впечатляваща гледка и е неофициалният символ на Бутан. Той е един от най -известните будистки манастири в Бутан и също така се нарича "Гнездото на тигъра".  Тъй като стигането до манастира е доста трудно, поради планинския терен, ние ще се доближим максимално близо, като спрем в малка чайна по пътя,от където се разкрива прекрасна гледка към Такцанг.

Днес ще посетим още Кичу Лакханг, това е важен храм в Хималаите.Той е един от най-старите религиозни обекти в Бутан, построен през седмия век. Този храм е един от 108-те, построен от тибетския император Songtsen Gampo. След това продължаваме към Паро дзонг. Той е един от най-впечатляващите и добре познати манастири в Бутан. Един от най-добрите примери за бутанската архитектура, известен също като Ringpung Dzong, или "крепост на куп бижута". Това е административното седалище на окръг Паро. Построен е през 16-ти век върху основата на манастир, построен от Гуру Ринпоче. Той е бил използван многократно, за да защитава долината Паро от нахлуването на Тибет.

Настаняване в хотел Olathang 3* в Паро. Вечеря и нощувка.

 

6 Ден: Катманду, закуска и вечеря

Закуска.

Трансфер до летището в Паро за директен полет до Катманду в 11:55ч. Пристигане в Катманду около 12:45ч. Ще оставим багажа си в хотела и следобяд продължаваме към Патан.

Той е един от трите кралски града в долината, който се намира на около 5 км южно от Катманду, на южния бряг на река Багмати. Патан е център на будистката и индуската култура. Градът е пълен с религиозно изкуство, храмове и манастири. Един забележителен паметник тук е Храм от 17 век, посветен на индуския Бог Кришна - Кришна Мандир, изграден изцяло от камък с редки каменни резби по стените, изобразяващи епични войни от Рамаяна и Махабхарата. 

Връщане в хотел. Вечеря и нощувка.

 

7 Ден: Катманду, закуска и вечеря

Рано сутринта имате възможност за панорамен полет с малък самолет над Еверест (срещу допълнително заплащане от 225 USD и предварителна резервация).

Закуска.

Днес ще разгледаме Бхактапур, Стпата Боднат и храмът Пашупатина.

Градът е бил център на княжество Бхактапур, второто по големина от трите разположени в долината и заедно с другите две — най-голямото Катманду и най-малкото Патан — фактически са формирали Непал.

Ще посетим централния площад с неговите забележителности: Лъвската порта, статуята на цар Бупатиндра Малла, Храмът Батсала, световноизвестният Дворец с 55 прозореца, Голдън Гейт. На площад Таумадхи е разположен храма Ниатапола, който датира от 1702 г. Колосалната пет етажна постройка е най-високият храм - пагода в страната. Връщаме се в Катманду, за да посетим Храмът Пашупатинат.   Със своята удивителна архитектурна красота, той се намира сред тучна зелена естествена среда на брега на свещената река Багмати. Храмът е посветен на индуския Бог на унищожението, лорд Шива и се счита за най-свещеният храм на всички храмове на владетеля Шива.  Днешната ни обиколка завършва със Ступата Боднат.Това е една от най-впечатляващите забележителности на Катманду и е център на тибетския будизъм. Ступата е изградена на масивна платформа с три нива  и е с височина 36 метра. Хиляди поклонници обикалят гръбнака по посока на часовниковата стрелка всеки ден, въртейки молитвените колела. Казано е, че всяко завъртане на молитвено колело е еквивалент на рецитацията на мантрата.

Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.


8 Ден
: Катманду – Пoкара (210 км. – около 6 часа), закуска и вечеря

След закуска пътуваме към Покхара. Това е едно забележително място с приказно красива природа, разположено на 900m надморска височина и 200km западно от долината на Катманду. Пленителният град има няколко красиви езера и предлага зашеметяваща панорамна гледка към върховете на Хималаите. спокойствието на езерата и величието на издигащите се зад тях Хималаи създават усещането за мир и магия. Долината Покара е краят на известния кръг Анапурна и начало на   някои от най-известните пътувания в Непал. Той също така предлага много интересни кратки разходки и дневни екскурзии, подходящи за деца и уморени трекисти. Това е вторият по големина град в Непал и е на високо място в списъка на местата за посещение в Непал.

Настаняване в хотел Da Yatra Courtyard 3*. Вечеря и Нощувка.

 

9 Ден: Пoкара, закуска и вечеря

(По желание) Рано сутринта ще се отправим към хълма Сарангкот, разположен на 1,592m надморска височина, за да наблюдаваме излючителният изгрев над Хималаите.

В близост до хълма е разположено градчето Сарангкот, предлагащо прекрасна гледка към изгрева над Мачапучаре, Дхаулагири и планинския масив Анапурна (ако времето позволява). След като се насладим на красотата на природата се връщаме в хотела за закуска. След закуска започва нашата  разходка и разглеждане на забележителностите на Покхара - традиционният стар пазар е пъстър и с етническо разнообразие, храмът Биндхиабасини посветен на Богинята, Бхагавати и на други проявления на Шати, пещерата Гуптешвар - известна с разнообразните си природни образования от варовикови отлагания и водопада на Девис -чийто води бликат най силно точно преди да изчезнат под земята. Ще посетим също Световната пагона на мира. Това е будистка ступа, построена от будистките монаси на японската организация Nipponzan Fujii на тесен хребет над Phewa Taal.

Денят ни ще завърши с Международният планински музей е посветен на планините на Непал и планинските хора, които са се изкачили по тях. Музеят представя историята, културата, геологията, флората и фауната на Хималаите.

Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

 

10 Ден: Катманду, закуска и вечеря

Закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване за Катманду. Пристигане в града следобяд. Настаняване в хотела. Свободно време за почивка или за последни покупки от Катманду.

Вечеря. Нощувка.

 

11 Ден

Ранна закуска. Трансфер до летището за полет до Истанбул в 7.35ч. Пристигане в Истанбул в 12.55ч. Полет за София в 19.25ч. Кацане на летище София в 20.45ч. 

 

Период на пътуването:

На човек в двойна стая при 4-6 човека

На човек в двойна стая при 7-9 човека

 

 

 

 

Цената включва:

ü  Самолетни билети с Turkish Airlines София – Истанбул – Катманду – Истанбул – София

ü  Директен полет Катманду – Паро – Катманду

ü  4 нощувки със закуски и вечери в хотел Shambala 4*

ü  2 нощувки със закуски в Тимпу хотел Peaceful Resort 3*

ü  1 нощувка със закуска в Паро хотел Olathang 3*

ü  2 нощувки със закуски и вечери в Покара , хотел Da Yatra Courtyard 3*

ü  3 вечери и 2 обяда в местни ресторанти Бутан

ü  Целодневна екскурзия до Пунака

ü  Всички туристическа обиколкиописани в програмата с местен екскурзовод

ü  Входни такси за посочените обекти

ü  Всички трансфери по програмата

ü  Обслужване от местени екскурзоводи по време на целият маршрут

ü  Такса за издаване на виза за Бутан

ü  Медицинска застраховка с асистънс и покритие  10 000 Евро

ü  Водач-преводач от България при минимум 10 човека.

 

Цената не включва:

ü  Виза за Непал – 25 USD, издава се и се заплаща на място

ü  Панорамен полет над Еверест – 225 USD, заплащат се предварително

ü  Бакшиши – 60 USD за цялото пътуване, заплащат се предварително

ü  Разходи от личен характер

 

Необходими документи и условия за записване:

ü  Международен паспорт, валиден поне 6 месеца след датата на връщане в България

ü  Снимки в паспортен формат – 1 бр. за Непал

ü  При резервация се внасят 2500 лв. на човек. Доплащането се до извършва 39 дни преди отпътуване.

 

Анулационни условия :                             

В случай на отказ от туристическото пътуване /ТП/, заплатената сума се възстановява при следните удръжки:

ü  до 100 дни преди датата на пътуване – без неустойки

ü  от 99 до 80 дни преди датата на отпътуване – 10 % от стойността на ТП

ü  от 79 дни до 40 дни преди отпътуване – размерът на депозита

ü  от 39 до 0 дни - 100 % от стойността на ТП

 

Допълнителна информация :

ü  При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства, е възможно програмата да претърпи промяна! Полетните часове подлежат на препотвърждение от авио компаниите!

ü  В пакетната цена са калкулирани най-ниските тарифи на самолетните билети. При евентуална промяна, туропеторът си запазва правото да променя пакетната цена.

ü  Туроператорът си запазва правото за промяна в реда на разглеждане на забележителностите, при необходимост.

ü  Допълнителни екскурзии и мероприятия - заявяват се и се заплащат в България!