Австралия и Нова Зеландия

АВСТРАЛИЯ

Австралия е държавата, която си има цял континент. Хиляди години е била дом предимно на дивия свят, част от който се е запазил и до днес. Тук може да срещнете най-разнообразни видове паяци, най-отровните змии, най-голямото влечуго - соленоводния крокодил, най-големия месояден двуутробен бозайник – небезисвестния Тасманийски дявол, най-обширните стада от диви камили и най-бързоразвиващото се дърво – Австралийския евкалипт. Кенгуруто, щраусът Ему и коалата пък са национални символи.

През 17 век европейците започват да заселват континента със затворници, като бавно завземат земите на местните жители – аборигените. Днес ¼ от населението са потомци на тези първи заселници. Вече има програми за успешно интегриране на аборигените към съвременния начин на живот, а Австралия е първенец в класацията по образованост на населението – 99%.

В Сидни, докато се разхождате по Харбър Бридж, може да се натъкнете на арт изложба на специалната площадка или просто да се насладите на неверотна гледка към най-емблематичната сграда на Австралия – Операта, която с уникалната си архитектура става част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Не бива да пропускате Зоологическата градина, Аквариума, Дарлинг Харбър и Кралските ботанически градини. А ако случайно огладнеете, отбийте се във въртящият се бюфет-ресторант в Sydney Tower. Освен вкусна храна, той предлага и истински спектакъл за окото - най-добрите панорамни гледки към града.

Мелбърн е известен като най-добрият град за живеене в света. Тук се провежда ежегодния турнир Australian Open. Тук, по долината на река Яра, която тече през града, намира своя втори дом небезизвестното бургундско вино Пино Ноар. И пак от тук тръгва популярният туристически маршрут Great Ocean Road.

Трябва да отбележим и друг интересен факт. Поради неразбирателството между двата най-големи града Сидни и Мелбърн, кой да бъде столица, тази функция се пада на сравнително малката Канбера. Тя няма излаз на море, но се намира в непосредствена близост до красиви планини, гъсти гори и езера.

В Австралия има 10 пустини, които заемат 1/3 от континента. В една от тях - Пинакълс, не далеч от град Пърт, се намира и едно необичайно природното явление – варовикови колони издигащи се от няколко сантиметра до 3,5 метра над земята.

Разбира се, няма как да пропуснем Големия бариерен риф. Събрал в себе си повече от 1500 вида риби и 350 вида корали, това е едно от живите чудеса на света. Край бреговете на остров Хамилтън се намира и националния парк Whitsunday Island. Този тропически рай, съставен от 74 острова е приютил и титулования за най-красив плаж на планетата – Whitehaven beach.

Ако искате да вкусите от този невероятен сват, да погалите коала или да се гмурнете в дълбините на кораловия риф, не се колебайте, потърсете ни на office@mywaytravel.bg или на 0877995633

 

НОВА ЗЕЛАНДИЯ

Нова Зеландия е мястото, където природата е развила своята фантазия и е събрала на едно място всички свои причудливи творения. Наред с големия брой малки острови има и два големи континентални острова – вулканичния Северен и планинския Южен, разделени от протока Кук.

В големия естествен залив на северната част е построен град Окланд – единият от двата най-големи града на острова, заедно със столицата Уелингтън. Непосредствено срещу него, любителите на виното могат да си направят пикник в някоя от винарните на остров Уайхеке.

Ако никога не сте виждали гейзер, в Роторуа бихте могли. Това е районът с най-силна геотермална активност в света.

Благодарение на трилогията „Властелинът на пръстените“, Нова Зеландия е известна като „дом на средната земя“. Декорите на филма са запазени и до днес и са отворени за посещение. Независимо дали за да се снимаш пред портата на къщата на Билбо или да се разхладиш с едно питие в Green Dragon Inn, селището Хобитън е задължителнаспирка за всички заклети филмови фенове.

Релефът в южната част пък е предимно планински. По склоновете на най-високия връх Кук се спуска големият ледник Тасман. От разрушителната му дейност обаче, са се образували красиви дълги езера и приказнозелени долини.

Куинстаун е перфектното място за приключения. Тук можете да карате джет, да отидете на рафтинг, да се катерите, да карате колело или ски, а може и просто да скочите с бънджи.

Ако пък сте любители на по-лежерните забавления, можете да отскочите до приказния фиорд Milford Sound за една прохладна разходка с корабче сред заснежени върхове и невероятни водопади.

Всъщност, трябва да отбележим, и един важен исторически факт - именно британския изследовател Джеймс Кук пръв успява да акустира край бреговете на Нова Зеландия през 18 век, въпреки че те са откритие на Абел Тасман близо век преди това. За съжаление инвазията намалява драстично броя на коренните жители – маорите, а земите им се превръщат в британска колония.

Днес Нова Зеландия е независима, маорите са част от населението, а децата им се обучават на родния си език. Тъкачеството, традиционното им изкуство – дърворезбата, с която украсявали лодките си и татуировката на лицето, наричана „моко“ са неделима част от културното наследство на страната.  

Това е първата държава в света, която разрешава на жените да гласуват!

Ако сте готови да опознаете родината на бънджито, да видите на живо единствената птица без крила - Киви, която обитава само земите на Нова Зеландия или да се почувствате поне за малко като герой на филм, то непременно ни потърсете на 0877995633 или ни пишете office@mywaytravel.bg