Исландия

Вашата оценка
Исландия
7 дни / 5 нощувки
от 2590
Гренландия

Исландия

Исландия е разположена в близост до Северния Полярен кръг и е една от най-северните точки на континента Европа. Островът дължи съществуването си на уникалното местоположение – върха на Средноатлантическия океански хребет. „Страната на леда и огъня, както често я наричат местните, е природно чудо, съчетало в себе си смразяващите сили на глетчерите и изригващата топлина на Земята. Резултатът, разбира се, е красив свят, изпълнен с драматични пейзажи.

 

Вулканите

Всичко това не би било възможно без вулканите на Исландия. Може би те са най-могъщата сила, която предопределя природата на Земята, създавайки безкрайни полета от застинала лава, обширни ивици от черен пясък, причудливи върхове и огромни кратери.

Исландия се намира в една от най-вулканично активните зони на земята. Приблизително на всеки 5 години се регистрира вулканично събитие. Интересен факт е, че в Средновековието, тук е изригнала една трета от всичката лавата, покрила земната повърхност.

 

Гейзерите

Именно тук се намира Great Geysir, който дава име на всички останали по света. В същата зона можем да открием и един друг известен и значително по-активен гейзер – Strokkur. На всеки пет до десет минути, той изстрелва вода на приблизително 20 м височина, макар, че има данни и за рекордните 40 м.

 

Термалните извори

Горещите извори могат да бъдат намерени почти навсякъде. С времето исландците се научават да използват тази огромна геотермална енергия. Близо 90% от населението се отоплява от този естествен източник, а водата от стопените ледници е достатъчна за развиването на водноелектрическите централи. Използва се широко и в селското стопанство, предимно за затопляне на парниците, в които, освен традиционните за Европа плодове и зеленчуци, се отглеждат дори банани. Впрягайки тази чиста енергия в ежедневието, Исландия е на едно от челните места с най-слабо замърсяване.

 

Синята лагуна

Разбира се, няма как да не посетите и Синята лагуна (The Blue Lagoon). Сгушена между безкрайни полета от изстинала лава и пълзящ мъх, лагуната рязко контрастира с кристално синята си вода. Целогодишно температурата на водата е 39 градуса, което я превръща в една от най-атрактивните спа зони на земята. Създадена е изкуствено през 1976 година, благодарение на силиция във водата, който образува кален слой върху порестата лава, а водата се сменя на всеки 48 часа. Тук може да се насладите на всички екстри, необходими за една пълноценна почивка. Списъкът, от предлаганите спа услуги е дълъг, като едни от най-популярните са масаж под вода и разкрасителни процедури със силициева кална маска. На рзположение са още сауни, парни бани и зони за релакс. LAVA ресторантът е вграден в скала, а на Lagoon бара можете да си поръчате напитки, без дори да излизате от водата. Всеки посетител може да си закупи и специално създадена козметика, с уникални свойства, благодарение на полезните минерали във водата. Хотела Blue Lagoon Clinic, който се намира само на 10 минути от основния басейн, допълва луксозното усещане за курорта.

 

Водопадите

Ако Исландия има нещо в изобилие, то това е водата. Тук тя се среща във всякакви форми – ледници, гейзери, езера, реки и разбира се, водопади. Към момента са известни 10 000 и всяка година се образуват нови от топенето на ледниците, а водата е толкова чиста, че можете да пиете директно от тях.

Мнозина смятат водопада Gullfoss, което в буквален превод означава „златен водопад“, за един от най-красивите. Но пък гледката, която се разкрива, когато застанете зад стелещата се вода на Seljalandsfoss, е просто несравнима.   

 

Северното сияние

Казват, че светлините на сиянието се забелязват най-добре в тъмното. Е, в това отношение Исландия е една от първенците с най-продължителен период на почти пълна нощ – от септември до средата на април! Благодарение на чистотата на природата и слабата населеност, островът се е превърнал в топ място за наблюдение на ярките цветове на изумителното явление! Има специално организирани турове с водачи, извън населените места, за да не пречат светлините на градовете.

 

Плажовете

Колкото и невероятено да ни се струва, че тази северна страна със суров климат има плажове – ДА, факт е!

Един от най-известните и посещавани е този в района на столицата Рейкявик - Nautholsvik Beach. Той е изкуствено създаден благодарение на естествени геотермални извори и слънчев златен пясък, донесен в страната от южното полукълбо. Приема до 1000 посетители годишно, удостоен е със Син флаг и смело можем да кажем, че превъзхожда някои средиземноморски курорти. Организиран по всички плажни правила, този плаж дава чудесна възможност за почивка на жителите по северните ширини.