Плажовете на Виетнам! от My Way Travel

Вашата оценка 5 от 1 глас

  Най-красивите плажове във Виетнам - нова дестинация за вашата почивка!

Плажовете на Виетнам често се пренебрегват от туристите, а те изненадващо могат да бъдат конкуренция на доста известни световни курорти. Бреговата линия преминава през три различни микроклимата, от Китай на север до Камбоджа на юг. Това означава, че което и време на годината да изберете за вашето пътуване, винаги ще има, къде да направите своята плажна ваканция.

На север има красиви и недокоснати плажове, но за съжаление инфраструктурата до тях е ограничена. За това ще се съсредоточим върху централното и южното крайбрежие на Виетнам.

Централен Виетнам

Най-доброто време за посещение: между февруари и септември

Крайбрежието на централен Виетнам е домакин на два обекта от световното културно наследство на ЮНЕСКО – комплексът от паметници в бившата столица Хюе (Hue) и стария град в Хой Ан (Hoi An), което дава възможност за съчетаване на вашата ваканция с културно-историческа разходка.

Плажовете са дълги и покрити с бял пясък. Водите са бистри и тюркоазени и предразполагат към гмуркане и риболов.

Отдалечен от морето, Национален парк Бах Ма е на два часа път с кола от Хой Ан - мястото, на което местните жители идват да се отпуснат в едва докосната джунгла, плувайки в естествени басейни, оформени от водопади.

Между Хюе и Хой Ан има богат избор от хотели по крайбрежието. Тихият залив Ланг Ко е един от любимите ни плажове във Виетнам - полумесец от перлено бял пясък. Единствените хотели тук са петзвездият луксозен Banyan Tree Lang Co 5* и Angsana Lang Co 5*, който е чудесен семеен вариант.

На плажът в Хой Ан се намира Four Seasons The Nam Hai 5* - един от най-добрите хотели във Виетнам, заради своите изключителни нива на обслужване, големи стаи и съвременно виетнамско усещане. Лично ви препоръчваме Palm Garden Beach Resort & Spa 5* и Little Beach Hoi An A Boutique Hotel & Spa 4*, които също се радват на не по-малко добри отзиви от клиенти.

Куи Нон

Най-доброто време за посещение: между януари и юни

Плажовете около крайбрежния град Куи Нон са най-предпочитани от виетнамските летовници. Ще намерите дълга алея, която да се разхождате и гледка от ярко жълти и сини рибарски лодки във водата. През нощта морето светва с трептенето на лодките за риболов на скариди. 

Наблизо можете да посетите хилядагодишните кули на Чам или да се отправите към дълъг златист плаж. Привлекателността на района е в атмосферата му - докато се разхождате по крайбрежието, ще преминете покрай няколко спокойни плажни бара, ресторанти с морски дарове и съвременни кафенета.

Тук, на тих плаж, заобиколен от хълмове, покрити с джунгла, се намират съвременния спа резорт Avani Quy Nhon 4* и ексклузивната Anantara Quy Nhon Villas 5*, с колекция от вили, много от които имат собствен басейн.

Ня Чанг

Най-доброто време за посещение: между януари и септември

Ня Чанг, един от първите истински плажни курорти във Виетнам, вече е развит град със собствено летище. Района е изпълнен с тихи заливи, планини и спокойни сини води. Някои са толкова усамотени, че можеш да си помислиш, че си на частен остров. Казват, че именно тук са едни от най-красивите и магнетични изгреви в Азия.

 

На около 40 минути с кола от Ня Чанг, на отдалечения полуостров Нин Ван (Ninh Van), се намира Six Senses Ninh Van Bay 5*. Разположен на плаж под формата на подкова, където дланите на джунглата хвърлят дълги сенки върху златистия пясък, хотелът предразполага към спокойствие, което напълно контрастира с интензивното движение на града. Всъщност е толкова отдалечен, че единственият ви вариант за хранене е в хотела, който пък може да ви сервира частна вечеря във винена пещера. Освен почивка на плажа и гмуркане с шнорхел, можете да посетите курсове по готварство и йога или просто да се разходите с лодка.

 

По-нататък по крайбрежната ивица се намира курорта, предназначен само за възрастни - An Lam Retreats Ninh Van Bay. Съвременният стил е очевиден още преди да слезете от моторната лодка - неговият двуетажен дървен ресторант изглежда сякаш принадлежи на музей на дизайна.

За тези от вас, които обичат лукса, няма как да не споменем селекцията от апартаменти и вили на Mia Resort Nha Trang, само на 20 минути път с кола от летището. За любителите на първичното и естественото пък е абсолютната противоположност - Amanoi Resort 5*, в залива Vinh Hy на юг от летището. Приличащ на изгубено виетнамско село, комплексът приютява вили, със спираща дъха гледка, два спа центъра, изобилие от възможности за изящно хранене и един от най-фотогеничните йога павилиони.

Муи Не и Фан Тиет

Най-доброто време за посещение: от ноември до април

На четири часа североизточно от Сайгон се намират курортните градове Муи Не (Mui Ne) и Фан Тиет (Phan Thiet). Тези местни курорти са смесица от луксозни хотели на плажа и малки къщи за гости, всеки от които добавя собствена индивидуалност към дългите ивици от перлено-бял пясък.

Тази крайбрежна плажна ивица съвсем не е най-тихата, но е единствената във Виетнам, до която можете да шофирате, а не се налага да летите. Муи Не е едно от най-добрите места за кайт сърф в Югоизточна Азия!

Anantara Mui Ne Resort and Spa 5* оглавява списъка ни с най-добрите хотели - разположен сред пищни тропически градини, които успешно прикриват често натовареното крайбрежие на Муи Не. С подобни градини може да се похвали и Sailing Club Resort Mui Ne 4*, стига да се чувствате добре под сламен покрив, а Blue Ocean Resort 4* предлага отлично обслужване и комфорт на своите гости. 

Острови Кон Дао

Най-доброто време за посещение: между Коледа и август

Островите Кон Дао (Con Dao) са само на 45 минути полет от Сайгон. В средата на миналия век архипелагът е бил френска наказателна колония, но сега е известен с тихите, широки плажове, кристално чистите води и някои от най-добрите водолазни спортове в страната. 

16-те острова на архипелага Кон Дао съставляват по-голямата част от защитения морски парк Кон Дао. Морският живот, открит тук, включва редкия представител на разред Сирени - дюгон.

Водите са най-ясни между февруари и юли, а зелените костенурки излизат на брега, за да снасят яйцата си през май, а малките костенурки се излюпват чак до октомври.

Ако търсите най-тихото плажно местоположение във Виетнам, това е всичко. За една незабравима почивка, може да отседнете в някоя от луксозните вили с гледка към океана на Six Senses Con Dao 5*, който предлага всичко – частен плаж, йога, собствен иконом и дори плажни филмови прожекции. Отдалечения Boutique Resort & Spa Poulo Condor 4* пък е съвкупност от зелени хълмове, частен залив и вили във френски колониален стил. 

Остров Фу Кок

Най-доброто време за посещение: между ноември и август

С ярък бял пясък, тюркоазено море и множество ресторанти, предлагащи морски дарове, това островно убежище в Тайландския залив е прекрасен завършек на разходката ни из Виетнам от север на юг.

Островът отдавна не е толкова безлюден. Там, където някога рибарите са изнесяли улова си на брега, сега е пълно с курорти и ресторанти. Но пък е сигурно, че разполагате с голямо разнообразие от възможности за отдих и хранене. Където и да седнете, най-вероятно ще намерите на масата бутилка нуок мама - почитан рибен сос, приготвен на острова. 

Западният бряг La Veranda Resort 5* балансира удобството на местните ресторанти и барове с тихи, спокойни градини и голям басейн. Във Famiana Resort & Spa 4* пък вилите са разделени в две зони – плажна и зелена, а Salinda Resort Phu Quoc 5* предлага всякакви дневни и вечерни забавления. Ако обаче търсите някой отдалечен курорт, извън глъчката на града, то тогава Chen Sea Resort & Spa 4* е точно за вас – прекрасен комплекс в късче тропическа гора и уединен залив!

Ако все още се чудите, кое място да изберете за вашата плажна ваканция – пишете ни на office@mywaytravel.bg, за да Ви помогнем и бъдете сигурни в едно – Виетнам ще ви очарова с богата история, красиви плажове, вкусна храна и качествено обслужване.