Как да изберем хотел на Малдивите от My Way Travel

Вашата оценка

Как да изберем хотел за мечтаната почивка на Малдивите? 

Едно от най-важните неща за перфекната почивка на Малвидите е изборът на хотел. В последните няколко години броят на хотелите се увеличава с много бързи темпове и броят на резортите вече надвишава 400. Изборът става все по-труден, за това ето няколко съвета как да откриете мястото, което е най-подходящо за вас.

В търсене на икономичната почивка

Ако разполагате с ограничен бюджет, изберете хотел в близост до летището. Имайте предвид, че голяма част от пакетната цена за вашата почивка, ще се сформира от цената за трансфер. На Малдивите това е съществено перо, като цените на трансферите могат да варират от 50 долара за 15 минути с моторна лодка, до над 800 долара за час полет с хидроплан. Затова близкото разстояние ще ви спеси доста пари.  

На Малдивите, и то най-вече на атолите в близост до Мале, има доста хотели с категория 3*. Те са подходящи за икономична почивка, но трябва да имате в предвид, че тези хотели в повечето случаи са разположени в т. нар. населени с местни жители атоли и около хотелите може да има фабрики, училища и т.н. Тъй като Малдивите са строго мюсюлманска държава е възможно да попаднете на място, където не се сервира алкохол, заведенията затварят рано или въобще няма такива. Повечето плажове на тези малки островчета са обществени и е възможно да срещнете изисквания за плажното облекло. 

Ако търсите иконимична почивка не избирайте хотел на база All Inclusive, това няма да ви спести пари, а напротив. Повечето хотели, които предлагат  All Inclusive, изискват доста сериозни доплащания към основната цена и е напълно възможно вие да заплатите много повече, отколкото бихте похарчили на място, ако изберете свободна консумация.

Най-добре е да предпочете закуска или закуска и вечеря, така ще сте подсигурили две от основните си хранения и няма да се наложи да се охарчите за това. 

Ако сте любители на дайвинга 

То тогава, това е вашето място. Малдивите са всепризната дестинация, която предлага изключително разнообразие на флората и фауната в океана. Най-хубавото е, че понякога дори не се налага да се гмуркате, за да срещнете някой инетерсен обитател, а просто да потопите маската си във водата и ще останете изумени от новият свят, който ще се разкрие пред вас.

Като най-добри места за дайвинг може би се смятат атолите, разположени на по-голямо разстояние, северно от Мале.  

Мечтаните плажове

Търсейки хотел на Малдивите, ние неминуемо си представяме плаж като от картичка. А, дали навсякъде е така? Ами не точно. Плажовете на Малдивите са застлани с бял пясък, образуван от рушенето на множество бели миди, корали и други, които в течение на времето са се превърнали в нещо толкова ситно, че се чудите дали е пясък или брашно.

Има обаче разлика, когато решите да влизате в океана. Има атоли, при които входът във водата е чист и мек, но има и такива, където влизането е почти невъзможно, поради кораловите рифове, които се развиват и се доближават до пясъка. Когато избирате хотел, обърнете внимание на цвета на водата около плажовете. Лесно ще забележите коралите и ще знаете дали можете свободно да се къпете, без да се налага да използвате обувки за вода. 

Друга особеност са бетоновите ограждения около островите, които го предпазват от водата или от бързия растеж на рифа. Те понякога изглеждат неприятно и биха се разминали с представите за плаж от мечтите. 

Възможности за различни типове настаняване 

При изборът на хотел е хубаво да помислим какъв тип настанявне търсим. Генерално на Малдивите са разпространени плажни вили или бунгала. Има обаче вече доста хотели, които предлагат стаи в двуетажни или по-високи постройки. Има и хотели с висока категория, чийто най-нисък тип настаняване е стая, която може да бъде и на втори етаж, затова обърнете внимание на точния тип помещение, което хотелът предлага за най-ниската си цена.

При по-високата категория луксозни хотели, най-ниският клас настаняване започва от частна вила на плажа с директен излаз към океана. Това може би е едно от най-предпочитаните настанявания. Напоследък доста от хотелите, започнаха да предлагат вили на плажа с частен басейн, като разликата в цената не е съществена. Така понякога може да се окаже, че можете да си позволите частен басейн срещу скромно (на фона на цялата почивка) доплащане.

Вилите във водата са истинско малдивско преживяване. Те също имат разновидности, според категорията и могат да разполагат с джакузи на верандата или пък малък инфинити басейн. Безспорно това е най-скъпият тип вили, затова ако сте решили, че искате да отседнете ”във водата”, то тогава ще трябва да увеличите чувствително бюджета си. 

Местоположението

Много е важно да съобразите местоположението на хотела си с часовете на кацане и излитане от Мале. Много от хотелите са достъпни само с хидроплан, а тези полети се извършват до определени часове на деня. Така например, ако полетът ви каца по-късно вечерта е възможно да се наложи да останете да пренощувате в Мале, за да ползвате трансфер на сутринта. 

Проверете отзивите и потърсете консултация с професионалист 

Тъй като почивката на Малдивите е все още скъпо удоволствие за нас, ние правим всичко възможно, да вземем най-доброто решение за хотел. Затова е хубаво да обърнем внимание на отзивите за хотелите, на които сме се спряли. Tripadvisor и Booking.com разбира се ще помогнат, но е добре да се допитате и до професионален агент, които в повечето случаи би имал преки наблюдения върху хотелите и бихте могли да получите много ценна и полезна информация. 

И не на последно място ценaта

Много често изборът между един и друг хотел на Малдивите се свежда до цената. Имайте предвид обаче, че цените на един и същ хотел могат сериозно да варират за вас като крайни клиенти. Важно е да проверите цената на няколко места, като имате предвид, че за тази дестинация сайтовете за хотелски резервации предназначени за крайни клиенти обикновено дават най-високата оферта.  

Дано да сме успели поне малко да улесним избора и да помогнем мечтаната ваканция да стане реалност.