Исландия - какво трябва да знаем

Вашата оценка 5 от 1 глас

 ИСЛАНДИЯ

Ако все още се чудите дали да предприемете екскурзия в Исландия, тук сме ви подготвили няколко важни съвета и интересни места, които да включите в маршрута си.

Исландия е от онези места, за които сме чели, гледали сме снимки и си мислим, че знаем как изглеждат, но веднъж попаднали там, разбира ме, че никак не е същото.

 

Ø Кога се ходи в Исландия?

Условно можем да разделим туристическото време за посещение на Исландия на два сезона:

Лято: 15 май – 15 Септември

Ако предприемете пътуване до Исландия през летните месеци, основен плюс ще бъде, че се стъмва доста късно и  най-вероятно ще имате достатъчно време на стигнете за където сте тръгнали. Ще разполагате с повече време и ще можете да видите и доста неща. Също така екскурзиите на място като круиз за наблюдение на китове, гмуркане и др. са на по-чести интервали.

Минусът на пътуването по това време е, че хотелите се пълнят по-бързо и ще е хубаво да предвидите по-ранна резервация.

Есен: 15 Септември – 15 Октомври

Екскурзия до Исландия през есента ви дава доста по-големи шансове да видите северното сияние. От друга страна времето става по-колебливо и хладно, понякога духат силни ветрове, но все пак става за разходки и при добра организация ще можете да посетите местата, които сте си набелязали, въпреки малко по-късия ден.

 

Ø Какво да видим в Исландия

Най-впечатляващото нещо в Исландия е природата. Тук пейзажът прелива от вулкани, гейзери, топли минерални извори, реки и ледени пещери.

Един от най-популярните маршрути се нарича Златния кръг (The Golden Circle). Той започва от

Национален парк Thingvellir (Thingvellir National Park)

Разположен на 45 минути път с кола от Рейкявик, националният парк Þingvellir в югозападната част на Исландия е място, което задължително трябва да видите. Дестинацията е популярна заради важното си историческо и геоложко значение. Исландският парламент, наречен Alcíingi, е основан в Þingvellir през 930 г. и провежда първите си заседания при ждрелото Almannagjа.

Þingvellir е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО заради безбройните и изключителни природни дадености на района, включително Þingvallavatn, най-голямото естествено образувано езеро в Исландия. И ако това не ви е достатъчно, да знаете, че под вас се срещат Евразийската и Северноамериканската тектонска плоча, а пукнатината Silfra, ви позволява да се гмуркате между тях.

Ако продължите още около 10 км по пътя, ще се озовете пред водопадът Гълфос (Gullfoss). Tой е известен като една от най-драматичните катаракти в света и каскади над редица стъпалови скали и тераси, преди да се спусне над 32-метровата пукнатина.

Един от най-впечатляващите водопади  в Исландия е Seljalandsfoss. Водопадът пада 60 m и е част от река Селяланд, която произхожда от вулкановия ледник Eyjafjallajökull. А, ако сте любители на малко по-адвенчър разходките, можете да минете по пътека зад водопадите и да видите малка пещера. Това е 360° водопад – можете да го обиколите от всички страни. Може би затова е един от най-сниманите в Исландия.

Само на 30 км източно от него се намира Скогафос (Skogafoss). Водопадът Скогафос се счита за един от най-красивите и големи водопади на Исландия. Като такъв Скогафос е и една от най-посещаваните природни забележителности на страната. Невероятната му красота е станала причина за една мистична легенда, която разказва, че под водите на Скогафос е заровено тайнствено съкровище – това на викинга Thrasi Thorolfsson.

Geysir - Гейзерът, дал име на всички гейзери по света

По света има много гейзери, но в Исландия се намира този, дал нарицателното на всички такива - самият Гейсир. Разположен в долината Хаукадалур, в съседство с почти толкова прочутия гейзер Строкур. И ако Гейсир е с непостоянен характер и понякога с години остава неактивен, Строкур хвърля горещи струи вода и пара в небето на всеки пет минути, а височината им достига до 25, а понякога и до 40 метра.

 

Черният плаж и базалтовите скали Reynisfjara

В близост до най-южното село на Исландия, Vík, се намира световноизвестният черен плаж Reynisfjara. Черните базалтови скали, огромните пещери и гигантските скални образувания, както и непрестанното брулене от силни ветрове, правят Reynisfjara забележително и въздействащо място, където силата на Атлантически океан ни напомня за слабостта и преходността на човешкото съществуване.

Ако попаднете в Северна Исландия няма как да пропуснете водопадът Dettifoss. Водопадът Детифос се намира в националния парк Ватнайокул в Исландия и е известен като най-мощния водопад в Европа. През него минават 193 куб.м. вода за секунда, а количеството понякога се увеличава, особено когато се топят ледниците.

Водопадът е широк 100 метра и водата пада от 45 метра височина, а налягането на водата е толкова мощно, че скалите около него буквално вибрират, ако ги докоснете с ръка. Водите му са почти винаги тъмни, заради седименти, в контраст с белите бързеи. 

 

Синята лагуна и Myvatn Nature Baths  са едни от най-популярните басейни с естествено топла вода в Исландия. Myvatn Nature Baths  са разположени в северната част  на страната. Мястото е доста по-спокойно от Синята лагуна, малко по-евтино, но също толкова приятно за почивка.

Синята Лагуна е разположена в близост до столицата Рейкявик, удобна е за почивка преди или след полет, а и е предпочитана от хората, които имат по-малко време в Исландия и не се отдалечават твърде от южната част на страната. Синята лагуна безспорно е най-популярната и най-снимана забележителност, когато става дума за горещи термални извори. Имайте в предвид обаче, че задължително трябва да си направите резервация за посещение.

Северното сияние

Метафорично казано Исландия се намира на върха на света, а това ви гарантира, че се намирате сред най-подходящите места на планетата, откъдето можете да видите северното сияние. Тези зрелищни небесни чудеса се срещат често в Исландия в периода от септември до средата на април.  

Ø Храната 

Задължително опитайте херингата – това е основният поминък на Исландия. Засища и е богата на витамин Д. Почти всичката риба, която хапнете в Исландия е уникално вкусна. Но едно от най-известните рибни ястия е Plokkfiskur - рибна яхния.

Може да пробвате също Skyr - Исландското кисело мляко. 

На много от зелените ливади на Исландия можете да видите свободно пасящи овце. Освен пуловерите от агнешка вълна, исландците приготвят Hangikjot, което в буквален превод е "провесено месо" и пушено агнешко месо, също и  Kjotsupa - традиционна агнешка супа.

   

Ø Интересни факти

Исландия е единствената страна в света, където всяка къща е свързана с интернет, без изключение. Там няма да намерите нито един ресторант Макдоналдс, няма гори, няма и железопътен транспорт, ама изобщо. Но пък страната е известна с първата демократично избрана жена, както и с най-малката армия в Европа - без нито един войник. Те правят традиционен хляб, като заровят съд за печене в земята близо до горещ извор. Използвайки геотермална енергия, Исландският земеделски университет е в състояние да отглежда от 500 до 2000 килограма банани годишно. Имат дори бутон за събуждане на хотелските си телефони, когато Северното Сияние е видимо в небето. Уникалният исландски език включва над 100 думи за вятър. Исландците нямат наследствени фамилни имена, а имената на бебетата трябва да идват от официалния регистър на одобрените имена. Родителите, които искат да изберат различно име, трябва първо да поискат разрешение от „Комитета за имена“. Исландците вярват в тролове и елфи!

Ако сме ви заинтригували и желаете да се уверите лично във всичко това, то заповядайте с нас на екскурзия с директен чартърен полет на 01.10.2021. Програмата може да разгледате ТУК!