Екскурзия Непал - Бутан и Тибет

Вашата оценка
Екскурзия Непал - Бутан и Тибет
Маршрут:
София - Катманду - Паро - Тимпу - Ласа

Продължителност:
13 дни / 11 нощувки

Транспорт:
Самолет

Дати на отпътуване:


Цена от: 7070 лв.
Програма
1 Ден/ 20.04.2018г. / София
Полет от София с Турски авиолинии в 21.40ч. Кацане в Истанбул в 00.10ч.
 
2 Ден/ 21.04.2018г. / Катманду, вечеря
Излитане от Истанбул в 01.10ч. и кацане в Катманду в 11.00ч. Посрещане от представителя на фирмата партньор и трансфер до хотела.  Ще оставим багажа си в хотела и след кратка почивка започваме нашата обиколка из Катманду. Днес ще посетим центъра на града с площад Дурбар, място където от векове са живели управляващите династии на Непал, запазило своята средновековка атмосфера, включен в списъка на ЮНЕСКО.Няма да пропуснем храмът на Кумари –живата богиня в Непал, с неговите щедро резбовани дървени балкони. Той е построен от последния цар на династията Мала.
Обиколката ни продължава с разглеждането на една от двете древни будистки ступи в Непал – Сваямбунат (ЮНЕСКО), наречена още „Храмът на маймуните“, заради многото маймуни живеещи в и около храма. Това е един от най-впечатляващите храмове на Буда, с възраст над 2000 г. Разположен е на хълм с височина 77м, от където се разкрива невероятна гледка към Катманду и Хималаите.
Връщане в хотела. Вечеря и Нощувка.
 
3 Ден/ 22.04.2018г. / Полет до Бутан и трансфер до Тимпу , закуска и вечеря
Закуска в хотела и трансфер до летището в Катманду за полет до Паро. Посрещане от местният екскурзовод и трансфер до хотел Peaceful Resort 3* в Тимпу, столицата на Бутан. Ще пътуваме около час по криволичещ път, който преминава през много красиви селца с типична Бутанска архитектура.
При пристигането ни в Тимпу ще посетим мемориала Чортен и Таши Чо Дзонг.
Мемориалът Чортен, известен още като Тимпу Чортен, представлява ступа, която, със своите златни кули и камбани, е популярна забележителност в града. Тя е построена през 1974 г., за да почете паметта на третия крал Джигме Дорджи Уангчук. По своята архитектура Чортен е един от най-разпознаваемите и забележими религиозни обекти в Тимпу. Тази ступа е различна от другите, тъй като не съхранява тленните останки на краля. Само снимка на краля в церемониална дреха украсява залата в приземния етаж. Приживе кралят искал да построи "ступа, която да представя ума на Буда". Ташичо Дзонг е разположена в северния край на град Тимпу, на западния бряг на река Уанг Чу, това е най-величествената и вероятно най-внушителната сграда на Бутан. Тя традиционно е била седалището на " Druk desi" или "‘Dharma Raja", ръководител на гражданското правителство в Бутан, офис, който е съчетан със царската власт от създаването на монархията през 1907 г. В нея се помещава тронната зала на Негово величество краля на Бутан и е лятната резиденция на почитаната монашеска общност. Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.
 
4 Ден/ 23.04.2018г. / Тимпу, закуска обяд и вечеря
Закуска.
Днес ще се отправим на целодневна екскурзия до  Пунака.Пътят минава през прохода Дочула, който е разположен на 30 километра от столицата и предлага 360-градусова красива панорамна гледка към Хималаите. Освен духовността на мястото, много бутански семейства посещават прохода по време на празниците и уикендите, просто да си направят пикник и да се насладят на природата. Мястото предоставя идеална възможност на туристите да направят красиви снимки на величествените Хималаи, ако времето позволява. Ще спрем за обяд в местен ресторант и продължаваме към манастира Пунака Дзонг. Той е известен също като Пунгтанг Дехен Протранг Дзонг (Pungtang Dechen Photrang Dzong), което означава "дворецътна голямо щастие или блаженство" и  е административният център на Пунака. Изграден през 1673 г., той е вторият  по големина манастир в Бутан и е една от най-величествените му структури. Пунака Дзонг е административният център и седалището на правителството на Бутан до 1955 г., когато столицата е преместена в Тимпу. Това е шест етажна сграда с една централна кула, разположена на средна надморска височина от 1200 метра. Манастирът е "въплъщение на будистките ценности". Първият крал на модерния Бутан е бил коронован в Пунака Дзонг. През 2011 г. в тази крепост се е състояла и сватбата на 5-ия крал. Връщане в Тимпу, вечеря и нощувка.  
 
5 Ден/ 24.04.2018г. / Тимпу – Паро, закуска обяд и вечеря
Закуска.
Днес продължаваме обиколката си на Тимпу с посещение на Музея на фолклора и културното наследство. Музеят на фолклора и културното наследство се помещава в триетажна традиционна сграда. Основан през 2001 г. в Тимпу, музеят дава поглед върху културата и традиционния начин на живот на Бутан. Артефактите, които се съхраняват тук, показват на посетителите как живее днес населението в селските райони на Бутан. Освен това музеят организира и демонстрации на селските традиции, умения, навици и обичаи и образователни програми за деца. На 5 километра южно от Тимпу е разположен Симтока Дзонг, който официално е известен като "‘Sangkak Zabdhon Phodrang’ " или Дворецът на дълбокия смисъл на тайните мантри. Построен през 1629 г. от Шабдрунг Нгаванг Намгял - основателят на Бутан, често се казва, че това е първият дзонг, построен в Бутан, и е входната порта към долината на Тимпу. Името Симтока произлиза от думите sinmo (жена демон) и do (камък), смята се, че дзонгът е избран да пази демона, който е изчезнал в скалата наблизо. Продължаваме към световно известният манастир "Такцанг". Разположен на вертикална скала на 3000 метра надморска височина на север от Паро, този манастир е впечатляваща гледка и е неофициалният символ на Бутан. Той е един от най -известните будистки манастири в Бутан и също така се нарича "Гнездото на тигъра".  Тъй като стигането до манастира е доста трудно, поради планинския терен, ние ще се доближим максимално близо, като спрем в малка чайна по пътя,от където се разкрива прекрасна гледка към Такцанг. Днес ще посетим още Кичу Лакханг, това е важен храм в Хималаите.Той е един от най-старите религиозни обекти в Бутан, построен през седмия век. Този храм е един от 108-те, построен от тибетския император Songtsen Gampo. След това продължаваме към Паро дзонг. Той е един от най-впечатляващите и добре познати манастири в Бутан. Един от най-добрите примери за бутанската архитектура, известен също като RingpungDzong, или "крепост на куп бижута". Това е административното седалище на окръг Паро. Построен е през 16-ти век върху основата на манастир, построен от Гуру Ринпоче. Той е бил използван многократно, за да защитава долината Паро от нахлуването на Тибет.   Настаняване в хотел Olathang 3* в Паро. Вечеря и нощувка.  
 
6 Ден/ 25.04.2018г. / Катманду, закуска и вечеря
Закуска.
 Трансфер до летището в Паро за директен полет до Катманду в 11:55ч. Пристигане в Катманду около 12:45ч. Ще оставим багажа си в хотела и продължаваме към Бхактапур. Градът е бил център на княжество Бхактапур, второто по големина от трите разположени в долината и заедно с другите две — най-голямото Катманду и най-малкото Патан — фактически са формирали Непал. Ще посетим централния площад с неговите забележителности: Лъвската порта, статуята на цар Бупатиндра Малла, Храмът Батсала, световноизвестният Дворец с 55 прозореца, Голдън Гейт. На площад Таумадхи е разположен храма Ниатапола, който датира от 1702 г. Колосалната пет етажна постройка е най-високият храм - пагода в страната. Връщаме се в Катманду, за да посетим Храмът Пашупатинат.   Със своята удивителна архитектурна красота, той се намира сред тучна зелена естествена среда на брега на свещената река Багмати. Храмът е посветен на индуския Бог на унищожението, лорд Шива и се счита за най-свещеният храм на всички храмове на владетеля Шива.  Днешната ни обиколка завършва със Ступата Боднат.Това е една от най-впечатляващите забележителности на Катманду и е център на тибетския будизъм. Ступата е изградена на масивна платформа с три нива  и е с височина 36 метра. Хиляди поклонници обикалят гръбнака по посока на часовниковата стрелка всеки ден, въртейки молитвените колела. Казано е, че всяко завъртане на молитвено колело е еквивалент на рецитацията на мантрата.
Настаняване в хотел Shambala 4* Вечеря и нощувка.
 
7 Ден/ 26.04.2018г. / Катманду, закуска и вечеря
Рано сутринта имате възможност за панорамен полет с малък самолет над Еверест.(срещу допълнително заплащане - 225 USD и предварителна резервация.)
 
Закуска.
Днес ще разгледаме Патан и забележителния женски манастир Копан. Патан е един от трите кралски града в долината, който се намира на около 5 км южно от Катманду, на южния бряг на река Багмати. Патан е център на будистката и индуската култура. Градът е пълен с религиозно изкуство, храмове и манастири. Един забележителен паметник тук е Храм от 17 век, посветен на индуския Бог Кришна - Кришна Мандир, изграден изцяло от камък с редки каменни резби по стените, изобразяващи епични войни от Рамаяна и Махабхарата. Ще посетим също пагодата на Локешвар, построена през 12 век от цар Баскар Варма.
Женският манастир Khachoe Ghakyil Ling Nunnery, приютява разрастващата се общност от монахини. Официално е открит през 1994г, през последните 20 години се превъща в един от най-големите центрове на монахините в Непал. В манастира се намират 360 монахини, много от които са бежанци от Тибет.
Връщане в хотела. Нощувка.  
 
8 Ден/ 27.04.2018г. / Ласа (3490 м.н.в), закуска и вечеря
Закуска.
Освобождаване на хотела и трансфер до летище Катманду за полет до Ласа – Тибет в 12.10ч. Пристигане около 16ч. местно време. Среща с нашия представител на летището, трансфер до хотела в центъра на Ласа.  Настаняване в Kyichu Hotel 3*,  свободно време за адаптация. Ласа, означава ‘Земя на боговете’ е сърцето и душата на Тибет. Това е град на чудесата, столицата на Тибетския автономен регион в Китай. Градът се намира в долината на река Лхаса и в него са разположени много културно значими тибетски будистки религиозни обекти. В продължение на столетия този свещен град се посещава от туристи от цял свят, привлечени от красива природа, културно наследствоеговият мистицизма завладява посетителите му.  Вечеря. Нощувка.  
 
9 Ден/ 28.04.2018г. / Ласа (3490 м.н.в), закуска и вечеря
Закуска. 
Днес ще започнем нашата обиколка на Ласа с Дворецът Потала, главната резиденция на Далай Лама от 7-ми век. Това е архитектурен шедьовър, построен в колосалния монашески стил на Централен Тибет през 7-ти век и реконструиран в средата на 17 век.   Днес ще разгледаме паркът Норбулинка или ‘Скъпоценен парк’ на тибетски. Той се намира в западното предградие на град Лхаса, на брега на река Кийчу, на около един километър югозападно от двореца Потала. Това е най-големият изкуствено създаден парк в Тибет. Той е изграден от Седмия Далай Лама през 1755 година и става лятна резиденция на Осмия Далай Лама. В парка има изобилие от параклиси, градини, фонтани и басейни, както и разнообразие от красиви цветя и дървета.   Продължаваме към Джокханг или ‘Домът на Бог’ на тибетски. Той се намира в центъра на стария град Ласа и е най-старият и най-почитан духовен център в Тибет. Построен през 647 година от Songtsen Gampo, неговата история е на повече от 1300 години. Бил е построен от майстори от Тибет, Китай и Непал и поради това се отличава с интригуваща смесица от архитектурни стилове.   Нашата обикока завършва на улица Баркор, която се намира в центъра на Ласа и преминава край храма Джоканг. Улицата е стара колкото самия храм и е част от свещена религиозна обиколка. Баркор е съхранила атмосферата на стара Ласа с нейните типични къщи, окичени с флагове улици. Поклонниците правят свещената обиколка кора по посока на часовниковата стрелка около храма Джоканг, отдавайки почит на Шакямуни. Някои просто се разхождат, а някои се придвижват покланяйки се с цялото тяло /лягайки/ на земята, отдавайки почит на Шакямуни до късно вечерта. Баркор ще ви позволи сами да изпитате религиозния плам на Тибет. Вечеря. Нощувка.  
 
10 Ден/ 29.04.2018г. / Ласа (3490 м.н.в), закуска и вечеря
Закуска.
Днес ще посетим манастирите Дрепунг и Сера – едни от най-известните забележителности в Тибет. Манастирът Дрепунге разположен на около 8 километра от централната част на Лхаса. Това е един от "големите три" Гелупа манастира в Тибет. Другите два са Ганден и Сера. Името Дрепунг на тибетски означава "събиране на ориз" или "купища ориз". Плодородието на неговите полета подкрепят монашеската общност, която преди 1959 г. е най-големият тибетски манастир със 7 770 монаси. След 1950 година манастирът Дрепунг, заедно със своите връстници Ганден и Сера, са загубили голяма част от своята независимост и духовно доверие в очите на тибетците, тъй като те работят под наблюдението на китайските служби за сигурност. В продължение на повече от 500 години Дрепунг е основен център на будистката школа Гелугпа. Той също така служи като резиденция на Далай Лама до построяването на двореца Потала през 1645 г. Културната революция нанася малки щети върху манастира Дрепунг и тук има запазени много исторически реликви, будистки писания и произведения на изкуството. Манастирът Сера се намира на 5 километра северно от Ласа. Основан е през 1419 г.и е посветен на Гелугпа или сектата на жълтата шапка - клон на тибетския Будизъм, основан от Цонг Капа. Един от неговите последователи - Джамчен Чожи построява манастира през 1419 год. по времето на династията Минг. Вечеря. Нощувка.
 
11 Ден/ 30.04.2018г. / Ласа (3490 м.н.в), закуска и вечеря
Закуска.
Днес ще направим еднодневно пътуване до  манастира Ганден - един от най красивите в Тибет.Разположен на 4300 метра височина в планината Вангбур, на южния бряг на река Ласа.Пътят до там трае около 2 часа,разстоянието еоколо 57 километра в едната посока. Той е един от най-ранните и най-големите будистки манастири в Тибет. Пълното му име е Ганден Намгял Линг (dga 'ldan rmam rgyal gling). Ганден означава "радостен" и е тибетското име за Tusita, раят, където се смята, че живее бодхисатва Майтрея. Намгял Линг означава "победоносен храм". Връщане в хотела Вечеря. Нощувка.    
 
Ден 12: / 01.05.2018г Полет до Катманду, Непал закуска и вечеря
Закуска.
Трансфер до летището за полет до Катманду в 12.10ч. Пристигане в 11.10 ч. местно време. Трансфер до хотела. Настаняване в Hotel Shambalaи свободно време. Днес ще имаме възможност за последни покупки. Вечеря. Нощувка.   
 
Ден 13: / 02.05.2018г Катманду – София, закуска  
Ранна закуска и трансфер до летище Катманду за полет до Истанбул в 07.35ч. Кацаме в Истанбул в 12:35 ч. Полет за София в 19:25ч. – кацаме в 20.45 на летище София.  
 

Цената включва:  

v  Самолетни билети с Turkish Airlines София – Истанбул – Катманду – Истанбул – София

v  Директен полет Катманду – Паро – Катманду

v  Директен полет Катманду – Ласа – Катманду

v  4 нощувки със закуски и вечери в хотел Shambala 4*

v  2 нощувки със закуски в Тимпу хотел Peaceful Resort 3*

v  1 нощувка със закуска в Паро хотел Olathang 3*

v  3 вечери и 2 обяда в местни ресторанти Бутан

v  Целодневна екскурзия до Пунака

v  4 нощувки със закуски и вечери в Ласахотел Kyichu Hotel 3*

v  Целодневна екскурзия до Манастирът Ганден (4300м.н.в)  в Тибет

v  Всички туристическа обиколкиописани в програмата с местен екскурзовод

v  Входни такси за посочените обекти

v  Всички трансфери по програмата

v  Обслужване от местени екскурзоводи по време на целият маршрут

v  Такса за издаване на виза за Бутан

v  Медицинска застраховка с асистънс и покритие  10 000 Евро

v  Водач-преводач от България

 Цената не включва:  

v  Виза за Непал – 25 USD, издава се и се заплаща на място

v  Виза за Китай – 110 USD издава се в Непал, заплаща се при издаване

v  Панорамен полет над Еверест – 225 USD, заплащат се предварително

v  Бакшиши – 60 USD за цялото пътуване, заплащат се предварително

v  Разходи от личен характер

  Необходими документи и условия за записване:  

v  Международен паспорт, валиден поне 6 месеца след датата на връщане в България

v  Снимки в паспортен формат – 1 бр. за Непал

v  При резервация се внасят 3000 лв. на човек. Доплащането се до извършва 39 дни преди отпътуване.  

Анулационни условия :

v  В случай на отказ от туристическото пътуване /ТП/, заплатената сума се възстановява при следните удръжки:

v  * до 100 дни преди датата на пътуване – без неустойки

v  *от 99 до 80 дни преди датата на отпътуване – 10 % от стойността на ТП

v  *до 79 дни до 40 дни преди отпътуване – размерът на депозита

v  *от 39 до 0 дни - 100 % от стойността на ТП  

Допълнителна информация :  

v  Пакетната цена е калкулирана по курс 1,78 лв. за щатски долар към 17.07.2017 г. При промяна на обменния валутен курс с повече от 2 % в периода до началото на туристическото пътуване, ТО си запазва правото за прекалкулиране на основната пакетна цена, съобразно промяната на валутния курс.

v  При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства, е възможно програмата да претърпи промяна! Полетните часове подлежат на препотвърждение от авио компаниите!

v  Туроператорът си запазва правото за промяна в реда на разглеждане на забележителностите, при необходимост.

v  Допълнителни екскурзии и мероприятия - заявяват се и се заплащат в България!  

Цени

Дата Възрастен в двойна стая
20.04.2018 г. 7070 лв.