До къде можем да пътуваме вече?

Вашата оценка 5 от 1 глас

ДО КЪДЕ МОЖЕМ ДА ПЪТУВАМЕ ВЕЧЕ?

Вижте някои от най-чаканите далечни и екзотични дестинации, за които вече можете да планирате своята почивка или екскурзия. 

В последните месеци много от любимите ни далечни дестинации не бяха достъпни за туристически пътувания. Това обаче е на път да се промени. Все повече държави отварят границите си за туристи без карантина.

 

Мавриций

Островът е официално отворен за чужденци от  01 Октомври 2021, като в момента всеки посетител трябва да предостави сертификат за завършен ваксинационен курс и отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в страната. След това ще бъде свободен да пътува из острова.

Откриването на 01.10 беше тържествено отбелязано с песни и танци на летището, където сутринта кацна първият полет от Париж на Air Mauritius.

 

Куба

От 15 Ноември 2021г. Куба възобновява туристическите пътувания. Това се случва точно преди пиковия туристически сезон в страната, който продължава от средата на ноември до края на март. Всички летища ще отворят отново и всички полети ще бъдат възобновени, потвърдиха служители.

Пътуващите вече няма да трябва да представят скорошен PCR тест, ако са напълно ваксинирани и могат да го докажат с официален сертификат за ваксинация. Тези, които не са ваксинирани, трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен не повече от 72 часа преди пътуване до Куба.

 

Перу

Екскурзията в Перу също вече е възможна.

Пътуващите, влизащи в страната, трябва да предоставят отрицателен PCR тест, издаден до 72 часа преди качването, или отрицателен антигенен тест, издаден до 24 часа преди качването.

Карантината се отменя за пътуващи, влизащи в страната, с изключение на перуанци и чужденци, пребиваващи в Южна Африка, Бразилия и / или Индия.

Туристическите обекти в страната вече работят, но с намален капацитет и при спазване на дистанция. Използването на маска е задължително в цялата страна. Много неща се нормализират в страната. В момента броят на хората, които могат да посетят Мачу Пикчу за ден е намален. За да се сдобиете с билети, трябва задължително да ползвате услугите на Туроператор.

 

Оман

Оман също обяви условията, при които ще можем да почиваме или пък да си направим екскурзия из Оман в предстоящия сезон 2021/2022г.

Всички туристи трябва да бъдат ваксинирани с две дози с одобрени ваксини.

Също така, пътуващите трябва да представят PCR тест в рамките на 72 часа преди влизане в страната, а резултатът трябва да бъде качен в уебсайта на https://covid19.emushrif.om/, заедно със сертификат за приключила ваксинация. Предварителната и задължителна регистрация се заплаща по 6.50 USD на човек.

Всички туристи трябва да разполагат с Международна здравна застраховка, покриваща лечението на COVID 19, за период от най -малко един месец от датата на пристигане в Оман.

 

Шри Ланка

Ако сте напълно ваксинирани срещу Covid-19, можете да пътувате до Шри Ланка след 14 дни от датата на втората доза.

За всички остава изискването за PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пристигането в Шри Ланка.

Не е необходима повече карантина. Няма повече PCR тестове при пристигане. На туристите ще бъде разрешено да започнат почивката си от летището без никакви ограничения.

 

Непал

Отпада карантината за напълно ваксинирани пътници. Посетителите трябва да са получили втора доза най-малко 14 пълни дни преди да влязат в Непал.

Ваксинираните пътници ще получат виза при пристигане като трябва да представят следните документи: Сертификат за ваксинация,  Отрицателен резултат от RT-PCR тест, направен 72 часа преди заминаването; Доказателство за резервация на хотел; онлайн формуляр www.ccmc.gov.np и QR код. Остава изискването за бърз антигенен тест при пристигане, валидно за всички.

 

Бали

14 октомври е датата, на която международното летище на Бали може официално да започне отново да приема международни полети!

Въпреки че тази новина ни развълнува, за сега не всеки ще може да кацне в Бали от 14 октомври. Досега „одобрените страни“ за полети, пристигащи в Бали, са: Япония, Нова Зеландия, Китай, Южна Корея и ОАЕ.

Международните пристигащи от тези страни ще могат да летят директно до Бали. Осемдневната карантина все още остава изискване, като има списък с одобрени карантинни хотели на острова, които посетителите трябва да резервират преди пристигането си.

 

Съединени Американски Щати

САЩ не е точно екзотична дестинация, но отварянето на границите ѝ и възстановяването на международните полети се превърна в новина, особено за гражданите на тези страни, които нямат достъп до САЩ от началото на пандемията. Очаква се отварянето да се случи през ноември. Изискването към всички чужденци, пристигащи в Щатите, ще е да бъдат ваксинирани и да имат отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди качване на самолета. 

 

Фиджи

Фиджи се готви да отвори границите си отново до края на годината. Засега обявеният срок е декември 2021 г., но заради бързия темп на ваксинация властите се надяват да успеят да посрещнат първите чуждестранни туристи дори по-рано. Посетителите ще трябва да са ваксинирани, да представят отрицателен PCR тест и да са от списъка на "зелените" държави, смятани от местните власти за безопасни. Засега критериите за зелените държави не са уточнени.

 

Тайланд

Тайланд има политика за поетапно отваряне на страната за чужденци. За да влезете в страната трябва задължително да представите сертификат за ваксинация и PCR тест 72 часа преди излитане. Дестинации като  Пукет, Ко Самуи, Краби и Панган вече приемат посетители. Очаква се Банкок да бъде добавен към този списък от 15 октомври. Според обявените към момента условия, туристите ще могат да пътуват свободно из Тайланд, след като прекарат първите 7 дни от почивката си под карантина в хотел в съответната дестинация и след това направят PCR тест.

А в последната година, със или без тест пътуваме до Малдиви, Сейшели, Доминикана, Мексико, Занзибар, Кения и други.